Svarta löner - ett minne blott

I de, understundom, högljudda diskussionerna om Rot- och Rut-avdraget så är det lätt att förledas och inte se skogen för alla träden. Visst - det finns för och nackdelar, men det finns det å andra sidan med allting. Vissa pekar på att exempelvis Rut-avdraget ska försvinna och har som argument till detta en försvarstal som ligger i att alla kan städa. Rot-avdraget kan däremot vara kvar då alla inte kan bygga nytt, renovera eller reparera olika saker i hemmet. Det är ju en poäng, men det är en synnerligen svag sådan.

Rut-avdraget handlar om mer än vad man kan göra - det handlar snarare om vad man kan hinna göra. Genom att ta hjälp med exempelvis hemstädning någon gång i veckan så kan en familj frigöra tid för andra saker - träning, umgänge, jobb och så vidare - och det är det som det handlar om. Handen upp den småbarnsfamilj som anser sig ha mycket tid sparad på det personliga bankkontot? Inte många händer uppe.

Nej, behåll både Rut och Rot-avdrag i de nya formerna. Ser man till det mindre bespottade Rot-avdraget så finns det också en bortglömd fördel. Faktum är att statskassan idag får in intäkter som man tidigare gått miste om - trots att man alltså är med och finansierar exempelvis att en privatperson får ett nytt golv inlagt i sitt hus. Hur? Jo, för att denne privatperson förmodligen annars valt att anlita samma golvläggare för att lägga in ett parkettgolv, men där betalningen varit svart.

Förr så var svarta pengar ett vanligt sätt att betala hantverkare - idag har det nästan helt försvunnit. Krasst kan man säga att staten betalar lite pengar för att få mer tillbaka - och att samtidigt både privatpersoner och företag drar nytta av detta. Företag kan anställa fler, nya företag kan starta och allt detta som en direkt följd av att privatpersoner anser sig ha råd att förverkliga sina drömmar. Men, det finns en baksida av Rot-avdraget också.

betala med kontanter

Se upp för fuskjobb bland golvläggare

Antalet svartjobb har försvunnit, men de har tyvärr ersatts av något som är lika illa. I och med att efterfrågan ökat så har också många startat företag som egentligen saknar rätt kompetens - något som i slutändan visar sig i form av rena fuskjobb. Anlitar du en golvläggare för att lägga ett parkettgolv så gör du detta med en tanke på att få ett golv som är snyggt, som står emot tidens tand, som åldras på ett vackert sätt och som dessutom ska kunna gå att slipa den dagen det blivit slitet.

Att lägga ett parkettgolv på egen hand rekommenderas inte då resultatet kommer att bli katastrofalt. Det krävs en speciell teknik och en speciell kunskap för att lägga ett parkettgolv. Du gör rätt i att anlita en golvläggare - felet är att du litar på dennes kompetens utan att närmare ha undersökt och verifierat den. Något som leder till ett fuskjobb som inte skiljer sig nämnvärt mot om du själv provat att lägga ditt parkettgolv.

Hitta en seriös golvläggare

Det här gäller alla hantverkarbranscher och är inte exkluderat golvläggare. Men, lösningen är densamma oavsett - du måste ta dig tid att undersöka företaget innan du skriver avtal. Vi ska säga att oddsen är på din sida även om du inte gör detta - de flesta företag är fortfarande seriösa och skickliga inom sin gebit. Men, det finns rötägg och vi menar på att en enkel undersökning kan spara dig en hel del framtida bekymmer. Här är några tips:

  • Kolla F-skatt och anmärkningar. Ska du anlita en golvläggare för att lägga in ett parkettgolv och vill använda Rot-avdraget så krävs det att företaget är registrerat för F-skatt. Du kan även kolla upp om det finns några anmärkningar hos exempelvis Kronofogden eller om företaget listats hos Allmänna Reklamationsnämnden.
  • Referenser. Sök upp tidigare kunder som företaget kan ge dig kontaktuppgifter till. Finns inga sådana så bör varningsklockor ringa i bakgrunden. Och: i och med att det krävs speciella kunskaper för att lägga parkettgolv så bör de tidigare kunderna ha anlitat företaget för den specifika tjänsten - inte för att lägga in en plastmatta eller för att lägga ett laminatgolv.
  • Betalningen. Du ska betala efter att jobbet är klart och du har godkänt det. Du ska aldrig betala i förskott och det gäller alla hantverkare. Större projekt kan innebära att betalningen styckas upp lite, men aldrig innan och där den största summan betalas efteråt.

På denna sajt hittar du ett seriöst som arbetar med både golvläggning och golvslipning: https://www.golvsliparnastockholm.nu.

17 Mar 2019