Vad har egentligen en rörmokare för lön? Många ställer sig den frågan efter att ha sett räkningen på det utförda arbetet och visst finns det fog för undran.
I många fall så kan man som privatperson drabbas av dubier kring huruvida en faktura från en rörmokare egentligen kan stämma. Det handlar om någon timmes jobb som går på flera tusenlappar och där man bland annat ska betala utryckningsavgift, milavgift, jouravgift och en timkostnad. Det innebär att ett på förhand enkelt jobb kan kosta betydligt mer än vad man räknat med och är alltså anledningen till varför många ställer sig frågan om vad en rörmokare har i lön. Svaret är naturligtvis ytterst individuellt och beror på en mängd olika faktorer - var arbetar rörmokaren, åt vilken firma, hur lång erfarenhet finns och så vidare. En sak som är intressant i sammanhanget är att en rörmokare i exempelvis Stockholm generellt tjänar mindre än vad en kollega i en mindre stad gör. Detta som en följd av konkurrens samt det faktum att man på egen hand förhandlar om sin lön.
Lägre lön i Stockholm
Snittlönen för en rörmokare ligger på ungefär 42.000 kronor/månaden. Det ger en timlön på 256 kronor. En hög lön i förhållande till utbildningen som krävs för att bli rörmokare eller VVS-montör. Intressant - återigen - är att motsvarande siffra för en rörmokare i Mälardalen ligger på 31.300 kronor/timmen.
Det påvisar ännu en gång att man kan tjäna på att flytta från storstäderna om man vill tjäna mer pengar. Drygt elva tusen kronor är en stor skillnad. Det belyser också ett stor problem inom rörmokarbranschen. Man tjänar väldigt olika beroende på var i Sverige man bor och det är naturligtvis orättvist.
Så kan en rörmokare tjäna mer
Frågan är hur man driver upp lönen i fråga? Ett säkert sätt är att byta jobb. Det kan verka illojalt att göra så, men faktum är att det - som inom de flesta branscher - kan vara lukrativt att visa att man är beredd att gå vidare om man inte får det man anser sig förtjäna. Ett annat sätt är att vidareutbilda sig inom yrket.
Gällande rörmokare så finns det massor av spännande utbildningar som samtliga kan leda till en lite tjockare plånbok. Detta utöver en personlig utveckling förstås. Förkovrar man sig och skaffar ytterligare kött på benen inom yrket så går man också en väldigt lukrativ framtid till mötes.
LÄS OCKSÅ: Så mycket tjänar en plåtslagare
Framtiden och rörmokare
Kommer rörmokare att behövas i framtiden och råder det brist på yrkesmän och kvinnor? Det kommer definitivt att behövas rörmokare och yrket är faktiskt - tillsammans med plåtslagare - ett av de yrken där det råder mest brist i Sverige. I framtiden kommer bristen på rörmokare att vara än mer påtaglig och det gör att chanserna är goda att både få jobb samt att få välbetalda sådana. I och med att utbildningen inte är så lång så är det inte för sent att sadla om och mötas av ett yrke som verkligen gör skillnad. Rörmokare och VVS-montörer behövs alltid; blir du en av dessa i framtiden?
Andra inlägg
- Finsnickeri Stockholm - funktion och estetik i ett
- VVS i Malmö – fackmässiga installationer
- hantverkarlöner.se/effektiv-teknisk-forvaltning-av-fastigheten-ger-langsiktig-hallbarhet
- Dränering i Västerås – ett uppdrag för experter
- Fastighetsförvaltning och underhållsplaner i Stockholm
- Sälja lastpall: En viktig del av logistikkedjan
- Markentreprenad i Stockholm – för en spännande utemiljö
- Solcellernas roll för industri och bostadssektorn
- Effektiv värmelösning med moderna värmepumpar i Stockholm
- Asbestsanering – en nödvändig åtgärd för säkra byggnader i Stockholm