Blogg


Ett skyddande fönster

16 jun 2021

Vid renoveringar och pågående byggen behöver man skydda byggnaden från regn. Sakerna inomhus ska inte komma till skada från vädret utomhus. Se till att skydda sakerna på rätt sätt.

Har man köpt ett hus finns det alltid saker att göra. Visst, är det nyproduktion kanske man inte vill göra för mycket. Men framförallt på de äldre husen kanske man vill ändra om lite. Göra det lite modernare och sätta sin egen prägel. Det kan vara både roligt och jobbigt att renovera, med de större och svårare sakerna kan det vara värt att ta hjälp. Innan man börjar med något drastiskt som att riva ut alla fönster, behöver man se att man har det som krävs för att skydda dem. Ofta tar det mer än en dag att fixa. Att låta huset stå utan fönster i några dagar är inte optimalt.

Stänger ute oönskade saker

Med fönster borta är det inte bara regn som kan ta sig in. Utan även djur kan göra det, såklart beroende på från vilken höjd. Men höjder stoppar inte fåglar. Se därför till att köpa fönsterskydd. Ska du bara använda dem vid enstaka tillfällen kanske du istället vill hyra dina fönsterskydd. Det finns fönsterskydd i olika storlekar, så det är helt möjligt att hitta några som passar dina fönster. Storlekarna kan man ofta hitta på deras hemsidor. Det är helt upp till dig vilket som passar dig bäst. Ingen stress över renoveringen, med skydd för huset kan du göra allt i din takt.

Förläng sommaren med en balkonginglasning

11 jun 2021

Varför bara njuta av balkongen när det är solsken och vackert väder? Väljer du att få balkongen inglasad kan du använda den under hela året, och behöver inte alls bry dig om väderlek.

Genom att glasa in balkongen kan den användas året runt och inte bara när solen skiner på sommaren. Dessutom får balkongen fler användningsområden och kan bli det där extra rummet som kanske har saknats. Med en inglasad balkong känns hela lägenheten plötsligt större. För somliga blir balkongen ett rum för härliga middagar, medan den för andra blir en plats för avkoppling. Glaset skyddar från regn och rusk, men också från hetta och trafikbuller. Inglasningen har även en positiv inverkan på inomhusklimatet och energikonsumtionen samtidigt som fasaden och balkongen skyddas av glaset och inte slits lika snabbt.

Beställ balkonginglasning tillsammans med grannarna

Det krävs bygglov för att glasa in en balkong, vilket du ansöker om hos din kommun. Vill du beställa en balkonginglasning ska du vända dig till ett företag som har ett lite bredare utbud. Då finns i regel möjlighet att välja kulör och utformning, så att du får ett balkongglas som passar väl ihop med husets arkitektur. Det kan också vara en god idé att fråga dina grannar om de också är intresserade av att glasa in sina balkonger. Är ni fler i samma hus som gör en beställning brukar det gå att få ett förmånligare pris. Som privatperson har du även möjlighet att använda dig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden.

Se till att husets fasad mår bra

4 jun 2021

Fasaden är husets ytterrock och därför är det viktigt att den är hel och frisk. Men hur kan du renovera olika typer av fasader? Och måste du alltid renovera hela fasaden eller kan delar räcka?

Om du är ägare av ett hus så är det viktigt att du då och då gör en översyn. Det innebär att du ska se över alla delar av husets fasad, från grunden till takfoten. Även taket ska kontrolleras då och då, även fast det kan vara lite högt och svårare att nå. Men hur gör du då om du ser att fasaden behöver renoveras? Kanske blir du orolig över att det kommer kosta stora summor, men det kan vara enklare och billigare än du tror att utföra fasadrenovering i Stockholm. Det handlar bara om att vara riktigt smart.

Från tegel till trä

När du bygger ett hus ska du alltid tänka på vad som är fasadens känsligaste punkter. På ett trähus med stående panel är det under fönstren och längst ner mot jorden, där regnvatten stänker upp. En putsad fasad kan reagera negativt om du använder dig av fel färg, så där bör du tänka efter noga vad du väljer. Tegelfasaden har sina fogar som de svagaste punkterna. Så ser du till att hålla koll på dessa olika delar så kan du få en fasad som endast behöver lagas delvis. Ett sätt som är mycket billigare än om du ska riva ner hela ytskiktet och lägga på ett nytt.

Bästa tiden på året

26 maj 2021

Ni älskar att få komma ut till sommarstället igen. Men det här året blir det inte riktigt som ni har tänkt er. Det finns saker som ni blir tvungna att återställa och laga på ert sommarhus.

Ljuset har kommit åter. Blommor växer längs vägkanten och allting frodas och riktigt lever. Det är sommar och ni ska äntligen få sätta igång ert sommarställe igen. Ni har inte varit där sedan ni bommade igen huset i höstas. Nu längtar ni ut och riktigt känner att det här kommer att bli en bra sommar! I början av säsongen lämnar ni lägenheten i stan för att inte komma tillbaka igen förrän till hösten. Ni älskar ert sommarställe och kan knappt vänta tills ni är där och får sätta igång med allt som behöver göras inför sommaren.

Ni behöver hjälp - anlita en skicklig golvläggare

Väl på plats vid sommarstället inser ni att någonting har hänt. Ni ser direkt att någon har brutit sig in i stugan under tiden ni har haft den igenbommad. När ni försiktigt kliver in möts ni av att möbler är omkullvälta och att golvet i hallen är trasigt. Vad har hänt egentligen? Ni går igenom huset och inser med viss lättnad att det mest är städning som krävs från er sida. Ingenting är stulet. Golvet behöver ni dock göra någonting åt. Ni söker upp en skicklig golvläggare i Uppsala som får komma och hjälpa er att åtgärda skadan. Därefter kan ni äntligen njuta av er sommarvistelse, och ert nya golv!

Putsa upp det gamla golvet

20 maj 2021

Lägga in ett nytt golv lyfter lägenheten. Numera finns så många olika valmöjligheter, både på material och mönster. Men ibland kan det vara värt att bevara det som redan finns på plats.

När Sven och Inga-Britt köpte sin vackra lägenhet i Göteborg var just byte av golv det som låg högst på listan. En plastmatta som fanns både i kök och vardagsrum hade sett sina bästa dagar. Plastmattorna kunde inte åka ut fort nog. De hade sett ut ett nytt golv men insåg redan efter att ha lossat en bit av mattan att där fanns något spännande under.

Det som visade sig var ett gammalt vackert trägolv. Lite rustikt men båda tyckte om det. Nu såg de helt andra möjligheter för dessa rum. Kanske kunde golven slipas, de hoppades det.

Med spänd förväntan

De kontaktade ett företag som arbetade med golvslipning i Göteborg. De skulle skicka någon att titta på golvet. När han kom blev han mäkta imponerad och sa att denna sorts golv brukade de inte hitta i den här typen av lägenhet. Och visst kunde han göra det som nytt igen.

Några dagar kom de med all utrustning. Det skulle ta lite tid då det visade sig att golvet fanns i alla rum. Först slipades golvet noggrant för att sedan lackas. Svens och Inga-Britts lycka visste inga gränser när de såg resultatet. Lägenheten skulle bli långt finare än de förväntat sig. Nu var det bara resten av renoveringen kvar. De längtade till dagen de kunde flytta in och njuta av allt det fina. Läs mer om golvslipning på denna hemsida: golvslipninggöteborg.net

Hjälp av den händiga

10 maj 2021

Det finns flera saker man kan ändra på i sitt eget hem. Det är roligt att se projekt växa fram. Andra saker kräver ett precisionsarbete och en kunnig hand. Då kan man behöva ta hjälp med det.

Dalarna ligger djupt i hjärtat hos många, vackra Dalarna där även dalahästen skapas. Med natur nära överallt, där är det svårt att göra annat än att älska det. Trots all natur finns det flera stora städer där man hittar vad man behöver. En dag på stan är inte heller fel. En av favoriterna är självklart Kupolen i Borlänge, där kan du och vännerna spendera flera timmar. Det bästa av allt är att man inte tröttnar. Det finns gott om olika yrken och folk här. Så att hitta en snickare i Borlänge är inget problem, dessutom får man en av hög kvalitet.

Som anden i flaskan

Om man ska räkna med någon, då är det snickare. De har någon form av magiska händer och lyckas med allt. Det du önskar, det fixar de. Dessutom tar de sig an alla projekt, vare sig de är små eller stora. Det kan vara från att bygga en altan, byta ut några fönster, eller bygga ett helt hus. Ja, ni hör ju hur stort och brett det är. Det är helt klart rätt att ringa dem när man behöver hjälp med något byggrelaterat. Ni får förstklassig hjälp, de är trevliga och gör ett snabbt och bra arbete. Det går knappt att bli missnöjd med deras hjälp.

Hur ofta behöver jag slipa mina golv?

27 apr 2021

Fina golv kan vara svårt att bibehålla efter år av slitage. Men det är inte omöjligt. Genom att slipa dina golv då och då kan de faktiskt hålla sig riktigt fina. Men hur ofta behöver de slipas?

Beroende på vad du har för slags golv lagda i ditt hem, så kan de behöva slipas olika ofta. En massiv parkett till exempel behöver inte slipas särskilt ofta alls om det nu inte skulle hända något särskilt med det. Med tio års mellanrum ungefär brukar man säga att det räcker att slipa ett parkettgolv, men även när det gäller andra slags golv. Golven vi går på genom åren och kanske hela livet till och med, de slits. Det blir normalt slitage av smuts och grus och att vi använder det dagligen. Barn som leker med leksaker på golvet gör också att det slits och kan få märken.

Ta hand om dina golv - sopa bort smuts

Det finns andra sätt man kan ta hand om sina golv på, förutom att genomföra en golvslipning när det behövs. Att olja eller lacka golvet efter utförd slipning kan också vara bra. Det ger ett bra skydd mot märken och repor i golvet orsakat av skräp och grus. Speciellt utsatt är golv som är lagda i hallen. Direkt innanför dörren dras det ofta in grus som gärna gör repor och märken i golvet. Där bör man se till att golvet är tåligt och väl inoljat. Att dammsuga eller sopa golvet rent varje dag från skräp skyddar golvet. Läs mer om golvslipning på denna hemsida: golvslipninguppsala.nu/

En lägenhetsrenovering är ofta en bra investering

24 apr 2021

Funderar ni på att fräscha upp och göra om er lägenhet? En lägenhetsrenovering är ofta väl investerade pengar. Men det gäller att börja i god tid och planera noga för att undvika misstagen.

Det finns mycket att vinna genom att renovera lägenheten. Dels får man ett vackert och fungerande hem och ökar trivseln. Samtidigt höjer man även bostadens värde, särskilt om man renoverar ett slitet kök eller badrum. Men för att renoveringen ska bli så bra som möjligt är det viktigt att man noga planerar innan och funderar över vilket resultat man vill ha. Även om man kanske bara ska måla eller tapetsera om i ett rum är planeringen viktig. Måste man exempelvis ta bort tapeter eller kan man måla eller tapetsera ovanpå de gamla? Ska även golvlister, dörrkarmar och fönster målas? Och måste även golvet slipas eller läggas om för att inte förta renoveringen?

Flera fördelar med totalentreprenad

Vid en lägenhetsrenovering kan man behöva anlita flera olika slags hantverkare beroende på vad som ska göras. Men genom att använda sig av en byggfirman som erbjuder totalentreprenad slipper man leta upp olika hantverkare och skriver bara avtal med ett företag. Då blir ett företag ansvariga för hela lägenhetsrenoveringen och man slipper olika hantverkare som skyller på varandra om något skulle gå fel. Men självklart ska man jämföra priser och kolla upp referenser innan man bestämmer sig för vilket byggföretag man ska anlita. Man kan även använda sig av rot-avdraget för att få ner priset ytterligare.

Den lyckade kombinationen av el och vatten

23 apr 2021

Det finns mycket att tacka Västerås för, när det kommer till badrumsrenovering. Övriga landet kan tacka gurkstaden för den elektrifiering av landet som skedde kring år nittonhundra.

Redan små barn får lära sig att el och vatten inte går bra ihop. Det är till och med en mycket farlig kombination. Men ändå är elektricitet en av förutsättningarna för att dagens badrum ska vara fungerande och trevliga att vara i. Hur mysigt det än är med tända ljus vid ett bad, så hade det varit spännande att dyka upp på jobbet med en rakning eller sminkning i stearinljusets sken.

Men vad har då gurkor med elektricitet och badrum att göra? Egentligen inte mer än att det är i Västerås som elektrifieringen av landet satte ordentlig fart en gång för över hundra år sedan. Utan el hade det inte funnits belysning, värmegolv eller ens varmt vatten i kranen.

Vikten av utbildad personal

När du bestämmer dig för att renovera ditt badrum så är det av högsta vikt att du använder dig av utbildad personal. Det behövs hantverkare som vet vad de gör och som dessutom har licens på att få utföra sitt arbete.

I rum som badrum kan det gå mycket illa ifall el kopplas fel. Eller om vatten läcker in i stommen. Ska du renovera ditt badrum så passa även på att få råd och tips av hantverkarna gällande funktioner som du kanske annars hade missat. De vet hur ett badrum ska byggas rätt. Läs mer om badrumsrenoveringar på denna webbsida: badrumsrenoveringvästerås.nu

Ett eget hus i huvudstaden

23 apr 2021

Så har då äntligen dagen kommit när du har fått bygglovet i handen och kan gå igång med din stora dröm. Att bygga ett eget hus. Nu börjar arbetet med att förbereda för att huset ska komma på plats.

Var du än bestämmer dig för att bygga hus i Stockholm så kommer du helt säkert bli nöjd. För det är en stad och ett område där det finns mycket fin natur av olika slag. Kanske väljer du att sätta bo i en skog, bland åkrar och ängar eller längs med en villagata. Du kan även välja att sätta ditt bo i skärgården med havets salta vågor i närheten. Ett eget hus där du har fått bestämma precis hur du vill ha stil, planlösning och alla material.

Få hjälp av proffs

Om du inte arbetar inom byggnation eller har byggt många hus förut så är det klokt att du tar hjälp av proffs för alla olika steg av bygget. Väljer du specialister på markarbeten i Stockholm så kan du vara trygg med att ditt hus kommer stå stabilt och hålla sig friskt. För markarbeten är inte bara ett sätt att dra fram ledningar till ditt hus. Det är mycket mer än så. Med hjälp av markarbeten får du en dränering och ett fall från huset. Du får även en uppfart så att du kan köra in din bil på tomten och få gångar så att du kan röra dig utan att bli smutsig. Ytskikten bestämmer du själv.

Räkna med besök av elektrikern

21 apr 2021

Elektriker arbetar för både privat och offentlig sektor. Så länge du inte upplever dig lida av elöverkänslighet kan du nog räkna med åtminstone ett par besök av elektriker under din livstid.

Det är alltid en het potatis att tala om elöverkänslighet, eller “elallergi” som vissa ibland kallar det. En populär referens att dra i sammanhanget är Chuck McGill från tv-serien “Better Call Saul”. Han påstod sig lida av just elallergi, vilket innebar att han levde i ett hus helt fritt från elektricitet. När han upplevde elektricitet i närheten fick han huvudvärk, ont i kroppen och panikkänslor. Han skyddade sig med en “rymdfilt”, vilket egentligen var en filt av folie, som hjälpte till att dämpa de elektromagnetiska fälten. Elöverkänslighet är en känslig fråga eftersom patienterna upplever symptomen, men de har aldrig kunnat bevisas i vetenskapliga tester och förnekas av bland annat Folkhälsomyndigheten. Det är dock en kittlande tanke hur dessa människor lever. En karriär som elektriker är åtminstone utesluten.

Installerar och reparerar

Så kallade “elallergiker” måste vara den enda typen av människor som elektriker aldrig får chansen att besöka. Annars är de åtminstone vid jämna mellanrum ute i både privata bostäder som offentliga byggnader och pillar på elledningar. De utför nya elinstallationer och reparerar gamla jobb. På många sätt håller de livet i schack genom att se till att vi har el dygnet runt. I princip alla människor är helt och hållet beroende av el för att kunna leva. Ja, om man nu inte är elallergiker förstås. Läs mer om elektriker på denna webbsida: elektrikertäby.com

Vackra golv från idé till verklighet

15 apr 2021

Genom att renovera gamla golv genom att slipa och efterbehandla på olika sätt, kan man få fram det perfekta golvet utan att behöva köpa nytt golv. Så här går det till för att renovera golvet.

Processen från ett gammalt slitet golv till ett vackert sådant behöver inte innebära att lägga nytt golv. Golvslipning och rätt efterbehandling kan ge vackra och utseendemässigt variationsrika golv.

Många olika sorters golv går att slipa. Massiva trägolv kan slipas hur många gånger som helst medan laminatgolv normalt sett går att slipa om fyra gånger, lite beroende på slitageytans tjocklek. Detta ger golven en lång livslängd, något som är bra för både naturen och ekonomin.

Att beställa och färdigställa

Om man exempelvis vill beställa golvslipning i Solna, eller på annat håll i huvudstadsregionen, är det väldigt enkelt. Ofta går det att få ta en titt på olika exempel i showroom eller med färdiga exempel. Viktigt är att ett proffs analyserar just ert golv då alla golv är olika.

Oavsett hur golvet ser ut nu kan man efterbehandla på flera olika sätt och få fram olika färgskiftningar. Populära metoder innefattar olja, hårdvax och betsning.

Själva processen med slipning och efterbehandling brukar, för ca 30 kvadratmeter, kunna färdigställas på en arbetsdag. Detta tack vare moderna slipmaskiner och expertis. Man behöver inte heller avskärma rum på grund av damm då de moderna slipmaskinerna dammar ytterst lite.

Efterbehandlingen kan behöva lite tid på sig att torka, upp till två dagar, men oftast kan man möblera redan dagen efter slipningen.

Fönster i all ära

5 apr 2021

För att ett rum ska vara godkänt som ett rum krävs att det finns fönster. Fönster är ganska trevliga, de släpper in ljus och man får en trevlig utsikt. Att tvätta fönster är inte lika roligt.

I den moderna tid vi lever i nu vill man gärna ha stora fönster. Man kan bli så förundrad när man går längs husen i Stockholm och ser hur fönster täcker upp en hel vägg. Otroligt vackert, men så tråkigt att behöva hålla rent dem. Fönstren utsätts för en hel del, och liksom taket och fasaden står de även emot olika väderskiftningar. Insidan kan nästan se värre ut. Men där kan man skylla på blöta nosar och kladdiga barnfingrar som verkar ha det som en hobby att ta på fönster. Tur man kan anlita fönsterputs, annars hade man aldrig orkat med det.

Med tiden uppstår slitage

Husets skal skyddar oss från olika väder. Det håller oss torra från regn och snö, skyddar oss från blåst och sol. Det behöver helt enkelt vara i gott skick. Fönstren hjälper även till att isolera både från kyla och värme. De äldre husen som ofta har ett gammalt glasfönster blir kallare under vintertiden. Efterhand som åren går kan det behöva göras en fönsterrenovering i Stockholm, om man nu bor där. Att ta vara på de fönster man redan har och bara renovera upp dem lite, är både billigare och snällare mot miljön. Då byter man ut trasiga beslag, behandlar träytan och fönstren blir så gott som nya igen.

Välja ett annorlunda yrke

27 mar 2021

Av alla yrken man kan arbeta med så är nog sanering av asbest bland de mer ovanliga. Men det är också ett mycket farligt arbete och ett arbete som verkligen behöver utföras på något sätt.

Asbestsanering är nog ett av de mer smala och ovanliga yrken man kan välja att arbeta med. Men som tur är så finns det ändå många som arbetar inom området, även om man brukar slå ihop det med sanering av annat också. De företag som arbetar med asbestsanering vet hur man ska arbeta och även hur man ska agera för att skydda sig själv och andra mot det farliga ämnet asbest. Det är ett ämne som man först endast såg goda resultat med och som därför användes på en mängd olika platser i husen runtomkring i landet.

Städning på hög nivå

Sanering är en slags städning som tar sig upp på en högre nivå. Det innebär att man ska vara kraftfull, kunnig, noggrann och försiktig på en och samma gång, en samling egenskaper som ibland kan vara svår att kombinera. Mitt i allt ska man dessutom använda sig av en rejäl skyddsutrustning så att man inte skadar sig eller blir sjuk, och man ska även vara noggrann med det som man sanerar bort så att det omhändertas på rätt sätt. Med alla dessa faktorer i en och samma person kan man förstå att det en mycket speciell personal som kommer på besök när man beställt sanering av asbest i bostaden eller någon annan typ av fastighet.

Ge ditt hem en ny känsla med hjälp av målare

24 mar 2021

Att bara måla kan göra en väldigt stor förändring i ett rum eller på en möbel. Färgerna påverkar både upplevelsen av storlek på rummet eller möblerna såväl som vilken energi de utstrålar.

Låt säga att du vill renovera ditt kök i Södertälje men tycker att det är för dyrt. Då kan ommålning vara ett väldigt bra alternativ. Kanske är det till och med så att tidigare ägare har renoverat köket, men att det inte känns helt rätt. Då är målning verkligen lösningen. De färger vi omger oss med påverkar hur vi mår, och olika personer behöver olika färger omkring sig.

Som tur är finns det ju en hel yrkesgrupp av målare som är experter på fäger och hur de ser ut och påverkar ett rum. Vill du renovera ditt kök med hjälp av ny färg på luckor och lådor så ska du kolla runt vilka måleriföretag som finns där du bor. Kanske är det till exempel Hagströms Gruppen som är helt rätt för dig?

Ljusa färger förstorar och mörka förminskar

Har du ett väldigt stort och omysigt kök så ska du se dig om efter färger som ger en värmande och mer ombonad känsla. Här kan du välja naturens färger, så som en lindblomsgrön eller en brun nyans. Det går även att skapa häftiga effekter med hjälp av matta och värmande men ljusa kulörer. Istället för kritvitt kan du föra in varmare toner och skapa med hjälp av en matt yta istället för en blank.

← Äldre inlägg