Blogg


Vad har en stuckatör i lön?

30 sep 2020

En stuckatör arbetar med stuck som är en blandning mellan gips, marmormjöl och lim; det är ett yrke som dekorerar och förfinar byggnader och som bidrar till mer skönhet i vårt samhälle. En stuckatör har idag en lön - i snitt - som ligger på 30.000 kronor i månaden före skatt.

Förr var stuckatur givet i samband med byggnationer. Genom att dekorera, förfina och addera detaljer i ett förskönande syfte så fick man också byggnader som kändes mer personliga och lyxigare. Om du exempelvis tittar in i en gammal kyrka, tittar upp mot taket - eller på fasaden - på en äldre byggnad eller går in i en gammal våning så kan du se dessa utsmyckande detaljer lite varstans.

Stuckaturen ser olika ut beroende på vilken typ av byggnad det handlar om och varje tidsålder har sin unika stil - detsamma gäller även för en stuckatör: man utvecklar ett eget språk som syns i varje detalj. Eller, som syntes åtminstone. Idag så handlar arbetet mest om att reparera och restaurera. En stuckatör idag tar mer hand om jobbet som utförts långt tillbaka i tiden.

Få byggherrar och beställare idag väljer stuckatur på sina byggnader och detta av kostnadsmässiga skäl. Det tar tid att utföra, det kostar pengar och det är - enligt många - en onödig utgift som sinkar en byggnation. Frågan är dock om det inte är värt detta? Helt då med tanke på hur vackra de äldre byggnaderna är som har denna extra, sköna lilla detalj på tak, på fasader och inomhus?

Varför försvann stuckaturen från byggnader och bostäder?

Först och främst så ska vi titta närmare på stuckatur och varför detta försvann. En del av förklaringen ligger i kostnaden. Som sagt; det handlar definitivt om en extra utgift. Men, fram till slutet av 1800-talet så var det faktisk att anse som standard i våra bostäder. Man hade stuckatur i taket, längs väggarna och man vågade dekorera på ett tydligare sätt.

Vad hände? Funktionalismen hände. Denna arkitektur slog klorna i Sverige - och har oss fortfarande, till viss del, i ett fast grepp. Enligt funktionalismens principer så handlade stuckatur om extravaganser - onödiga sådana - vars funktion inte kunde motivera dess existens. Alla detaljer skulle finnas där av en mer funktionell anledning. Skönhet räknades inte som något funktionellt och därmed så var stuckaturens givna roll också ett minne blott.

Finns det arbete för en stuckatör?

Som stuckatör kan man alltså räkna med väldigt få, nya uppdrag. Det handlar istället om att reparera och renovera. Vilket det emellertid finns väldigt många uppdrag inom. Stuckatur spricker, den åldras och den blir fulare - därför behöver man också göra punktinsatser i syfte att bevara denna skönhet till eftervärlden. Därför kan man också säga att det finns - och kommer att finnas - ett behov av skickliga stuckatörer.

Man ska även tillägga att många börjat bli mer romantiskt lagda i den egna inredningen och smaken: man vågar ta ut svängarna och man ser åter att stuckatur kan addera en dimension till den egna bostaden. I exempelvis Stockholm så kan man se att många verksamma stuckatörer arbetar med att ta fram gammal stuckatur som, så att säga, byggts in och gömts undan. Det verkar som att det börjar blåsa nya vindar i folkhemmet.

Vad har en möbelsnickare i lön?

25 sep 2020

Vad har en möbelsnickare i lön och är det ett yrke värt att satsa på? En möbelsnickare har i Sverige en bruttolön som - i snitt - ligger på 27.200 kronor i månaden. En lön som kan variera och som förklaras av att man ofta är egenföretagare och därmed också får olika uppdrag och där varje månad kan se annorlunda ut.

En möbelsnickare arbetar antingen med att tillverka egna möbler - ofta då enligt beställningar direkt från kund - och där man använder sig av olika material, men där trä ofta är det dominerande. Man kan även vara med en beställare från start till mål, bistå hela vägen med att ta fram ritningar, göra arbetet färdigt samt leverera den möbeln som kunden beställt. Som möbelsnickare så kan man även tillverka mindre serier av möbler. Dessa blir ofta eftertraktade och kostar mer pengar än vad som man normalt betalar i butik.

För att passa som möbelsnickare så måste man ha en naturlig känsla för former och färger och man ska vara lagd åt det mer noggranna hållet. Det senare då man måste lägga ner tid på varje liten detalj för att få en tillfredsställande helhet. Jobbet är kreativt och man kan experimentera en hel del. Till sin hjälp har man speciella maskiner och verktyg - samtliga med specifika egenskaper som anpassas utifrån vilken typ av möbel man arbetar med.

Hur blir jag möbelsnickare?

Man kan bli möbelsnickare i en yngre ålder och välja den inriktningen redan på gymnasiet. Detta genom att läsa Industriprogrammet med inriktning mot produkt och maskinteknik. Det finns även ett annat program där man får lära sig hantverket - detta i form av Hantverksprogrammet med inriktning mot finsnickeri.

Även som vuxen kan man byta spår och utbilda sig till möbelsnickare. Detta sker då via Komvux.

Hur ser framtiden ut?

Framtiden för en möbelsnickare ser ljus ut. Detta baseras på två stycken faktorer: Nummer ett är att allt fler börjar återvinna och eftersöker högre kvalitet på sina möbler. Det innebär att man ofta handlar äldre, kvalitativa möbler som kanske är i ett sämre skick och anlitar en möbelsnickare för att restaurera dessa. En möbelsnickare arbetar mycket med att fräscha upp, reparera och renovera äldre möbler - det är en stor del av arbetet. För att klara detta måste man även behärska äldre byggtekniker och kunna saker om äldre hantverksmetoder.

Det här handlar heller inte om en tillfällig trend. Många har - som en följd av klimathotet - börjat rikta in sina liv i denna riktning. Man vill ha hållbara, vackra och kvalitativa saker snarare än möbler som håller i något år. Här spås en möbelsnickare spela en stor roll.

En annan faktor som pekar mot ett ökat behov av en möbelsnickare är inredning i stort. Kan man som möbelsnickare platsbygga olika möbler utifrån kundens specifika behovs så har man också god möjlighet till en ökad omsättning. Kan man dessutom ytterligare förkovra sig och bredda sin repertoar mer mot inredningsdesign så finns det egentligen inga hinder överhuvudtaget. En möbelsnickare som klarar av den kombinationen kommer att hitta full sysselsättning där varje uppdrag ger utlopp för kreativitet och som alltid skiljer sig från andra uppdrag.

Kolla rörledningar i tid

24 sep 2020

Rörledningarna i huset ser man inte, och de finns inte ens i tanken. Man ser inte heller om det läcker någonstans, om man nu inte ber ett proffs titta på dem. Det kan faktiskt vara en god idé.

Tiden går så fort, och saker som var nya nyss är helt plötsligt inte så nya längre. Rörledningar behöver kollas upp med jämna mellanrum. Det är extra viktigt när man har övertagit ett äldre hus och inte riktigt vet hur rörledningarna är dragna eller vilket skick de är i. Kolla upp det!

Rörmokare kan filma rören inuti

Du har inget skäl att vänta längre. Ring exempelvis en rörmokare i Göteborg och be att de kommer och inspekterar dina rörledningar. De kan till och med skicka ner en filmkamera i rören och dokumentera hur det ser ut där. En liten läcka kan ge stora vattenskador, och det är alltid bra att vara på den säkra sidan och förebygga sådant.

Stambyte brukar man vilja vänta med i det längsta, men bara genom att kolla upp rören, spola rent dem och göra regelbunden översyn, har man gjort mycket för att öka deras livslängd. Självklart spolar du inte ner större saker i rören heller, och fläskflott och matrester kastas i soporna. Se där, nu har du redan gjort ganska mycket för att hålla rören i skick i ditt hus.

Laga vattenlås, dra nya rör och fixa avloppsstopp

Vardagssysslor för en rörmokare är att göra rent i avloppet med specialverktyg och skonsam spolning med hetvatten. Rörmokaren kan också åtgärda läckande vattenkranar och trasiga vattenlås. Ett vanligt uppdrag är också att dra nya rör till exempelvis en tvättmaskin som ska installeras eller något som ska åtgärdas i samband med en reparation eller ett tillbygge. Med detta sagt, en rörmokare kan göra lite av varje i huset.

Ofta har rörmokarfirman också en jourtjänst som man kan anmäla sig till. Det kan ju bli oväntat stopp i avloppet och då måste det åtgärdas med en gång. Har du kontakt med en serviceinriktad rörmokare får du den hjälp du behöver utan att behöva vänta. Är det många hyresgäster i huset, är det verkligen guld värt med en rörmokare som ställer upp för sina kunder. Det är ju också viktigt att anlita en verkligt kompetent person när det till exempel gäller renovering av badrum, så att försäkringen gäller. Det känns också tryggt att kolla så det inte finns några gömda fel eller läckor i huset.

Stensättare lön

19 sep 2020

Vad har en stensättare i lön? Medellönen för en stensättare i Sverige ligger på 24.367 kronor och där erfarenheten utgår från ett snitt om 8 år. Det finns emellertid en väldigt god chans att se ett lite tjockare lönekuvert i takt med tiden. Ju mer erfarenhet man skaffar sig, desto mer eftertraktad blir man och genom detta kan man också få bättre betalt.

Dessutom så påverkar det också var i Sverige man bor samt om man är anställd privat eller i exempelvis en kommunal regi. Det finns olika faktorer som kan påverka lönen, men det absolut största handlar om den egna arbetsinsatsen.

Stensättare är ett speciellt yrke. Dels så är arbetet fysiskt krävande så varje sten väger ganska mycket. Dels så handlar det även om ett väldigt kreativt yrke där man använder sin fantasi för att skapa en vacker helhet. Varje sten ska läggas med en precision och en tanke på en större bild där ett tydligt mönster slutligen ska framträda.

En stensättare kombinerar fantasi och god fysik

En skicklig stensättare lägger ett pussel som skapats i det egna huvudet och där han själv sitter inne med facit. Kan man kombinera ett kreativt sinne med god fysik så har man också all möjlighet till att tjäna bra som stensättare. Det man dock bör vara medveten om är att jobbet sker utomhus och att det till stor del handlar om att man sitter på sina knän. Det sker i och med detta ett slitage på kroppen som får många att sluta i förtid. Även om hjälpmedlen blivit bättre så handlar det fortfarande om ett ganska slitsamt yrke.

Det senare - de bättre hjälpmedlen - har gjort yrket mer jämställt. Det är både kvinnor och män som arbetar som stensättare och det är något som är väldigt positivt. Ska man generalisera lite så är kvinnor ofta utrustade med ett större tålamod och har en bättre förmåga att lösa olika problem utan att förlora fattningen. Det gör att kvinnor - precis som vid plattsättning - passar bra som stensättare.

Hur blir jag stensättare?

Det finns några olika vägar som leder fram till att man kan titulera sig som stensättare. Den vanligaste handlar om att man läser till yrket på gymnasiet och då via Byggymnasiet och via en speciell inriktning inom markanläggning.

Det går även att läsa till stensättare via Komvux och en tredje möjlighet är att välja att gå som lärling och lära sig yrkets grunder av en utbildad stensättare. Det är aldrig för sent att välja denna yrkesbana.

Hur ser framtiden ut?

Framtiden för stensättare ser ganska ljus ut. Utbildar man sig nu så finns det goda möjligheter till en fin yrkeskarriär. Stensättare har - liksom de flesta yrken inom anläggning - en ganska stor andel av personer som närmar sig pensionen och där det dessutom finns en relativt svag återväxt.

En annan detalj som talar för yrket är att vi idag tänker annorlunda gällande stadsplaneringen. De flesta städer i Sverige försöker bygga bort bilismen och uppmuntra cykel och gång. Då en stensättare till stor del lägger just cykel- och gångvägar så kommer detta att innebära stor sysselsättning.

Behov kommer definitivt att finnas och enligt många så kommer yrket att närma sig hur stensättare i andra länder arbetar. Där är en stensättare mer av en konstnär som kan förändra stadsbilden genom att sätta olika mönster, färger och använda sig av olika former på alla stenar som används. Det innebär att flera kreativa personer kommer att eftersökas till yrket. Har du en konstnärlig ådra som behöver syresättas så finns det definitivt ett jobb som väntar på dig i form av stensättare. Du kan göra skillnad!

Hur mycket har en fönsterrenoverare i lön?

14 sep 2020

En fönsterrenoverare - hur mycket har en sådan yrkesman i lön egentligen? Om man ser till Sverige och medellönen för en fönsterrenoverare så ligger den på 23.850 konor. Det finns dock vissa tydliga skillnader mellan län och beroende på vilken yrkeserfarenhet som finns också. Som van inom yrket så kan man hämta ut en lön som ligger mellan 36-38.000 kronor i månaden.

Vilken typ av fönsterrenoverare det handlar om spelar också roll. Det finns nämligen en viss skillnad i detta och där man ser till vilka typer av uppdrag man åtar sig. Dels så har vi den typ av fönsterrenoverare som mer inriktat sig på finare snickerier och som lutar mer åt byggnadsvård än åt renodlade reparationer och renoveringar.

En sådan kan arbeta vid äldre byggnader och vid villor som har en speciell karaktär - eller rent av ett kulturellt värde. Där blir uppdragen färre, men å andra sidan så får man också bättre betalt vid dessa. Detta som en naturlig följd av att man besitter vissa specialkunskaper.

De flesta renoverar fönster på löpande band

Den vanliga typen av fönsterrenoverare arbetar mer på löpande band och för ett företag som åtar sig större projekt. Vanligt är att man får renovera fönster i samband med att en BRF sett att man måste göra en uppgradering av fönstren i sina fastigheter. Detta är vanligare idag och det är också något som pekar mot att behovet av fönsterrenoverare kommer att bli större i framtiden och att lönen, som en följd av detta, kommer att bli högre.

Fler renoverar sina fönster snarare än att byta

Den enkla anledningen till att det kommer att bli ett ökat behov är att många fastighetsägare och BRF:er insett att man tjänar pengar på att renovera sina fönster snarare än att byta ut dem. Genom att anlita en fönsterrenoverare så kommer man billigare undan - men utan att effekten egentligen blir så mycket sämre. Dagens tekniker gör det möjligt att uppgradera även äldre fönster och få dessa att möta våra högre krav på isolering, dämpning av buller och ge dem ett lägre U-värde. Detta till en mer blygsam kostnad än vad ett byte av fönster kostar.

Det enda som talar emot detta är att man idag - inför ett byte - kan välja mellan andra typer av fönster som exempelvis plast och aluminium. Dessa är underhållsfria. Det innebär att en fönsterrenoverare, längre fram i tiden, kan få färre uppdrag. Det är också det enda som talar emot det faktum att behovet ser ut att öka. Att renovera fönster är också en åtgärd som ligger rätt i tiden rent miljömässigt.

Hur renoverar man ett fönster?

Om man ser till hur en arbetsdag för en fönsterrenoverare? Först och främst så kan det handla om ett ganska tungt jobb. Fönster är tunga och lite beroende på om arbetet kan skötas på plats eller om man tar fönstren till sin verkstad så kan också en god fysik krävas. I övrigt så handlar det om att renovera allt ifrån karmar, måla om, reparera bågar och byta ut glaset.

Allt som finns på - och runt omkring - ett fönster kan renoveras och ordnas till av en fönsterrenoverare. Noggrannhet, kunskap och rätt verktyg är viktiga detaljer för att klara en arbetsdag.

För att bli en fönsterrenoverare så går man Byggnadsprogrammet på Gymnasiet - inriktning Övriga Hantverk. Man kan även läsa upp på Komvux samt gå som lärling.

Ett renoverat trägolv kan lyfta ett helt rum

10 aug 2020

Golvet är en av de saker som syns mest i ett rum. Att därför även se över och slipa trägolven vid en renovering är viktigt. Ett trägolv kan också få ett helt nytt utseende med en annan ytbehandling.

Ett golv av trä som blir slitet och repigt kan enkelt bli som nytt igen genom att slipas, och man slipper då lägga in ett helt nytt golv. Har man trägolv ska man därför vara noga med att sköta om dem efter konstens alla regler. Ett trägolv rengörs bäst med en lätt fuktad trasa. Vill man så kan man även använda lite såpa, men inga andra rengöringsmedel behövs. Har man oljade trägolv ska man även vara noga med att genast torka upp om man spiller något på det; annars riskerar man att få envisa fläckar. Ett trägolv slits också av naturliga orsaker eftersom man går på det. Efter en tid måste alla trägolv därför slipas. Hur många gånger man kan slipa ett golv beror givetvis på hur tjockt det är och hur många gånger man tidigare slipat det.

De flesta trägolv går att slipa

De flesta trägolv går att slipa många gånger och det är inte ovanligt med golv som är över hundra år gamla. En professionell golvslipningsfirma kan hjälpa till och bedöma om golvet går att slipa. De kan även hjälpa till med att renovera golv och byta ut eventuella skadade parkettstavar eller plankor. Naturligtvis ersätts det skadade träet med nytt som har samma nyans och som passar ihop med det övriga golvet. En golvslipningsfirma kan även komma med rekommendationer på hur man bäst efterbehandlar golvet. Idag kan man påverka golvets utseende med olika ytbehandlingar. Ett parkettgolv kan exempelvis färgas in mörkt eller ljust efter vad som passar bäst med inredningen. Det kan lackas blankt eller matt, vaxas eller oljas. Också plankgolv och tarkett kan få ett nytt utseende med en annan efterbehandling.

Anlita en professionell golvfirma

Det finns många fördelar med att anlita en golvslipningsfirma framför att utföra arbetet själv. Resultatet blir bättre, man spar tid och har snabbt ett golv som ser nytt ut. Man slipper dessutom städa. Idag kan man även nyttja ROT-avdraget då man tar hjälp med golvrenoveringen. Priserna kan skilja en hel del mellan de olika firmorna. Begär därför in offerter från ett par olika aktörer och jämför sedan priserna. Kanske finns det någon granne i huset som nyligen har slipat sina golv och kan rekommendera någon?

Att slipa om parketten kan fräscha upp hela hemmet

29 jul 2020

Glöm inte att även fixa till golven när ni renoverar. I ett rum är det golvet som syns mest men det är även den yta som slits mest. Att slipa om de repiga trägolven kan lyfta hela rummet.

Vi målar om och tapetserar men glömmer ofta bort golven. Att även renovera och slipa den gamla parketten kan vara ett lyft för hela hemmet. Trägolv är behagliga att stå på och så är de vackra. Dessutom är trä ett hållbart material som även är bra för miljön då man enkelt kan slipa om det och det blir som nytt igen. Det är tjockleken på golvet och hur många gånger som det har renoverats tidigare som avgör om det går att slipa. Ett massivt plankgolv kan man slipa många gånger och det är inte ovanligt med plankgolv som är över hundra år. Lamellparkett klarar oftast att slipas fyra gånger. Det kan ibland vara svårt att avgöra om golvet klarar en slipning till. Golvslipning i Stockholm kan kostnadsfritt komma på hembesök för att bedöma om golven går att slipa.

Ytbehandlingen påverkar golvets utseende

Ett nyslipat trägolv eller parkett ska också ytbehandlas något som även påverkar golvets utseende. Vilken efterbehandling som kan vara bäst för golvet beror bland annat på vad rummet används till och vilket träslag det är av. Ett trägolv i ett kök eller hall utsätts för spill och blöta skor. Då kanske man inte ska olja in golven utan i stället välja en golvlack. Idag finns det både blank, matt och helmatt lack att välja på. Man kan även välja att vaxa, luta av och vitsåpa golven. Att också förändra golven genom att färga in dem är populärt. Ekparkett kan man exempelvis färga in ljust eller mörkt. Skulle man tröttna på det är det bara att slipa om det och välja en annan ytbehandling. Ta hjälp av en golvslipningsfirma

Man kan själv slipa sina golv genom att hyra en speciell golvslip men det blir sällan lika bra som när man anlitar en professionell golvslipningsfirma. Idag erbjuder dessutom de flesta firmor dammfri golvslipning vilket inte blir fallet om man skulle slipa golven själv. Hyr man in en firma kan man även få hjälp med att välja vilken ytbehandling som kan vara bäst. Kontakta några olika golvslipningsföretag och be om en offert. Jämför sedan priser men titta även på referenser innan ni väljer firma.

Varför anlita en arkitekt?

16 jun 2020

Ska du bygga nytt hus eller planerar för en utbyggnad till ditt befintliga hus? Ta hjälp av en arkitekt. Många väljer bort en arkitekt och man gör detta av kostnadsskäl. Detta sker utan någon egentlig undersökning. Kostnaderna - från omkring 500 kronor/timme - som en arkitekt tar i arvode kan i slutändan, i de flesta fall, ses som en investering.

Du har säkerligen idéer och drömmar om hur ditt framtida hus ska se ut. Dessa kan vara svåra att omsätta till praktiken. Att förvandla en idé till en färdig handling och skapa en ritning som A) de facto får ett bygglov och B) som håller rent kostnadsmässigt och inom den budget man har är inte helt lätt. Där krävs ofta professionell hjälp och det är just där som vikten av en arkitekt blir så påtaglig.

Dessutom handlar det om en kreativ och rolig process också där du som beställare får arbeta nära en yrkesman som hela tiden utgår från dig, dina behov, önskemål och krav. Att arbeta tätt tillsammans med en arkitekt föder en kreativitet som hela tiden leder framåt: den lilla idéen som fanns i ditt huvud kommer att växa, ta nya former och slutligen - lite längre fram i tiden - vara en konkret byggnad; redo att gå in i.

En arkitekt lönar sig i längden

Att det lönar sig att anlita en arkitekt kan bevisas både ekonomiskt och rent känslomässigt. Det ekonomiska i form av att byggnaden planeras för att bli så kostnadseffektiv som möjligt. Många av dagens arkitekter är att anse som rena byggnadsingenjörer som tar fram lösningar för uppvärmning, isolering och energi som sparar pengar; detta samtidigt som man använder sig av smarta lösningar i övrigt - placering av fönster och där material som används är miljövänliga.

Den rent känslomässiga aspekten är enklare att förklara: du får - kort sagt - en unik byggnad. Ingen annan kommer att ha samma hus - eller tillbyggnad - som du har. Det bästa av allt är att du varit med och skapat allting.

Arkitekten har, genom sin kunskap, fört över dina skisser och idéer och omvandlat dessa till någonting konkret. Tänk dig själv att varje gång gå ut i ett kök - eller en trädgård - som har planerats utifrån dina behov och önskemål; både vad gäller stil och form samt funktionalitet. Det handlar om en chans som inte får missas. Hur många gånger bygger man egentligen någonting helt från grunden?

Hitta rätt arkitekt för just ditt projekt

Att välja en arkitekt är inte det lättaste. Dels så handlar det om priset - som varierar väldigt mycket - och dels så handlar det om det rent estetiska. Vi alla har olika syn på vad som egentligen är vackert och vad som inte är det. Gillar du en mer klassisk stil så kanske en arkitekt med vurm för det moderna, mer kubistiska inte är den du ska anlita, eller hur?

Det viktigaste är att du tar dig tiden att söka efter en arkitekt som motsvarar dina förväntningar och som håller en stil som ligger nära din egen. Kolla runt och se hur olika kontor arbetar. Var uppmärksam på portfolion och referensobjekt. Se även till att träffa arkitekten innan du skriver ett avtal. Som sagt, ni kommer att arbeta tillsammans och här är personkemin en viktig ingrediens i hur det färdiga resultatet kommer att se ut. Du ska känna trygghet och förtroende!

Vad en elektriker sysslar med

3 jun 2020

Vad gör en elektriker och finns det olika grenar inom yrket? Hur utbildar man sig och var finns utbildningarna? När måste man tillkalla en elektriker istället för att utföra arbetet själv?

En elektriker är en hantverkare med fokus på elektricitet och som arbetar med både låg och hög spänning. Låg spänning finns i bostäder och på andra platser som man normalt kommer åt, medan hög spänning är något man som privatperson sällan kommer i kontakt med. En elektriker drar ledningar, gör kopplingar och ansluter elektriciteten till alla kontakter och enheter som drivs av detta. Eftersom det finns olika grader av spänning så finns det också flera olika typer av grenar inom yrket där man specialiserar sig på just en slags spänning och sätt att arbeta på. Precis som det krävs behörighet för att utföra vissa moment så får inte heller en elektriker med fel behörighet utföra ett arbete som hen inte är utbildad att utföra. Eftersom arbete med högspänning är mycket farligt så arbetar dessa elektriker mycket sällan ensamma, utan paras ihop två och två. Skulle olyckan vara framme så kan det gå snabbt.

Olika grenar inom yrket

Oftast delas elektriker in i lågspännings-elektriker, högspännings-elektriker och industri-elektriker. Den sistnämnda arbetar med båda typerna av spänning, och rör sig därför över hela fältet. Utbildningarna finns på gymnasial nivå, men man kan även senare i livet ta en examen som elektriker genom något av alla de utbildningsföretag som erbjuder detta. Det finns till och med utbildning som man kan gå på distans. Utbildningen inom gymnasiet är tre år lång men det finns kortare utbildningar man kan välja som påbyggnad om man redan har andra studier i bagaget.

Det man inte får göra själv

Som privatperson så finns det vissa saker man själv kan göra inom elektricitet för att hålla kostnaderna nere. Man kan exempelvis dra ledningar och göra hål för dosor samt montera dessa. Men, när det kommer till själva kopplingarna och när elen ska kopplas till ett elskåp så är det absolut bäst att anlita en behörig elektriker. Detsamma gäller för våtutrymmen. Om något är kopplat fel så kan det gå mycket illa i kombination med vatten. Skulle det ske en olycka så får man annars inte ut något på sin försäkring och det kan till och med orsaka personskada eller dödsfall. Var därför även noga med att kontrollera att den som anlitas för uppdraget verkligen har behörigheten som krävs.

Därför bör du inte fixa VVS på egen hand

25 maj 2020

En vattenläcka är sällan en husägares lyckligaste stund. Färdiginstallerad golvvärme brukar däremot ge glädjerus. I stunder av nöd och lycka gäller det att ta hjälp av en VVS-montör.

Ibland är det lätt att hålla sig för skratt och önska att man förblivit hyresgäst. Vattenläckor är ett djävulens påfund och inte roliga vare sig de smugit sig in och stannat länge eller kommer stormande med fullt tryck en fredagskväll. Andra gånger kan ett milt och nöjt leende sprida sig över ens härjade ansikte när golvvärmen kopplats in för första gången. Medan tårna långsamt tinar och du kastar ut de fulaste mattorna som inte längre behövs tänker du på vilket smart beslut det var att köpa villa. Tillfällena då du behöver anlita en rörmokare kan vara väldigt olika, vilket också speglar hur varierande arbetsuppgifterna kan vara för en VVS-montör.

Vad är ett våtrumsintyg?

Ett våtrumsintyg är ett dokument som får ditt försäkringsbolag att anlägga en försonlig ton vid en vattenskada. Ett våtrumsintyg utfärdas av ett certifierat företag som sysslar med VVS. Där dokumenteras det att ditt badrum eller annat våtutrymme byggts eller renoverats på ett korrekt sätt och enligt rådande normer. Vid ett bygge eller en renovering är naturligtvis tanken att dusch och dylikt inte skall kunna läcka ner genom ytskikten och ner i bjälklag eller liknande. Som kompetent rörmokare har du ett antal olika knep för att allt arbete ska utföras korrekt. Det handlar om val av rätt material - i ytskikten och framför allt i fogar och andra ställen där risk för läckage skulle kunna uppstå. Har du stora planer för dina golv och vill installera golvvärme behöver du också en VVS-montörs expertis. Golvvärme är ett komplext och känsligt system, och alla försök att själv ge sig på en installation kommer tyvärr att sluta i mindre lyckliga miner.

Ett alternativ för uppvärmning av hus

För många av oss är en luftvärmepump ett energieffektivt och mindre kostsamt sätt att värma upp fastigheten. Luftvärme kan se ut på lite olika sätt, men en rörmokare kan alltid leverera själva pumpen, montera den och sätta igång funktionen. Behöver du sedan service efter några år så kan du få hjälp från samma håll. Din pump kan antingen fungera med luft-luft eller luft-vatten. Hur din fastighet är konstruerad avgör vilket som fungerar bäst i just ditt fall. Livet blir helt enkelt lättare och bättre när vi tar hjälp från en rörmokare!

Dränering är nödvändigt

17 maj 2020

Att leda bort vatten från huset är en av de viktigaste åtgärderna vid en nybyggnation; rätt dränering ger huset längre livslängd och minimerar risken för framtida problem. Om en dränering sker på ett felaktigt och undermåligt sätt så kan detta leda till fukt- och mögelskador och - på sikt och om ingenting görs - en kollaps genom att grunden vittrar sönder. Det finns även en risk för översvämning i källaren. Därför är en dränering så viktig.

Men, det kommer att behöva upprepas. En dränering behöver normalt göras ungefär var tjugonde- tjugofemte år. Det handlar inte om någon kort tidsintervall således, men det är något som inte får negligeras. Du bör hålla koll själv. Det finns vissa tydliga tecken som pekar i riktning mot en ny dränering.

Har du ett hus i Stockholm med en källare så kan du också använda det utrymmet och kolla noggrant där och se om en dränering bör göras. Ser du att det flagnar från väggarna, att det släpper färg eller att det finns fuktfläckar så indikerar detta en dränering; detsamma om det luktar mer unket än vanligt. Har du dessa problem så bör du utreda saken närmare och kontakta ett företag i Stockholm inom dränering som kan genomföra en fuktmätning.

Hitta ett pålitligt företag för din dränering i Stockholm

Kan man då inte göra en dränering utan hjälp och finns det inget sätt att komma undan? Först och främst så kan man genomföra en dränering utan att inkludera någon professionell firma för uppgiften. Det finns maskiner att hyra, det finns fina guider på internet som kan följa och det går att komma undan utan att behöva ha en massa spring på tomten.

Men, det är sällan värt det. Kostnaden kommer ändå att sticka iväg och dessutom så är en av de huvudsakliga sakerna som leder till en lyckad - och långsiktigt hållbar - dränering att man har vana och erfarenhet av en sådan tidigare. Dessutom måste man vara medveten om att varje hus är unikt och att en guide på internet genom detta också kan vara fullkomligt irrelevant sett till ditt hus i Stockholm och de förutsättningar som det har.

Därför brukar man, inte minst med tanke på Rot-avdraget, tjäna på att ta professionell hjälp med sin dränering. Här handlar det emellertid även om att välja rätt företag; bor du i Stockholm så finns en uppsjö av företag som ebjuder tjänsten dränering. Vårt råd är att du tar dig tid och undersöker kring vilket som passar dig och dina behov bäst. Ta in offerter, förhandla och se till att alltid ringa ett par referenser innan du bestämmer dig.

Se till att hitta ett företag som verkligen levererar. det tjänar du på i längden. Det är en ren investering både ekonomiskt och i ditt boende.

Mer info om dränering: www.stockholmdränering.se

Vad tjänar man på tryckerier?

14 apr 2020

Funderar du på att bli tryckare? Arbetet på ett modernt tryckeri kan stundtals vara hektiskt, men det är också en plats där det ofta finns utrymme för att ta pauser med jämna mellanrum. De hektiska perioderna kan nog de flesta ha överseende med, trots allt har man ju en lön som kompenserar en. Men vad ligger egentligen lönerna på? Här tittar vi lite närmare på det.

Vi använder oss av en källa vartill 283 tryckare har rapporterat sina löner. Statistiken är fördelad efter löneintervall, kön och län. Vidare finns information kring medelålder och erfarenhet hos referenserna. Med detta sagt bör data snarare kanske ses som en fingervisning – huruvida underlaget är tillräckligt stort för att ge en trovärdig och precis bild är upp till statistikerna att avgöra.

Det som informationen visar är att medellönen för tryckare i hela landet ligger på ca 24 000 kronor.

Detta med en medelålder på 35 år och en erfarenhet på nästan 12 år. Medianlönen, som kanske är mer talande, ligger på 23 500 kronor. Anledningen till att medianen ibland visar sanningen bättre än medellönerna, är för att enstaka tryckare i chefsposition riskerar att dra upp snittet ordentligt.

Informationen visar också att lönerna varierar en del, beroende på var i landet man befinner sig. Åtminstone förhåller det sig så för de nästan 300 referenserna som bidragit med sin löneinformation. Vi ser till exempel att lönerna i Stockholm är högre än i övriga landet, där snittlönen ligger på över 27 000 kronor. Det här kan jämföras med till exempel Uppsala, där motsvarande siffra ligger på 20 000 kronor. Nämnas bör dock att såväl snittåldern som snitterfarenheten är högre i huvudstaden.

Underlaget blir troligtvis ganska litet i de allra flesta län, när referenserna fördelas över dem. Kanske blir det lite för litet för att dra några stora slutsatser av lönerna. Andra län där anställda på tryckeri är välbetalda är Jämtland (26 500 kronor), Kalmar (24 500 kronor) och Norrbotten (26 500 kronor). Förutom Uppsala finns Örebro, Västmanland och Blekinge i låglöneligan. I Örebro är man sämst betald, med 19 500 kronor i månaden med en erfarenhet på 9 år och en medelålder på 35 år. I Stockholm, där medelåldern är 37 och erfarenheten 12, tjänar man trots allt nästan 8 000 kronor mer i månaden.

Lönerna fördelas även i intervaller, över hela landet sett. Här framgår det att 0,71 % tjänar mellan 0 - 13 999 kronor i månaden. En referens har också uppgett sig tjäna över 89 999 kronor i månaden på tryckeri. Det enskilt största intervallet är 22 - 23 999 kronor i månaden, där en femtedel av landets tryckare återfinns. Även intervallen över under (20 - 21 999 kronor samt 24 - 25 999 kronor) huserar många tryckare, med 14 % vardera. Ungefär en tiondel av tryckarna i landet har en lön som ligger mellan 30 000 och 32 999 kronor i månaden. Därutöver finns ett fåtal referenser, som tjänar mer än så, varav en alltså har mer än 90 000 kronor i månaden enligt sidan, som nämnt ovan.

 

Hur utför man en trapphusmålning?

12 apr 2020

Målaren är hantverkaren som sätter färg på huset. Men hur utför man en trapphusmålning och vad ska man tänka på? Hur anlitar man en målare och vilken utbildning krävs för att bli målare?

Ett trapphus finns oftast i industribyggnader, kontor och flerbostadshus. Det är ett rum som kan vara utmanande att måla. I ett vanligt rum så finns ett golv och oftast en väggyta på drygt 2 meter, men i ett trapphus är det endast våningsplanet som är ett golv och resten är trappsteg. Dessutom är takytan, eller gränsen för väggen, inte ett våningsplan utan två våningsplan. Detta gör att tillgängligheten då man målar ett trapphus är mycket svår och istället måste man kompensera med långa skaft på verktygen.

Vad ska man tänka på när man målar ett trapphus?

Förutom svårare tillgänglighet när man målar ett trapphus så går målningen till på precis samma sätt som vanligt, även om trapphusmålning kräver mer tid, arbete och hänsyn. Först ska gammal färg skrapas bort och kanske även slipas ner. Efter det dammsugs ytorna så att ingen lös färg eller damm finns kvar. Därefter sker en rengöring med en speciell färgrengöring. När allt detta är klart så ska övriga ytor täckas, om man inte redan gjort det. Och där är ett trapphus lite besvärligare eftersom varje trappsteg måste täckas plus räcket och alla lampor. Efter det är det bara att börja måla, och även där är det mer utmanande vid målning av trapphus där trapphuset inte är skiljt från gemensamma ytor med en dörr utan är helt öppen och tillgänglig för boende eller personal.

Hur anlitar man en målerifirma och hur blir man målare?

Precis som andra hantverksyrken så kan man antingen utbilda sig till målare på gymnasiet eller genom annan utbildning. Det finns också självlärda målare som kan vara så duktiga att de ändå får arbeten. För att anlita en målerifirma så kan man antingen söka på internet eller fråga släkt, grannar och vänner om de har någon att rekommendera. När man anlitar en målare så ska man kunna lita på att de är professionella arbetare som gör rätt underbehandling och målar med rätt färg. En kontroll att företaget har F-skattsedel är en lätt garanti och garanti är också något man ska begära att få på utfört arbete. Om färgen börjar bubbla eller faller av inom kort tid så ska en reklamation ske, och arbetet ska göras om och göras rätt.

Här hittar du en trapphusmålare: https://www.trapphusmålning.nu

Hur går gesällprovet till?

7 apr 2020

Sugen att omskola dig? Eller kanske jobbar du redan inom ett hantverksyrke och vill göra prover för att bli godkänd genom yrkestekniska prov? Hur det går till kan du läsa mer i den här texten.

Funderar du på att omskola dig till målare eller går du redan idag som målarelev och är beredd att ta steget till att utföra ditt gesällprov? Som målarlärling har du både en rättighet och en skyldighet att utföra ett gesällprov. Det består av ett teoriprov och ett yrkestekniskt prov, ungefär som när du tar körkort. Det teoretiska provet pluggar du till först och genomför själv online. När du klarat detta kan din arbetsgivare anmäla dig till Måleribranschens Yrkesnämnd för att göra det yrkestekniska provet för målare. Det är ju en klar fördel för arbetsgivaren att kunna stoltsera med att de anställda har utfört proven och fått yrkesbevis. Dessutom har du chansen att få vara med och tävla i Måleri-SM när du utför ditt gesällprov. Är det kanske din tur nästa år?

De tekniska delarna

Det är arbetsgivaren som plockar fram ett lämpligt objekt till lärlingen för att kunna utföra provet. Objektet ska förbesiktigas och godkännas innan målareleven utför provet. I det yrkestekniska provet ska målaren utföra ett antal förutbestämda moment som därefter granskas och poängsätts. De olika moment som ska utföras är:

  • underbehandling av snickerier
  • färdigbehandling av snickerier
  • underbehandling för målning av tak och vägg
  • målning av tak och vägg.
  • underbehandling för tapetsering
  • vävsättning på vägg
  • tapetsering och vävsättning

Och slutligen bedöms använd arbetstid. Studerar du till målare så kan du avlägga din examen först och därefter utföra gesällprov när du är på plats hos en arbetsgivare.

Bedömning och resultat

Målarens gesällprov granskas av speciella granskningsmän som är utsedda av Måleribranschens Yrkesnämnd, något som målar elevens arbetsgivare får betala för. När proven är genomförda och godkända så får målaren ett gesällbrev samt ett yrkesbevis, vilket kostar cirka 700 kr och utfärdas av Sveriges Hantverksråd. Att bli målare är inte helt enkelt som du förstår, det krävs en del. Men är du en skicklig målare eller önskar att bli kommer du säkert genomföra proven galant eftersom det man brinner för är man bra på. Hantverksyrken främjas av de regler kring ROT-avdrag vi har idag och det är en klok investering att lära sig yrket från grunden om man älskar att jobba och skapa med färg, mönster och har ett öga för estetik.

Framtidsutsikter för snickare

18 feb 2020

Är du intresserad av att jobba i snickarbranschen? Stor efterfrågan och många lediga jobb ger minst sagt goda framtidsutsikter för snickare. 

Stor efterfrågan 

Det finns idag en stor efterfrågan på snickare i Sverige. Det byggs mer än någonsin och det är minst sagt inne att renovera i hus och hem – och det gärna ofta. Det gör att snickarna har fullt upp och på många platser räcker dom inte till, trots att dom till antalet är ganska många. 

Det finns hundratals, om inte tusentals, verksamma snickarfirmor runt om i landet men ändå är efterfrågan något större än tillgången. Framtidsutsikterna kan så ledes ses som väldigt ljusa, eftersom utvecklingen med nyproduktioner av villor och flerbostadshus samt andra byggen knappast kommer vända och gå bakåt. Snickarna behövs på många typer av byggen och fungerar som en viktig roll och det kommer troligen inte heller att förändras.

 

Lätt att få jobb 

Den stora efterfrågan, många rådande pensionsavgångar och det faktum att färre väljer att utbilda sig inom området snickare gör såklart att det är lätt att få jobb. Inte bara i storstäder där efterfrågan är som störst, utan i dom flesta städer runt om i landet behövs fler yrkeskunniga som är sugna på att arbeta hårt. 

Fördelen med att vara utbildad snickare och att det är så pass enkelt att få jobb gör att det är enkelt för den som vill bryta upp från sin hemstad och bosätta sig någon annanstans. Lika enkelt är det för den som är sugen på att flytta hem igen. Man behöver i princip aldrig oroa sig för att gå utan jobb var man än befinner sig eftersom yrkesgruppen snickare behövs överallt. 

Möjlighet att starta eget 

Även för den snickare som är sugen att testa på att driva eget finns goda framtidsutsikter. Efterfrågan gör att det finns utrymme för fler verksamma i branschen och börjar man i liten skala finns stora möjligheter att växa. När man hittat sitt område, sin kundkrets och när man har skapat sig ett gott rykte behöver man inte heller här oroa sig för att stå utan jobb. 

Utbilda dig till snickare 

Tycker man att branschen och yrket känns lockande finns flera anledningar att utbilda sig till just snickare. Det är som sagt inga problem att få jobb oavsett var man bor och man kan vänta sig ett varierande och roligt jobb. För den som fortfarande är ung och har gymnasiet kvar finns valmöjligheten att läsa ett bygg- och anläggningsprogram för att sedan arbeta som lärling under en period. 

Är man äldre kan man vända sig till arbetsförmedlingen och Komvux i den stad man är bosatt för att få hjälp med andra utbildningsmöjligheter. 

Att framtidsutsikterna är väldigt positiva för snickare råder det inga större tvivel om och är man inte redan utbildad är det en bra idé att bli det. Efterfrågan är stor och ser inte ut att minska och det finns gott om jobb för den arbetsvillige. Är man dessutom driftig är det inte helt fel att starta sin egen firma.

← Äldre inlägg