Lön för målare


Det här får en målare i genomsnittlig lön

Målare, få yrken är lika underskattade. Med detta menar vi att folk i gemen verkar tro att det hela handlar om att doppa en pensel i en färgpyts och därefter stryka färgen i fråga på den yta man vi ha. En direkt felaktig bild som visar på stor okunskap. Jobbet som en målare gör ska definitivt inte underskattas och man ska veta att det handlar om att en sådan måste uppfylla höga krav innan han godkänns och får sitt gesällbrev. Det är ett relativt tungt jobb – särskilt om man ser till vinterhalvåret – och många äldre målare med lång erfarenhet får ofta problem med leder och drabbas av värk i exempelvis rygg och axlar.

Frågan är vad en målare tjänar och om det är värt att utbilda sig till en sådan? Vi tänkte presentera lite statistik över vad en målare får i lön, men innan ska vi svara på den andra delen av frågan: ja, det är definitivt värt att utbilda sig till målare. Yrket är fritt, det är spännande, det är stimulerande och det är eftertraktat (enligt yrkesprognosen kommer det även fortsatt att finnas ett stort behov; främst beroende på att vi renoverar så pass mycket).

Snittlönen för en målare i Sverige – färdigutbildad – ligger på: 32.000 kronor i månaden.

målare

Det som påverkar här är var i Sverige man bor och arbetar; om man jobbar inom privata sektorn eller om man jobbar kommunalt samt hur lång erfarenhet man har. Det är generellt så att en målare tjänar lite mer i Stockholm än vad han gör om han skulle flytta till en mindre stad. Dock så kommer även en högre levnadskostnad på köpet i Stockholm och den måste man väga in i bilden. Det gäller i stort sett alla yrken och inte bara målare.

Lärlingslön för en målare varierar

Lärlingstiden för en målare sträcker sig till två år och du kommer redan under denna tid att tjäna pengar. Hur mycket varierar beroende på hur många timmar du genomfört samt om huruvida du gått måleri på Gymnasiet (och om du i så fall har godkända betyg i alla ämnen samt låg frånvaro från lektionerna).

Snittlönen för en lärling som har läst måleri på gymnasiet och som uppfyller de kriterier vi ovan nämnde ligger på 19.000 kronor i månaden.