Blogg


Hjälp av den händiga

10 maj 2021

Det finns flera saker man kan ändra på i sitt eget hem. Det är roligt att se projekt växa fram. Andra saker kräver ett precisionsarbete och en kunnig hand. Då kan man behöva ta hjälp med det.

Dalarna ligger djupt i hjärtat hos många, vackra Dalarna där även dalahästen skapas. Med natur nära överallt, där är det svårt att göra annat än att älska det. Trots all natur finns det flera stora städer där man hittar vad man behöver. En dag på stan är inte heller fel. En av favoriterna är självklart Kupolen i Borlänge, där kan du och vännerna spendera flera timmar. Det bästa av allt är att man inte tröttnar. Det finns gott om olika yrken och folk här. Så att hitta en snickare i Borlänge är inget problem, dessutom får man en av hög kvalitet.

Som anden i flaskan

Om man ska räkna med någon, då är det snickare. De har någon form av magiska händer och lyckas med allt. Det du önskar, det fixar de. Dessutom tar de sig an alla projekt, vare sig de är små eller stora. Det kan vara från att bygga en altan, byta ut några fönster, eller bygga ett helt hus. Ja, ni hör ju hur stort och brett det är. Det är helt klart rätt att ringa dem när man behöver hjälp med något byggrelaterat. Ni får förstklassig hjälp, de är trevliga och gör ett snabbt och bra arbete. Det går knappt att bli missnöjd med deras hjälp.

Hur ofta behöver jag slipa mina golv?

27 apr 2021

Fina golv kan vara svårt att bibehålla efter år av slitage. Men det är inte omöjligt. Genom att slipa dina golv då och då kan de faktiskt hålla sig riktigt fina. Men hur ofta behöver de slipas?

Beroende på vad du har för slags golv lagda i ditt hem, så kan de behöva slipas olika ofta. En massiv parkett till exempel behöver inte slipas särskilt ofta alls om det nu inte skulle hända något särskilt med det. Med tio års mellanrum ungefär brukar man säga att det räcker att slipa ett parkettgolv, men även när det gäller andra slags golv. Golven vi går på genom åren och kanske hela livet till och med, de slits. Det blir normalt slitage av smuts och grus och att vi använder det dagligen. Barn som leker med leksaker på golvet gör också att det slits och kan få märken.

Ta hand om dina golv - sopa bort smuts

Det finns andra sätt man kan ta hand om sina golv på, förutom att genomföra en golvslipning när det behövs. Att olja eller lacka golvet efter utförd slipning kan också vara bra. Det ger ett bra skydd mot märken och repor i golvet orsakat av skräp och grus. Speciellt utsatt är golv som är lagda i hallen. Direkt innanför dörren dras det ofta in grus som gärna gör repor och märken i golvet. Där bör man se till att golvet är tåligt och väl inoljat. Att dammsuga eller sopa golvet rent varje dag från skräp skyddar golvet. Läs mer om golvslipning på denna hemsida: golvslipninguppsala.nu/

En lägenhetsrenovering är ofta en bra investering

24 apr 2021

Funderar ni på att fräscha upp och göra om er lägenhet? En lägenhetsrenovering är ofta väl investerade pengar. Men det gäller att börja i god tid och planera noga för att undvika misstagen.

Det finns mycket att vinna genom att renovera lägenheten. Dels får man ett vackert och fungerande hem och ökar trivseln. Samtidigt höjer man även bostadens värde, särskilt om man renoverar ett slitet kök eller badrum. Men för att renoveringen ska bli så bra som möjligt är det viktigt att man noga planerar innan och funderar över vilket resultat man vill ha. Även om man kanske bara ska måla eller tapetsera om i ett rum är planeringen viktig. Måste man exempelvis ta bort tapeter eller kan man måla eller tapetsera ovanpå de gamla? Ska även golvlister, dörrkarmar och fönster målas? Och måste även golvet slipas eller läggas om för att inte förta renoveringen?

Flera fördelar med totalentreprenad

Vid en lägenhetsrenovering kan man behöva anlita flera olika slags hantverkare beroende på vad som ska göras. Men genom att använda sig av en byggfirman som erbjuder totalentreprenad slipper man leta upp olika hantverkare och skriver bara avtal med ett företag. Då blir ett företag ansvariga för hela lägenhetsrenoveringen och man slipper olika hantverkare som skyller på varandra om något skulle gå fel. Men självklart ska man jämföra priser och kolla upp referenser innan man bestämmer sig för vilket byggföretag man ska anlita. Man kan även använda sig av rot-avdraget för att få ner priset ytterligare.

Den lyckade kombinationen av el och vatten

23 apr 2021

Det finns mycket att tacka Västerås för, när det kommer till badrumsrenovering. Övriga landet kan tacka gurkstaden för den elektrifiering av landet som skedde kring år nittonhundra.

Redan små barn får lära sig att el och vatten inte går bra ihop. Det är till och med en mycket farlig kombination. Men ändå är elektricitet en av förutsättningarna för att dagens badrum ska vara fungerande och trevliga att vara i. Hur mysigt det än är med tända ljus vid ett bad, så hade det varit spännande att dyka upp på jobbet med en rakning eller sminkning i stearinljusets sken.

Men vad har då gurkor med elektricitet och badrum att göra? Egentligen inte mer än att det är i Västerås som elektrifieringen av landet satte ordentlig fart en gång för över hundra år sedan. Utan el hade det inte funnits belysning, värmegolv eller ens varmt vatten i kranen.

Vikten av utbildad personal

När du bestämmer dig för att renovera ditt badrum så är det av högsta vikt att du använder dig av utbildad personal. Det behövs hantverkare som vet vad de gör och som dessutom har licens på att få utföra sitt arbete.

I rum som badrum kan det gå mycket illa ifall el kopplas fel. Eller om vatten läcker in i stommen. Ska du renovera ditt badrum så passa även på att få råd och tips av hantverkarna gällande funktioner som du kanske annars hade missat. De vet hur ett badrum ska byggas rätt. Läs mer om badrumsrenoveringar på denna webbsida: badrumsrenoveringvästerås.nu

Ett eget hus i huvudstaden

23 apr 2021

Så har då äntligen dagen kommit när du har fått bygglovet i handen och kan gå igång med din stora dröm. Att bygga ett eget hus. Nu börjar arbetet med att förbereda för att huset ska komma på plats.

Var du än bestämmer dig för att bygga hus i Stockholm så kommer du helt säkert bli nöjd. För det är en stad och ett område där det finns mycket fin natur av olika slag. Kanske väljer du att sätta bo i en skog, bland åkrar och ängar eller längs med en villagata. Du kan även välja att sätta ditt bo i skärgården med havets salta vågor i närheten. Ett eget hus där du har fått bestämma precis hur du vill ha stil, planlösning och alla material.

Få hjälp av proffs

Om du inte arbetar inom byggnation eller har byggt många hus förut så är det klokt att du tar hjälp av proffs för alla olika steg av bygget. Väljer du specialister på markarbeten i Stockholm så kan du vara trygg med att ditt hus kommer stå stabilt och hålla sig friskt. För markarbeten är inte bara ett sätt att dra fram ledningar till ditt hus. Det är mycket mer än så. Med hjälp av markarbeten får du en dränering och ett fall från huset. Du får även en uppfart så att du kan köra in din bil på tomten och få gångar så att du kan röra dig utan att bli smutsig. Ytskikten bestämmer du själv.

Räkna med besök av elektrikern

21 apr 2021

Elektriker arbetar för både privat och offentlig sektor. Så länge du inte upplever dig lida av elöverkänslighet kan du nog räkna med åtminstone ett par besök av elektriker under din livstid.

Det är alltid en het potatis att tala om elöverkänslighet, eller “elallergi” som vissa ibland kallar det. En populär referens att dra i sammanhanget är Chuck McGill från tv-serien “Better Call Saul”. Han påstod sig lida av just elallergi, vilket innebar att han levde i ett hus helt fritt från elektricitet. När han upplevde elektricitet i närheten fick han huvudvärk, ont i kroppen och panikkänslor. Han skyddade sig med en “rymdfilt”, vilket egentligen var en filt av folie, som hjälpte till att dämpa de elektromagnetiska fälten. Elöverkänslighet är en känslig fråga eftersom patienterna upplever symptomen, men de har aldrig kunnat bevisas i vetenskapliga tester och förnekas av bland annat Folkhälsomyndigheten. Det är dock en kittlande tanke hur dessa människor lever. En karriär som elektriker är åtminstone utesluten.

Installerar och reparerar

Så kallade “elallergiker” måste vara den enda typen av människor som elektriker aldrig får chansen att besöka. Annars är de åtminstone vid jämna mellanrum ute i både privata bostäder som offentliga byggnader och pillar på elledningar. De utför nya elinstallationer och reparerar gamla jobb. På många sätt håller de livet i schack genom att se till att vi har el dygnet runt. I princip alla människor är helt och hållet beroende av el för att kunna leva. Ja, om man nu inte är elallergiker förstås. Läs mer om elektriker på denna webbsida: elektrikertäby.com

Vackra golv från idé till verklighet

15 apr 2021

Genom att renovera gamla golv genom att slipa och efterbehandla på olika sätt, kan man få fram det perfekta golvet utan att behöva köpa nytt golv. Så här går det till för att renovera golvet.

Processen från ett gammalt slitet golv till ett vackert sådant behöver inte innebära att lägga nytt golv. Golvslipning och rätt efterbehandling kan ge vackra och utseendemässigt variationsrika golv.

Många olika sorters golv går att slipa. Massiva trägolv kan slipas hur många gånger som helst medan laminatgolv normalt sett går att slipa om fyra gånger, lite beroende på slitageytans tjocklek. Detta ger golven en lång livslängd, något som är bra för både naturen och ekonomin.

Att beställa och färdigställa

Om man exempelvis vill beställa golvslipning i Solna, eller på annat håll i huvudstadsregionen, är det väldigt enkelt. Ofta går det att få ta en titt på olika exempel i showroom eller med färdiga exempel. Viktigt är att ett proffs analyserar just ert golv då alla golv är olika.

Oavsett hur golvet ser ut nu kan man efterbehandla på flera olika sätt och få fram olika färgskiftningar. Populära metoder innefattar olja, hårdvax och betsning.

Själva processen med slipning och efterbehandling brukar, för ca 30 kvadratmeter, kunna färdigställas på en arbetsdag. Detta tack vare moderna slipmaskiner och expertis. Man behöver inte heller avskärma rum på grund av damm då de moderna slipmaskinerna dammar ytterst lite.

Efterbehandlingen kan behöva lite tid på sig att torka, upp till två dagar, men oftast kan man möblera redan dagen efter slipningen.

Fönster i all ära

5 apr 2021

För att ett rum ska vara godkänt som ett rum krävs att det finns fönster. Fönster är ganska trevliga, de släpper in ljus och man får en trevlig utsikt. Att tvätta fönster är inte lika roligt.

I den moderna tid vi lever i nu vill man gärna ha stora fönster. Man kan bli så förundrad när man går längs husen i Stockholm och ser hur fönster täcker upp en hel vägg. Otroligt vackert, men så tråkigt att behöva hålla rent dem. Fönstren utsätts för en hel del, och liksom taket och fasaden står de även emot olika väderskiftningar. Insidan kan nästan se värre ut. Men där kan man skylla på blöta nosar och kladdiga barnfingrar som verkar ha det som en hobby att ta på fönster. Tur man kan anlita fönsterputs, annars hade man aldrig orkat med det.

Med tiden uppstår slitage

Husets skal skyddar oss från olika väder. Det håller oss torra från regn och snö, skyddar oss från blåst och sol. Det behöver helt enkelt vara i gott skick. Fönstren hjälper även till att isolera både från kyla och värme. De äldre husen som ofta har ett gammalt glasfönster blir kallare under vintertiden. Efterhand som åren går kan det behöva göras en fönsterrenovering i Stockholm, om man nu bor där. Att ta vara på de fönster man redan har och bara renovera upp dem lite, är både billigare och snällare mot miljön. Då byter man ut trasiga beslag, behandlar träytan och fönstren blir så gott som nya igen.

Välja ett annorlunda yrke

27 mar 2021

Av alla yrken man kan arbeta med så är nog sanering av asbest bland de mer ovanliga. Men det är också ett mycket farligt arbete och ett arbete som verkligen behöver utföras på något sätt.

Asbestsanering är nog ett av de mer smala och ovanliga yrken man kan välja att arbeta med. Men som tur är så finns det ändå många som arbetar inom området, även om man brukar slå ihop det med sanering av annat också. De företag som arbetar med asbestsanering vet hur man ska arbeta och även hur man ska agera för att skydda sig själv och andra mot det farliga ämnet asbest. Det är ett ämne som man först endast såg goda resultat med och som därför användes på en mängd olika platser i husen runtomkring i landet.

Städning på hög nivå

Sanering är en slags städning som tar sig upp på en högre nivå. Det innebär att man ska vara kraftfull, kunnig, noggrann och försiktig på en och samma gång, en samling egenskaper som ibland kan vara svår att kombinera. Mitt i allt ska man dessutom använda sig av en rejäl skyddsutrustning så att man inte skadar sig eller blir sjuk, och man ska även vara noggrann med det som man sanerar bort så att det omhändertas på rätt sätt. Med alla dessa faktorer i en och samma person kan man förstå att det en mycket speciell personal som kommer på besök när man beställt sanering av asbest i bostaden eller någon annan typ av fastighet.

Ge ditt hem en ny känsla med hjälp av målare

24 mar 2021

Att bara måla kan göra en väldigt stor förändring i ett rum eller på en möbel. Färgerna påverkar både upplevelsen av storlek på rummet eller möblerna såväl som vilken energi de utstrålar.

Låt säga att du vill renovera ditt kök i Södertälje men tycker att det är för dyrt. Då kan ommålning vara ett väldigt bra alternativ. Kanske är det till och med så att tidigare ägare har renoverat köket, men att det inte känns helt rätt. Då är målning verkligen lösningen. De färger vi omger oss med påverkar hur vi mår, och olika personer behöver olika färger omkring sig.

Som tur är finns det ju en hel yrkesgrupp av målare som är experter på fäger och hur de ser ut och påverkar ett rum. Vill du renovera ditt kök med hjälp av ny färg på luckor och lådor så ska du kolla runt vilka måleriföretag som finns där du bor. Kanske är det till exempel Hagströms Gruppen som är helt rätt för dig?

Ljusa färger förstorar och mörka förminskar

Har du ett väldigt stort och omysigt kök så ska du se dig om efter färger som ger en värmande och mer ombonad känsla. Här kan du välja naturens färger, så som en lindblomsgrön eller en brun nyans. Det går även att skapa häftiga effekter med hjälp av matta och värmande men ljusa kulörer. Istället för kritvitt kan du föra in varmare toner och skapa med hjälp av en matt yta istället för en blank.

Det viktiga hantverket

22 mar 2021

Att måla ett hus är inget man gör på en förmiddag. Husets storlek spelar roll men det är jobbet som man inte tänker på som tar tid. Ett korrekt förarbete ger ett perfekt slutresultat.

Att måla professionellt är något helt annat än att skvätta lite färg på några brädor. En fasadmålning kräver eftertanke och planering. För den som tror något annat kan det vänta otrevliga överraskningar i form av färg som inte fäster, fel val av nyans eller typ av färg.

En fasadmålning bör alltid starta med en kontroll hos kommunen – behövs det tillstånd? Vill man byta färg är det en bra idé att kolla det först så man slipper göra om hela proceduren. När den biten är avklarad kan man lämpligen ta kontakt med en bra målarfirma som har erfarenhet.

Mycket att tänka på

En fasadmålning kräver bra väder och gärna ett minimum av vind som gör att det fastnar frön och blad i den nya färgen. Det behöver också vara rätt temperatur ute. Det behövs en byggnadsställning om huset inte är väldigt lågt. Det behövs förstås färg och redskap. Med andra ord behövs det hjälp av en professionell målare.

Att välja rätt typ av färg är viktigt. Färgen ska fungera med underlaget – trä, betong eller annat – den ska dessutom vara miljövänlig och av god kvalitet. Ett hus ska inte behöva ommålning vartannat år. En målerifirma har koll och känner till utbudet på marknaden.

Skillnaden en fasadmålning gör är ofta drastisk och till det bättre. Dessutom höjer det husets marknadsvärde. Läs vidare om målning på denna sajt: https://www.målaresundbyberg.nu/

Konst som ofta döljs

17 mar 2021

Hårt, tufft, farligt och tungt. Låter det som ett jobb du vill prova på? Då kan du bli en av landets alla smeder. Ett yrke som bland annat innebär bearbetning av material inom byggnation.

Som smed får du möjligheten att bearbeta metaller för skönhet eller funktion. Du kanske väljer att bli silversmed eller guldsmed och kan sitta vid ett bord och skapa smycken av hög skönhetsgrad. Eller så kan du välja en annan slags konstnärligt smide där du kan tillverka ljusstakar, taklampor eller andra större inredningsdetaljer till hemmet. Men den vanligaste typen av smide är av en större och grövre variant. Nämligen den som används inom byggnationer av något slag, som hus eller broar.

Dela, forma och sammanfästa

Att arbeta som smed är lite som att skapa med lera, men på ett mer krävande och hårt sätt. I de flesta städer finns det företag som arbetar inom området och som har satsat enbart på smide av stort slag. För att få kallas för expert på smide i Stockholm ska du ha en utbildning, erfarenhet och även vara kreativ och kunnig. En mycket duktig smed kan göra skapelser med metaller som är hållbara och där det oftast inte går att se var skarvarna finns. Åtminstone ska skarvarna inte vara mindre hållbara än det tidigare tillverkade materialet. Smeder inom den tyngre grenen har ett arbete som är tungt och farligt samtidigt som det kan vara ett arbete som ska ske på hög höjd eller i andra mindre bra och arbetsvänliga situationer.

En maskin som gör jobbet snabbt och enkelt

15 mar 2021

Visst har du något projekt på gång, som du kanske avfärdat för att det med handkraft kommer ta orimligt lång tid? Tänk om, med en hyrd maskin kan projektet bli verklighet snabbt och enkelt.

Så fort det handlar om ett arbete som kräver stora arbetsinsatser, brukar de flesta backa. Man hinner helt enkelt inte, eller så blir det för svårt. Det kan vara att måla om fasaden, det är svårt att nå längst upp. Det kan kan vara att gräva för en damm i trädgården, det kommer att ta för lång tid. Kanske drömmer du om att plana ut tomten och anlägga en gräsmatta? Men tanken på att flytta jordmassorna för hand gör att du ger upp. Gör inte det, med en maskin kan de flesta projekt bli av. Och du behöver inte köpa stora och dyra maskiner. Du hyr såklart just den maskin du behöver för arbetet. Kolla med en firma som har maskinuthyrning.

Anläggningsmaskiner, hissar, liftar, vad behöver du?

Maskinuthyrare har maskiner av högsta kvalitet och säkerhet. Dessutom finns alla tillbehör som behövs, såsom kablar, generatorer och liknande. Behöver man en specifik maskin för ett speciellt jobb är det en god idé att hyra den under den tid man behöver, varken mer eller mindre. Dessutom kan du få värdefulla råd och tips från proffs, som har erfarenhet av maskinerna. Behöver du hjullastare till din arbetsplats? Det behöver inte vara privata projekt, en hjullastare är mycket flexibel med många olika redskapsfästen och kan användas till mycket. Läs mer om maskinuthyrning på denna hemsida: https://www.maskinuthyrningstockholm.se/

Rätt golv för rätt användning

10 mar 2021

Golvet är den yta som är utsatt för mest slitage i en byggnad. Det är också den yta som påverkar människan mest, i och med att man hela tiden är i kontakt med den, och därför är den mycket viktig.

När man väljer golv i sin bostad så är det mycket viktigt att man väljer ett golv som passar för den användning som man kommer att ha i det rummet. Det är till exempel därför man oftast använder sig av klinker i badrum och tvättstuga. Ett golv som är tåligt, lätt att torka av och mycket hållbart för slitage. Men i ett sovrum vill man hellre ha något som är mjukt och varmt för de bara fötterna, som ett plankgolv eller en heltäckningsmatta. Och så ska man även tänka när det gäller andra rum och lokaler.

Extra tåligt ytskikt

Det golv som behöver mesta möjliga tålighet är ett industrigolv. Ofta är det utsatt för hög värme, låga temperaturer, vatten, smuts, oljor och andra brandfarliga vätskor, samt maskiner i form av liftar och truckar. Därför behöver man ett ytskikt som är extra tåligt och även lätt att rengöra. Vanligaste ytskikten är betonggolv eller klinkergolv. I båda fallen är det ytskikt som tål allt det som de kan utsättas för, och de är även lätta att laga och underhålla om det behövs. Det händer även att man asfalterar inomhus, beroende på användningsområde. Men eftersom asfalt inte har en lika tät yta så brukar man ändå föredra ytor som stoppar vätskor.

Färg som skydd mot skador

3 mar 2021

Målarfärg används för att sätta en kulör på ytor men samtidigt är det även ett bra skydd. Därför är det viktigt att man använder sig av rätt slags färg och vet hur man ska måla på ett rätt sätt.

Alla fasadmaterial är utsatta för hårda påfrestningar genom väder och vind. Ett sätt som man använder sig av för att skydda fasaden är målarfärg. För genom att använda sig av målarfärg skapar man ett skyddande lager som gör att väta inte kan tränga in i materialet. Men det är viktigt att man använder sig av rätt färg så att man inte släpper in vätan, trots målning. Eller att man stänger in den väta som finns naturligt i exempelvis träfasader.

Ett korrekt grundarbete

När man målar en fasad så är det viktigt att man målar med rätt färg, men det är lika viktigt att man gör ett riktigt bra och korrekt grundarbete. Utan det kommer färgen inte fästa eller så kan det innebära att materialet tar skada. Det är därför viktigt att man ser till att ytan är så pass ren som möjligt. Om ytan ser bra ut, på tidigare målade fasader, så kanske det räcker att man gör en målartvätt. På det sättet får man bort allt smuts och mögel som annars kommer göra att färgen lossnar. Men om färgen flagnar eller har släppt helt så är det viktigt att man slipar bort all färg. Annars kommer den att lossna eller så kommer ojämnheter att bli mycket tydliga efter målningen. Hitta mer info om målning på denna sida: målerifirmastockholm.biz 

← Äldre inlägg