Uppdaterad: 2 februari 2021
Sällan har det varit så fördelaktigt att utbilda sig till golvläggare. I Stockholm finns ett skriande behov av golvläggare, så konkurrensen är minimal och lönerna bra. En golvläggare tjänar över 30 000 kronor redan från start, med goda utvecklingsmöjligheter. Att lägga golv är dessutom ett roligt och väldigt omväxlande jobb där man dels får röra på sig och dels träffar nya människor varje dag. Det är därför mycket bra om man är social och tycker om att hjälpa andra människor.
Hur utbildar man sig till golvläggare?
Att utbilda sig till golvläggare gör man genom att gå bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet, med inriktning på husbygge. Därefter är man under en period lärling och får då lärlingslön, så kallad lärlingsanställning. Efter lärlingstiden är man redo att ta jobb på en golvläggarfirma. Trots att många utbildar sig till golvläggare varje år finns de ändå gott om jobb som golvläggare i Stockholm. Det byggs som det inte har gjorts på många år i stan, och golvläggare behövs alltid vid nybyggen.
Även om du redan har gått ut gymnasiet och jobbar med någonting annat går det bra att sadla om och utbilda dig till golvläggare. Det gör du genom en fackteoretisk grundutbildning på en yrkesskola, och sedan som lärling på en golvläggarfirma. Utbildningen bör göras i samråd med BYN, byggnadsindustrins yrkesnämnd, för att få officiell status.
Anställd eller golvläggare med egen firma
De flesta golvläggare börjar som anställda på en golvläggarfirma, för att få trygghet, erfarenhet och komma in i branschen på ett bra sätt. Golvläggare som jobbat tio, femton väljer sedan i viss utsträckning att starta egna firmor. Golvläggare är ett yrke man kan utöva på egen hand om projekten inte är alltför stora.
Fördelen med att vara anställd är förstås en fast, god inkomst som man vet kommer på kontot varje månad. Dessutom är chansen stor att vara med om spännande och roliga jobb om golvfirman man jobbar för är bra och populär. Samtidigt lockas många av egenföretagandet eftersom man i mångt och mycket kan styra själv när man vill jobba, samt tjänar mer pengar om det går bra. Eftersom det inte finns så stor konkurrens i golvläggarbranschen är chansen stor att den som tar chansen och startar eget lyckas bra.
Golvläggare kommer alltid att behövas
Framtiden ser som sagt ljus ut för den som utbildar sig till golvläggare. Nya hus byggs hela tiden och alla behöver de golv. Dessutom är det numera inte ovanligt att människor när de köper gamla lägenheter väljer att byta ut gamla slitna plastmattor mot nya trägolv, något som gör att marknaden mot privatpersoner är stor. Det gör det ännu sannolikare att man ska lyckas som egenföretagare. Är man bara serviceinriktad och har som målsättning att göra det bästa man kan för sina kunder så kommer man att kunna försörja sig på golvläggaryrket tills man går i pension.
Golvslipning ger extra möjligheter
Det finns även andra intressanta affärsmöjligheter för golvläggare - och mycket tyder på att dessa kommer att bli fler i framtiden. Många privatpersoner arbetar aktivt för att förändra sina liv och med ett tydligt syfte: man vill bidra till en bättre värld. Det sker genom att man återvinner, reparerar och förädlar snarare än att köpa nytt. Det handlar om en sund tanke och för en golvläggare så finns det också möjlighet att applicera detta till den egna verksamheten. Detta genom att erbjuda golvslipning som ett komplement till golvläggning.
För en golvläggare innebär en golvslipning av äldre massiva trägolv eller finare - men slitna - parkettgolv att man förädlar en annan golvläggarens jobb. I många fall ger detta viktiga läropengar och kunskap om äldre tekniker och om hantverk som inte längre används. Äldre golv är ofta lagda med en större precision än vad man har tid för idag - det skapar en intressant kontrast för en golvläggare som står inför en slipning: man tar tillvara på ett golv av en äldre modell, man får en möjlighet att studera äldre tekniker och man kan samtidigt också föra det gamla golvet vidare in i framtiden.
Golvslipning är emellertid något som kräver stor kunskap, erfarenhet och utbildning. Det handlar inte om något som man bara gör. Golvets hårdhet måste vägas in, likaså golvets material och slitage samt hur mycket slipmån som finns - allt detta ger sedan en plan för hur man ska gå tillväga för att nå det perfekta resultatet.
Argument som talar för att lära sig golvslipning
Som golvläggare med golvslipning inkluderat i verksamheten så har man skapar en situation där man täckt alla kunders behov: man har tillräckligt många strängar på lyran för att tillfredsställa alla. Om man ser till varför man spår en ökning av efterfrågan kring golvslipning i Stockholm - utöver en tanke på miljön - så är följande argument relevanta att nämna. Detta som rena tips till en golvläggare kring varför det kan vara en god idé att vidareutveckla den egna verksamheten:
- Det är billigare. Att som golvläggare kunna erbjuda en golvslipning ger fler uppdrag. Alla har inte råd att investera i nya golv och där kan man istället erbjuda en golvslipning - som sker till en bråkdel av priset. Här ska man naturligtvis klargöra för kunden att nya golv kommer i olika prissegment också, men på det stora hela - gällande golv av bättre kvalitet - så blir det billigare att låta slipa dem snarare än att köpa nya.
- Bra resultat: Har man någon gång sett resultatet av ett nyligt slipad golv så är det svårt att argumentera mot vilken skillnad arbetet gör. Även det mest slitna golvet kan se som nytt ut och med den efterföljande ytbehandlingen så kan man också skapa intrycket av ett helt nytt rum. Golvet fyller en stor del av ytan och givet är därför att det spelar en stor roll i hela inredningen. En skicklig golvläggare kan dessutom lägga fram förslag för sin kund kring vilken typ av ytbehandling som bäst lämpar sig för olika material samt för det speciella utrymme där golvet i fråga ligger. Det senare kan komma att handla om att rum med mer slitage behöver en mer tålig ytbehandling.
Kunderna väljer pålästa golvläggare
Hur gör man för att skaffa sig uppdrag som golvläggare? I större städer ser man en större konkurrens och där gäller det att sticka ut från alla andra företag. Hur gör man det? Vi tänkte rada upp några tips - en del ganska givna, andra lite mindre. Vi hoppas att vi genom dessa kan ge dig som golvläggare en möjlighet att skilja dig från mängden och därigenom också få bättre ruljans på verksamheten.
- Håll priset rimligt. Det lägsta priset är bäst? Inte riktigt. Det många privatpersoner har lärt sig är att många företag använder sig av låga priser som sätt att gå uppdrag - oavsett vilken kvalitet de levererar. Många privatpersoner söker därför företag som ligger någonstans i mitten rent prismässigt. Ett för högt pris är avskräckande, och samma sak gäller - numera - för de lägsta priserna. Räkna på jobbet och ge rimliga priser.
- Inkludera garantier. Kan du gå i god för det arbete du gjort? Det är egentligen det en garanti handlar om då man väl bryter ner det till mindre delar. Har du lagt ett golv enligt konstens alla regler så har du också ingenting emot att borga för detta genom en garanti. Har du däremot lagt golvet snabbt och med vissa genvägar så kanske en garanti inte är det första du vill ge. En sak står klar: företag som är generösa med garantier får fler kunder. Så enkelt är det. Märk väl: det här gäller ditt jobb - inte material och annat. Den garantin får leverantören stå för.
- Gör jobbet! Tar du på dig ett jobb - se till att slutföra det också. Genom att behandla alla uppdrag med samma fokus så skapas det ett bra rykte. Har du åtagit dig att lägga golvet i en sommarstuga och därefter får in ett mer intressant - och mer lukrativt - uppdrag lite senare så kan du inte lämna det första jobbet vind för våg. Duka av bordet! Idag kan kunderna sprida omdömen enklare och varje ord väger tungt på internet. Se till att alltid leverera.
- Förkovra dig. Det kommer hela tiden nya golvmaterial och nya tekniker att lägga dessa. Var nyfiken och lär dig nya saker. Golvbranschen är föränderlig och man måste vara lika mån om att lära sig nya detaljer som man är att bevara äldre tekniker. Du blir aldrig fullärd, men ju mer kunskap du förvärvar - desto mer allsidig blir du. Det innebär fler uppdrag.
- Anställ rätt personer. Varje nyanställning bör ske med omsorg. Se till att anställa personer som har specifika kunskaper och som kan ta ditt företag till nästa nivå. Kan en person utföra exempelvis en golvslipning så kommer det att utveckla företaget. Tänk även på personkemi i samband med att du anställer. Du ska känna trygghet och tillit till personen - och du ska trivas att arbeta tillsammans med denne.
Andra inlägg
- VVS i Malmö – fackmässiga installationer
- hantverkarlöner.se/effektiv-teknisk-forvaltning-av-fastigheten-ger-langsiktig-hallbarhet
- Dränering i Västerås – ett uppdrag för experter
- Fastighetsförvaltning och underhållsplaner i Stockholm
- Sälja lastpall: En viktig del av logistikkedjan
- Markentreprenad i Stockholm – för en spännande utemiljö
- Solcellernas roll för industri och bostadssektorn
- Effektiv värmelösning med moderna värmepumpar i Stockholm
- Asbestsanering – en nödvändig åtgärd för säkra byggnader i Stockholm
- Lackering i Stockholm för ett glänsande hem