Ett golv som används dagligen kommer att bli slitet förr eller senare – det är oundvikligt. Lacken blir matt och repigt och golvet får fula märken från klackar och annat påverkan. Fläckar som tränger ned under lacken kan göra ett golv fulare.
Ett syntetiskt golv är svårt att rädda när förfallet har satt in – därför är det en stor fördel med ett kvalitativt trägolv – det går att ge en rejäl ansiktslyftning. En golvslipning och en efterbehandling (lack, olja eller betsning) kan göra ett trägolv som nytt igen.
Inte lätt att slipa ett golv helt själv
Men det är inte alltid helt lätt att slipa ett trägolv på egen hand. Faktorer som påverkar svårighetsgraden och vilket resultatet blir är graden av slitenhet, vilket träslag det handlar om och vilket mönster det har. Känner du dig minsta osäker på att du klarar av det, kontakta en firma som behärskar golvslipning.
Innan man inleder en golvslipning måste man genomföra vissa förberedelser. Tänk igenom hur du ska placera större möbler för att bostaden fortfarande ska fungera väl. Städa golvet noggrant och slå ner alla spikar som sticker upp ur golvet. Avlägsna dessutom fläckar med milt diskmedel, typ Yes. Svårare fläckar tar du bort med tvättnafta eller varför inte T-sprit.
Effektiva och starka maskiner
Dagens effektiva och starka slipmaskiner gör att en golvslipning kan utföras på kort tid, utan att man för den skull riskerar ett dåligt resultat. En eller två dagars arbete bör i de flesta fall räcka för att slipa ett normalstort vardagsrumsgolv i trä.
Hur hårt bör man slipa ett trägolv beror förstås på flera olika faktorer. Är det bara lacken som är sliten så kan man ställa in slipmaskinen på en lättare slipning, det kommer att räcka. Men slarva inte, man måste slipa bort all lack så att träytan träder fram helt och hållet. Ska du slipa ett parkettgolv som har bonats en eller flera gånger? Se till att allt gammalt bonvax tvättas bort innan du sätter igång slipningen, annars kan vaxet sätta sig på slippapperet och slipningen försvåras. Ett tjockt gammalt trägolv kan slipas ett flertal gånger, så man kan förlänga livslängden på det på ett suveränt sätt.
När slipningen är klar är det dags att efterbehandla golvet. Den vanligaste metoden är att lackera golvet. Se till att välja rätt lack. Till parkettgolv finns det hårda lacker som tål hårt slitage. Har du et mjukare trägolv så bör du välja en softare lack, annars kan lacken spricka upp när golvet rör på sig.
Vill du veta mer? Vi rekommenderar att du kontaktar en kompetent firma som utför golvslipning i Göteborg.
Andra inlägg
- hantverkarlöner.se/effektiv-teknisk-forvaltning-av-fastigheten-ger-langsiktig-hallbarhet
- Dränering i Västerås – ett uppdrag för experter
- Fastighetsförvaltning och underhållsplaner i Stockholm
- Sälja lastpall: En viktig del av logistikkedjan
- Markentreprenad i Stockholm – för en spännande utemiljö
- Solcellernas roll för industri och bostadssektorn
- Effektiv värmelösning med moderna värmepumpar i Stockholm
- Asbestsanering – en nödvändig åtgärd för säkra byggnader i Stockholm
- Lackering i Stockholm för ett glänsande hem
- Slipa betonggolv för hållbarhet och stil i Göteborg