Blogg


Färg som skydd mot skador

3 mar 2021

Målarfärg används för att sätta en kulör på ytor men samtidigt är det även ett bra skydd. Därför är det viktigt att man använder sig av rätt slags färg och vet hur man ska måla på ett rätt sätt.

Alla fasadmaterial är utsatta för hårda påfrestningar genom väder och vind. Ett sätt som man använder sig av för att skydda fasaden är målarfärg. För genom att använda sig av målarfärg skapar man ett skyddande lager som gör att väta inte kan tränga in i materialet. Men det är viktigt att man använder sig av rätt färg så att man inte släpper in vätan, trots målning. Eller att man stänger in den väta som finns naturligt i exempelvis träfasader.

Ett korrekt grundarbete

När man målar en fasad så är det viktigt att man målar med rätt färg, men det är lika viktigt att man gör ett riktigt bra och korrekt grundarbete. Utan det kommer färgen inte fästa eller så kan det innebära att materialet tar skada. Det är därför viktigt att man ser till att ytan är så pass ren som möjligt. Om ytan ser bra ut, på tidigare målade fasader, så kanske det räcker att man gör en målartvätt. På det sättet får man bort allt smuts och mögel som annars kommer göra att färgen lossnar. Men om färgen flagnar eller har släppt helt så är det viktigt att man slipar bort all färg. Annars kommer den att lossna eller så kommer ojämnheter att bli mycket tydliga efter målningen. Hitta mer info om målning på denna sida: målerifirmastockholm.biz 

När du behöver exakta konstruktionsritningar

26 feb 2021

Ska du bygga eller skapa något som kräver en väldigt precis beräkning och exakta mått så behöver du en riktigt bra ritningar. Då är det enklare att räkna ut materialtillgång och pris.

Oavsett om du är uppfinnare och ska bygga en helt ny produkt eller om du är en husägare som vill bygga en inglasad uteplats så är det viktigt med exakta ritningar. För att du ska kunna räkna ut hur mycket material du behöver, vad allt kommer att kosta, men även exakt hur allt ska monteras samman, vilka vinklar som krävs och vilka dimensioner för hållfasthet. Är du uppfinnare och har en skiss på en helt ny grej så är nästa steg att kontakta en byrå som kan hjälpa dig med professionella konstruktionsritningar innan du går till produktion. Även om du som uppfinnare planerar att söka innovationsstöd eller liknande så krävs att du har bra ritningar för att komma vidare. Som privatperson, då du ska söka bygglov för din uteplats behövs bygglovsritningar och konstruktionsritningar samt en hel del andra dokument.

Hur går det till?

Om du kontaktar en byrå som är specialister på konstruktionsritningar kommer du att få visa skisser, egna ritningar och beskriva ditt projekt in i minsta detalj. Därefter kan byrån ta fram digitala konstruktionsritningar. Troligen går ni igenom den minst ett varv och reviderar, så att allt blir precis som du har tänkt och vill ha det. När ritningarna är klara och du känner dig nöjd kan ni enkelt räkna ut materialtillgång, alla vinklar och mått etc.

Hjälper till att stoppa elden från spridning

26 feb 2021

Många fruktar bränder, bränder utomhus, men framförallt i sitt hem. Om en brand tar sig kan det gå väldigt snabbt att se hela sitt hem försvinna bland flammorna. Se över ert brandskydd nu.

Man kan skydda sig från mycket, men inte för allt. För att ha så mycket skydd som möjligt mot en brand bör man både ha vissa saker hemma samt se till att man har brandtätning i väggarna. Den ska vara utförd av experter på brandtätning isom kan se till att det verkligen sitter rätt. Tänk även på att när man gör renoveringar, där man öppnar upp i väggarna för att exempel flytta eluttag, behöver man se om tätningen igen. För att ge ett fullgott skydd måste den alltid sitta helt korrekt.

Bromsar spridningen

Om brand uppstår gäller det att få ut det viktigaste först. Alltid människor och djur, därefter saker, om det finns tid. Det är en betydligt större chans att man både har mer tid och även lyckas stoppa branden om man har en brandtätning. Denna hjälper till att bromsa spridningen från rum till rum. Den hjälper även till att stoppa brandröken.

Har du nyligen köpt ett äldre hus där det inte är brandtätning? Inga problem, det går att sätta in när som helst. Var noga med att välja någon som kan brandtätning. Trots allt kan en bra brandtätning rädda liv. Utöver en brandtätning bör man även kontrollera sina brandlarm med jämna mellanrum och även se till att man har brandsläckare och brandfilt i hemmet.

Vidareutbildning som lönar sig

10 feb 2021

Arbetar du med rivningar kan det löna sig att gå en utbildning i asbestsanering. Arbetsmiljöverket ställer höga krav på säkerhet när det kommer till arbeten där det förekommer asbests.

Ett bra sätt att kunna arbeta med fler kunder inom rivningsbranschen är att gå en asbestutbildning. Trots att asbest varit förbjudet sedan början på 1980-talet förekommer det fortfarande i många byggnader. Framför allt när man river så frigörs asbestfibrer som är mycket hälsofarliga och kan leda till cancer. Därför har arbetsmiljöverket höga krav på säkerhet och skyddsutrustning när du ska arbeta med sanering av asbests. Genom att gå en utbildning kan du arbeta säkert med rivningar och du kan få fler kunder. Dessutom är det som arbetsgivare en investering som lönar sig i längden.

Vad behöver man veta?

En bra utbildning har rätt kombination av teori och praktik. Framför allt är det viktigt att du som elev får lära dig vilka föreskrifter som finns och var du kan läsa på när de uppdateras. Utöver det är det viktigt att få lära sig hantera utrustning och vilka som är de viktigaste skyddsåtgärderna. När man sanerar asbests finns det också krav på hur man ska isolera området. Därför bör en utbildning även innehålla praktiska moment där man får öva på de olika delarna. Är du redan yrkesverksam finns det gott om flexibla utbildningar som går att kombinera med arbete. En viktig del är också att lära sig identifiera var asbests kan finnas i byggnader så du minimerar risken för olyckor.

Ska ni måla om fasaden?

19 jan 2021

Är det dags att snart måla om huset? Börjar färgen flagna även på fönstren? Visst kan man måla om själv, men det är ett tidskrävande arbete. Bättre är då att anlita en professionell målerifirma.

Ungefär vart sjunde år brukar man behöva måla om fasaden på sitt hus och det är viktigt att man gör det då det är dags. En fasad med flagnande färg skyddar dåligt mot väta och har man otur drabbas snart träet av röta. Bäst målar man om fasaden under våren och sommaren då luftfuktigheten ofta är lägre. Därför gäller det att vara ute i god tid och bestämma kulör och boka målerifirman.

Många målar samma kulör som tidigare men man kan även byta. Ligger huset i ett tätbebyggt område och inte ute på landet behöver man dock ett bygglov om man vill ändra husets kulör. Men detta brukar inte vara några större problem att få så länge man håller sig till samma färgskala som området.

Titta även på referenser

Att måla om huset är väl investerade pengar som även höjer värdet. För att få ner kostnaden kan man använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden. Men det kan ändå vara bra att först kontakta ett par olika målerifirmor och be om ett kostnadsförslag innan man bestämmer sig. Var noga med att få alla kostnader specificerade och fråga även om det ingår eventuell byggställning eller skylift i priset, annars blir det svårt att jämföra offerterna. Det kan också vara bra att be om referenser. Få mer information på denna sida: https://www.målaretyresö.se

En låssmed är en tusenkonstnär

15 jan 2021

När man tänker på en låssmed ser man oftast någon framför sig som tillverkar extranycklar. Verkligheten är betydligt mer komplex. Låssmeden gör det och mycket mer. Läs om hur du får hjälp!

Ibland är en låssmed din sista vän i nöden. En annan gång är hen en kontakt när du planerar. Låssmeden klarar att hantera ett antal olika problem och kan konsulteras och hjälpa till med många saker. Du har alltid nytta av att ha kontakt med en låssmed.

Tursamt nog är den vanligaste situationen då du har behov av en låssmed lugn och sansad. Du vill helt enkelt ha en ny nyckel tillverkad. Du vill att grannen eller ett av barnen ska ha egen nyckel till din bostad. Din förra extranyckel ligger på havets botten eller är spårlöst försvunnen på annat sätt. Det löser låssmeden.

Stress och panik eller långtidsplanering

En dag då du tappat bort din nyckel är aldrig den gladaste dagen, eller den lugnaste. När du letat igenom bil eller motionsspår för artonde gången och konstaterat att nyckeln är borta är det dags att ta fram telefonen och ringa låssmeden. De har jour och de kan hjälpa dig snabbt. Snart har du nytt lås och nya nycklar.

Du kanske funderar på att uppgradera hemsäkerheten? Även då är låssmeden din bästa medhjälpare. Tillsammans kan ni gå igenom din bostad och konstatera vad som fungerar och vad som behöver göras om. Ett modernt säkerhetssystem ger säkerhet och troligen även bättre premier hos försäkringsbolaget. Det finns vinster att göra. Läs mer om låssmed på denna sida: https://www.låssmedgöteborg.com

Kunskapen är grunden

9 dec 2020

En riktigt duktig yrkesarbetare inom måleri kan göra ett arbete som ser ut som om det vore fabrikslackerat. Men hur gör man för att få ett perfekt ytskikt när man använder målarfärg?

För att göra ett perfekt arbete inom alla områden så krävs kunskap, erfarenhet och personlig lämplighet. Om inte alla tre bitar är på plats så kan arbetet ändå bli bra, men det kommer att ta längre tid och ha vissa delar som inte är av allra bästa kvalitet. När det rör sig om hantverksyrken, som exempelvis måleri, så handlar det inte heller enbart om att göra ett perfekt ytskikt. Det måste även vara ett perfekt grundarbete för att resultatet ska bli bästa möjliga. Och det är också där som de med för lite kunskap eller erfarenhet brister. Man slarvar helt enkelt med grunden.

Som en dans

Om man sitter och tittar på en professionell målare som arbetar så går det snabbt och ser väldigt lätt ut. Det sitter i ryggmärgen hur arbetet ska utföras för att det ska bli bra. Och ofta så är det även av största vikt att arbetet går snabbt när man arbetar som målare. För mycket av materialet behöver bearbetas innan det börjar torka. Det kan gälla spackel, färg, lim och tunnare färgtyper som lasyr eller lack. Men det är även viktigt att man använder sig av rätt verktyg. Rätt pensel kan göra underverk jämfört med om man använder fel. Och att använda sig av remsor vid spackling kan göra all synlig skillnad. Läs mer om målare på denna sida: https://www.målaresollentuna.com

Vad gör en rörmokare?

8 dec 2020

En rörmokare är en person som arbetar med allt som har med VVS att göra. VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som rörmokare arbetar man, trots namnet, alltså med mycket mer än bara rör.

Rörmokare, även kallade VVS-montörer, anlitas för att reparera och installera VVS-anläggningar i byggnader. Exempel på dessa anläggningar är värmepumpar, varmvattenberedare, elpannor, fläktar och värmeelement. En rörmokare ser till att avlopps- och vattenledningar fungerar som de ska. När det är ett nybygge på gång är det deras jobb att avlopp och vatten installeras på rätt sätt. VVS-montörer behövs inte bara privat utan även i offentliga sektorer såsom sjukhus, kontorsbyggnader och affärer.

När bör man kontakta en rörmokare?

En rörmokare behövs vid allt från en installering av en ny diskmaskin till en badrumsrenovering. En rörmokare har helt enkelt stor erfarenhet och kunskap om allting som har med el, vatten och avlopp att göra. Vid de flesta situationer som har med el, vatten och avlopp att göra så är det en VVS-montör man kontaktar för att få hjälp. Det är viktigt att alltid kontakta en VVS-montör vid behov för att se till att dessa arbeten blir utförda på rätt sätt. Det är inte bara viktigt för att allt ska fungera som det ska, utan även om någonting skulle gå fel. Om det visar sig att till exempel en vattenläcka har uppstått på grund av felaktig installation så kan det bli svårt att få ersättning från sitt försäkringsbolag, då de vill ha bevis på att ditt VVS blev installerat av en professionell montör. Läs mer om rörmokare på denna sajt: https://www.rörex.se

Energibesparing med nytt tak

27 nov 2020

Många som funderar på takbyte gör så för att man är missnöjd med takets utseende. Det kan även finnas skador. Inte lika många tänker på att takets skick också påverkar energikostnader.

Taket är husets lock, eller mössa. Genom taket cirkulerar luft och takets konstruktion och skick är viktigt för inomhusklimatet. Ett undermåligt tak ger ett kallt hus som ofta behöver värmas för orimliga kostnader. Å andra sidan behöver alla bostäder en vettig luftväxling för att luften ska förbli bra och för att slippa fuktbildning. Det är en avvägning att hålla en bostad frisk. Ingen av oss vill lägga ut fantasisummor på uppvärmning. Ingen vill heller att huset ska sakna ventilation. Den rätta blandningen av ventilation och skydd mot utomhustemperatur åstadkoms bäst när takets konstruktion ses över och anpassas.

Ta hjälp av proffsen och få en bra inomhusmiljö

Har du under en längre tid haft en gnagande känsla av att du betalar alldeles för mycket för uppvärmningen av din bostad? Eller är hemmet ständigt småkallt trots att du använder olika värmekällor? Då kan det vara så att ditt tak inte är riktigt rätt konstruerat eller att det med tiden fått skador och skavanker. För det allra mesta är inte detta något som är synligt för blotta ögat. Ventilationsrör och konstruktion ligger på takets insida och i bästa fall fungerar allt utan problem. Det är enkelt konstaterat av proffsen och om du behöver en liten diagnos över hur ditt tak mår så ska du ta och kontakta dem snarast. Det finns pengar att spara! Läs mer om takläggare på denna hemsida: https://www.takläggareludvika.se 

Funderar du på att anlita en målare?

12 nov 2020

Står du inför en renovering och funderar på om det lönar sig att anlita någon till målningen? Med rätt underarbete och verktyg kan man få ett riktigt bra resultat även när man målar själv.

Har man ont om tid kan det vara bra att anlita någon, för måla tar tid och att göra arbetet lite hastigt ger sällan bra resultat i slutändan. Ska du anlita någon finns det dock lite att tänka på.

Det finns många målare att anlita så det kan nästan vara mer förvirrande att välja målare än färg. Men det första du ska göra är att kontrollera så målaren har F-skattsedel. När det kommer till att anlita någon ska du också alltid ta in offerter från flera olika företag. Du ska inte bara titta på priset utan på helheten.

Dialogen är viktig

När du står inför att välja målare kan du också fundera på vad du vill ha ut av arbetet. Vill du ha hjälp med att välja toner och få råd när det kommer till färgsättning bör du satsa på ett företag som har den servicen. Har du några speciella och unika idéer kan det vara bra att prata med företaget om de haft liknande uppdrag.

När du anlitar någon är det också bra att ta tidigare referenser för att höra hur andra upplevt deras service och tjänster. Var även noga med att sätta en deadline för när arbetet ska vara klart i avtalet och offerten får gärna vara så detaljerad som möjligt.

Vad har en stuckatör i lön?

30 sep 2020

En stuckatör arbetar med stuck som är en blandning mellan gips, marmormjöl och lim; det är ett yrke som dekorerar och förfinar byggnader och som bidrar till mer skönhet i vårt samhälle. En stuckatör har idag en lön - i snitt - som ligger på 30.000 kronor i månaden före skatt.

Förr var stuckatur givet i samband med byggnationer. Genom att dekorera, förfina och addera detaljer i ett förskönande syfte så fick man också byggnader som kändes mer personliga och lyxigare. Om du exempelvis tittar in i en gammal kyrka, tittar upp mot taket - eller på fasaden - på en äldre byggnad eller går in i en gammal våning så kan du se dessa utsmyckande detaljer lite varstans.

Stuckaturen ser olika ut beroende på vilken typ av byggnad det handlar om och varje tidsålder har sin unika stil - detsamma gäller även för en stuckatör: man utvecklar ett eget språk som syns i varje detalj. Eller, som syntes åtminstone. Idag så handlar arbetet mest om att reparera och restaurera. En stuckatör idag tar mer hand om jobbet som utförts långt tillbaka i tiden.

Få byggherrar och beställare idag väljer stuckatur på sina byggnader och detta av kostnadsmässiga skäl. Det tar tid att utföra, det kostar pengar och det är - enligt många - en onödig utgift som sinkar en byggnation. Frågan är dock om det inte är värt detta? Helt då med tanke på hur vackra de äldre byggnaderna är som har denna extra, sköna lilla detalj på tak, på fasader och inomhus?

Varför försvann stuckaturen från byggnader och bostäder?

Först och främst så ska vi titta närmare på stuckatur och varför detta försvann. En del av förklaringen ligger i kostnaden. Som sagt; det handlar definitivt om en extra utgift. Men, fram till slutet av 1800-talet så var det faktisk att anse som standard i våra bostäder. Man hade stuckatur i taket, längs väggarna och man vågade dekorera på ett tydligare sätt.

Vad hände? Funktionalismen hände. Denna arkitektur slog klorna i Sverige - och har oss fortfarande, till viss del, i ett fast grepp. Enligt funktionalismens principer så handlade stuckatur om extravaganser - onödiga sådana - vars funktion inte kunde motivera dess existens. Alla detaljer skulle finnas där av en mer funktionell anledning. Skönhet räknades inte som något funktionellt och därmed så var stuckaturens givna roll också ett minne blott.

Finns det arbete för en stuckatör?

Som stuckatör kan man alltså räkna med väldigt få, nya uppdrag. Det handlar istället om att reparera och renovera. Vilket det emellertid finns väldigt många uppdrag inom. Stuckatur spricker, den åldras och den blir fulare - därför behöver man också göra punktinsatser i syfte att bevara denna skönhet till eftervärlden. Därför kan man också säga att det finns - och kommer att finnas - ett behov av skickliga stuckatörer.

Man ska även tillägga att många börjat bli mer romantiskt lagda i den egna inredningen och smaken: man vågar ta ut svängarna och man ser åter att stuckatur kan addera en dimension till den egna bostaden. I exempelvis Stockholm så kan man se att många verksamma stuckatörer arbetar med att ta fram gammal stuckatur som, så att säga, byggts in och gömts undan. Det verkar som att det börjar blåsa nya vindar i folkhemmet.

Vad har en möbelsnickare i lön?

25 sep 2020

Vad har en möbelsnickare i lön och är det ett yrke värt att satsa på? En möbelsnickare har i Sverige en bruttolön som - i snitt - ligger på 27.200 kronor i månaden. En lön som kan variera och som förklaras av att man ofta är egenföretagare och därmed också får olika uppdrag och där varje månad kan se annorlunda ut.

En möbelsnickare arbetar antingen med att tillverka egna möbler - ofta då enligt beställningar direkt från kund - och där man använder sig av olika material, men där trä ofta är det dominerande. Man kan även vara med en beställare från start till mål, bistå hela vägen med att ta fram ritningar, göra arbetet färdigt samt leverera den möbeln som kunden beställt. Som möbelsnickare så kan man även tillverka mindre serier av möbler. Dessa blir ofta eftertraktade och kostar mer pengar än vad som man normalt betalar i butik.

För att passa som möbelsnickare så måste man ha en naturlig känsla för former och färger och man ska vara lagd åt det mer noggranna hållet. Det senare då man måste lägga ner tid på varje liten detalj för att få en tillfredsställande helhet. Jobbet är kreativt och man kan experimentera en hel del. Till sin hjälp har man speciella maskiner och verktyg - samtliga med specifika egenskaper som anpassas utifrån vilken typ av möbel man arbetar med.

Hur blir jag möbelsnickare?

Man kan bli möbelsnickare i en yngre ålder och välja den inriktningen redan på gymnasiet. Detta genom att läsa Industriprogrammet med inriktning mot produkt och maskinteknik. Det finns även ett annat program där man får lära sig hantverket - detta i form av Hantverksprogrammet med inriktning mot finsnickeri.

Även som vuxen kan man byta spår och utbilda sig till möbelsnickare. Detta sker då via Komvux.

Hur ser framtiden ut?

Framtiden för en möbelsnickare ser ljus ut. Detta baseras på två stycken faktorer: Nummer ett är att allt fler börjar återvinna och eftersöker högre kvalitet på sina möbler. Det innebär att man ofta handlar äldre, kvalitativa möbler som kanske är i ett sämre skick och anlitar en möbelsnickare för att restaurera dessa. En möbelsnickare arbetar mycket med att fräscha upp, reparera och renovera äldre möbler - det är en stor del av arbetet. För att klara detta måste man även behärska äldre byggtekniker och kunna saker om äldre hantverksmetoder.

Det här handlar heller inte om en tillfällig trend. Många har - som en följd av klimathotet - börjat rikta in sina liv i denna riktning. Man vill ha hållbara, vackra och kvalitativa saker snarare än möbler som håller i något år. Här spås en möbelsnickare spela en stor roll.

En annan faktor som pekar mot ett ökat behov av en möbelsnickare är inredning i stort. Kan man som möbelsnickare platsbygga olika möbler utifrån kundens specifika behovs så har man också god möjlighet till en ökad omsättning. Kan man dessutom ytterligare förkovra sig och bredda sin repertoar mer mot inredningsdesign så finns det egentligen inga hinder överhuvudtaget. En möbelsnickare som klarar av den kombinationen kommer att hitta full sysselsättning där varje uppdrag ger utlopp för kreativitet och som alltid skiljer sig från andra uppdrag.

Kolla rörledningar i tid

24 sep 2020

Rörledningarna i huset ser man inte, och de finns inte ens i tanken. Man ser inte heller om det läcker någonstans, om man nu inte ber ett proffs titta på dem. Det kan faktiskt vara en god idé.

Tiden går så fort, och saker som var nya nyss är helt plötsligt inte så nya längre. Rörledningar behöver kollas upp med jämna mellanrum. Det är extra viktigt när man har övertagit ett äldre hus och inte riktigt vet hur rörledningarna är dragna eller vilket skick de är i. Kolla upp det!

Rörmokare kan filma rören inuti

Du har inget skäl att vänta längre. Ring exempelvis en rörmokare i Göteborg och be att de kommer och inspekterar dina rörledningar. De kan till och med skicka ner en filmkamera i rören och dokumentera hur det ser ut där. En liten läcka kan ge stora vattenskador, och det är alltid bra att vara på den säkra sidan och förebygga sådant.

Stambyte brukar man vilja vänta med i det längsta, men bara genom att kolla upp rören, spola rent dem och göra regelbunden översyn, har man gjort mycket för att öka deras livslängd. Självklart spolar du inte ner större saker i rören heller, och fläskflott och matrester kastas i soporna. Se där, nu har du redan gjort ganska mycket för att hålla rören i skick i ditt hus.

Laga vattenlås, dra nya rör och fixa avloppsstopp

Vardagssysslor för en rörmokare är att göra rent i avloppet med specialverktyg och skonsam spolning med hetvatten. Rörmokaren kan också åtgärda läckande vattenkranar och trasiga vattenlås. Ett vanligt uppdrag är också att dra nya rör till exempelvis en tvättmaskin som ska installeras eller något som ska åtgärdas i samband med en reparation eller ett tillbygge. Med detta sagt, en rörmokare kan göra lite av varje i huset.

Ofta har rörmokarfirman också en jourtjänst som man kan anmäla sig till. Det kan ju bli oväntat stopp i avloppet och då måste det åtgärdas med en gång. Har du kontakt med en serviceinriktad rörmokare får du den hjälp du behöver utan att behöva vänta. Är det många hyresgäster i huset, är det verkligen guld värt med en rörmokare som ställer upp för sina kunder. Det är ju också viktigt att anlita en verkligt kompetent person när det till exempel gäller renovering av badrum, så att försäkringen gäller. Det känns också tryggt att kolla så det inte finns några gömda fel eller läckor i huset.

Stensättare lön

19 sep 2020

Vad har en stensättare i lön? Medellönen för en stensättare i Sverige ligger på 24.367 kronor och där erfarenheten utgår från ett snitt om 8 år. Det finns emellertid en väldigt god chans att se ett lite tjockare lönekuvert i takt med tiden. Ju mer erfarenhet man skaffar sig, desto mer eftertraktad blir man och genom detta kan man också få bättre betalt.

Dessutom så påverkar det också var i Sverige man bor samt om man är anställd privat eller i exempelvis en kommunal regi. Det finns olika faktorer som kan påverka lönen, men det absolut största handlar om den egna arbetsinsatsen.

Stensättare är ett speciellt yrke. Dels så är arbetet fysiskt krävande så varje sten väger ganska mycket. Dels så handlar det även om ett väldigt kreativt yrke där man använder sin fantasi för att skapa en vacker helhet. Varje sten ska läggas med en precision och en tanke på en större bild där ett tydligt mönster slutligen ska framträda.

En stensättare kombinerar fantasi och god fysik

En skicklig stensättare lägger ett pussel som skapats i det egna huvudet och där han själv sitter inne med facit. Kan man kombinera ett kreativt sinne med god fysik så har man också all möjlighet till att tjäna bra som stensättare. Det man dock bör vara medveten om är att jobbet sker utomhus och att det till stor del handlar om att man sitter på sina knän. Det sker i och med detta ett slitage på kroppen som får många att sluta i förtid. Även om hjälpmedlen blivit bättre så handlar det fortfarande om ett ganska slitsamt yrke.

Det senare - de bättre hjälpmedlen - har gjort yrket mer jämställt. Det är både kvinnor och män som arbetar som stensättare och det är något som är väldigt positivt. Ska man generalisera lite så är kvinnor ofta utrustade med ett större tålamod och har en bättre förmåga att lösa olika problem utan att förlora fattningen. Det gör att kvinnor - precis som vid plattsättning - passar bra som stensättare.

Hur blir jag stensättare?

Det finns några olika vägar som leder fram till att man kan titulera sig som stensättare. Den vanligaste handlar om att man läser till yrket på gymnasiet och då via Byggymnasiet och via en speciell inriktning inom markanläggning.

Det går även att läsa till stensättare via Komvux och en tredje möjlighet är att välja att gå som lärling och lära sig yrkets grunder av en utbildad stensättare. Det är aldrig för sent att välja denna yrkesbana.

Hur ser framtiden ut?

Framtiden för stensättare ser ganska ljus ut. Utbildar man sig nu så finns det goda möjligheter till en fin yrkeskarriär. Stensättare har - liksom de flesta yrken inom anläggning - en ganska stor andel av personer som närmar sig pensionen och där det dessutom finns en relativt svag återväxt.

En annan detalj som talar för yrket är att vi idag tänker annorlunda gällande stadsplaneringen. De flesta städer i Sverige försöker bygga bort bilismen och uppmuntra cykel och gång. Då en stensättare till stor del lägger just cykel- och gångvägar så kommer detta att innebära stor sysselsättning.

Behov kommer definitivt att finnas och enligt många så kommer yrket att närma sig hur stensättare i andra länder arbetar. Där är en stensättare mer av en konstnär som kan förändra stadsbilden genom att sätta olika mönster, färger och använda sig av olika former på alla stenar som används. Det innebär att flera kreativa personer kommer att eftersökas till yrket. Har du en konstnärlig ådra som behöver syresättas så finns det definitivt ett jobb som väntar på dig i form av stensättare. Du kan göra skillnad!

Hur mycket har en fönsterrenoverare i lön?

14 sep 2020

En fönsterrenoverare - hur mycket har en sådan yrkesman i lön egentligen? Om man ser till Sverige och medellönen för en fönsterrenoverare så ligger den på 23.850 konor. Det finns dock vissa tydliga skillnader mellan län och beroende på vilken yrkeserfarenhet som finns också. Som van inom yrket så kan man hämta ut en lön som ligger mellan 36-38.000 kronor i månaden.

Vilken typ av fönsterrenoverare det handlar om spelar också roll. Det finns nämligen en viss skillnad i detta och där man ser till vilka typer av uppdrag man åtar sig. Dels så har vi den typ av fönsterrenoverare som mer inriktat sig på finare snickerier och som lutar mer åt byggnadsvård än åt renodlade reparationer och renoveringar.

En sådan kan arbeta vid äldre byggnader och vid villor som har en speciell karaktär - eller rent av ett kulturellt värde. Där blir uppdragen färre, men å andra sidan så får man också bättre betalt vid dessa. Detta som en naturlig följd av att man besitter vissa specialkunskaper.

De flesta renoverar fönster på löpande band

Den vanliga typen av fönsterrenoverare arbetar mer på löpande band och för ett företag som åtar sig större projekt. Vanligt är att man får renovera fönster i samband med att en BRF sett att man måste göra en uppgradering av fönstren i sina fastigheter. Detta är vanligare idag och det är också något som pekar mot att behovet av fönsterrenoverare kommer att bli större i framtiden och att lönen, som en följd av detta, kommer att bli högre.

Fler renoverar sina fönster snarare än att byta

Den enkla anledningen till att det kommer att bli ett ökat behov är att många fastighetsägare och BRF:er insett att man tjänar pengar på att renovera sina fönster snarare än att byta ut dem. Genom att anlita en fönsterrenoverare så kommer man billigare undan - men utan att effekten egentligen blir så mycket sämre. Dagens tekniker gör det möjligt att uppgradera även äldre fönster och få dessa att möta våra högre krav på isolering, dämpning av buller och ge dem ett lägre U-värde. Detta till en mer blygsam kostnad än vad ett byte av fönster kostar.

Det enda som talar emot detta är att man idag - inför ett byte - kan välja mellan andra typer av fönster som exempelvis plast och aluminium. Dessa är underhållsfria. Det innebär att en fönsterrenoverare, längre fram i tiden, kan få färre uppdrag. Det är också det enda som talar emot det faktum att behovet ser ut att öka. Att renovera fönster är också en åtgärd som ligger rätt i tiden rent miljömässigt.

Hur renoverar man ett fönster?

Om man ser till hur en arbetsdag för en fönsterrenoverare? Först och främst så kan det handla om ett ganska tungt jobb. Fönster är tunga och lite beroende på om arbetet kan skötas på plats eller om man tar fönstren till sin verkstad så kan också en god fysik krävas. I övrigt så handlar det om att renovera allt ifrån karmar, måla om, reparera bågar och byta ut glaset.

Allt som finns på - och runt omkring - ett fönster kan renoveras och ordnas till av en fönsterrenoverare. Noggrannhet, kunskap och rätt verktyg är viktiga detaljer för att klara en arbetsdag.

För att bli en fönsterrenoverare så går man Byggnadsprogrammet på Gymnasiet - inriktning Övriga Hantverk. Man kan även läsa upp på Komvux samt gå som lärling.

← Äldre inlägg