Lön för elektriker


Intresserad av att bli elektriker och vilken lön du får?

På sidan http://www.elektrikerstockholm.nu/ kan du läsa mer om yrket.

Hur mycket en elektriker tjänar beror helt på vilken typ av elektriker man talar om. Det finns fyra grenar inom yrket och de ser ut så här:

  • Installationselektriker
  • Serviceelektriker
  • Industrielektriker
  • Svagströmselektriker

Dessutom så spelar det – som inom alla andra yrken – också en stor roll hur lång erfarenhet du har, vilken firma du tillhör, om du jobbar inom privat- eller offentlig sektor, vart i Sverige du bor samt hur gammal du är då lönen ska sättas. Vi tänkte här ge några intressanta siffror gällande lönen – siffror som vi hämtat från Allastudier.se och som ser ut enligt följande för en distributionselektriker:

Lägsta lönen/månad: 21.700 kronor

Högsta lönen/månad: 35.200 kronor

Medianlönen/månad: 28.600 kronor

Det intressanta och det som skiljer en elektriker från andra yrken – som exempelvis en snickare eller en rörmokare – är att lönen är lite högre inom den offentliga sektorn jämfört med den privata diton. Det brukar av hävd var precis tvärtom.

Medellönen inom det privata sektorn: 29.000 kronor/månad

Medellönen inom den offentliga sektorn: 30.600 kronor/månad

Ser man till hur framtidsprognoserna för yrket ser ut så ser de väldigt ljusa ut. Sverige står inför – om inget oförutsett sker – inför en spännande tid där framförallt byggande av bostäder måste genomföras. I storstadsregionerna primärt – men i stort sett över hela landet så krävs det nybyggnationer och där behövs det skickliga elektriker. Dessutom så ska man inte underskatta det faktum att vi hela tiden hittar nya lösningar inom energi och IT; områden som kräver kompetens och kunskap om exempelvis smarta elnät.

På samma sätt som inom andra hantverksyrken så har elektrikeryrket haft vissa problem med nyrektrytering. Under en period av dålig tillväxt och inflation i Sverige så valde många bort yrket – konsekvenserna av detta ser vi idag. Många närmar sig pensionen och det finns – om man tänker sig ett timglas – lite av ett hål i mitten. Det fylls på underifrån med nya elektriker, men det saknas många ur den så kallade mellangenerationen.

Så ser en lärlingslön ut för en elektriker

Inom elektrikeryrket så använder man sig av lärlingssystemet och det är något som ger trygghet, ökat kunskap och bättre förståelse för hanteringen av exempelvis starkström. Man ska inte glömma att det handlar om ett farligt yrke och att kunna gå bredvid en mer erfaren yrkesman ger helt enkelt bättre vanor och bredare kunskap. Naturligtvis så tjänar man inte lika bra under tiden man går som lärling och om man ser till hur lönen för en elektrikerlärling ser ut så följer man följande steg.

  • Första perioden: 0 – 720 timmar- lärlingslön 13.715 kronor/månad
  • Andra perioden: 721 – 1600 timmar – lärlingslön 15.883 kronor/månad
  • Lön som första-års montör och under certifieringen: 17.184 kronor/månad.