Hur är det att arbeta som plattsättare? Det är yrkesnamnet för alla som lägger kakel, klinker eller plattor utomhus. Man kan arbeta med kakel på innerväggar, golv med kakel, klinker, konstbetong och mosaik. Det är sådana plattsättarmaterial som mest används inomhus. Det är sådant som man kan sätta i allt från badrum i privata hem till stora anläggningar som simhallar. Det är givetvis inte det enda man gör, man kan även arbeta med själva underlaget , förberedelsen för att kunna lägga plattorna, kaklet eller mosaiken. Så arbetar man med allt som har med underarbetet att göra, som fuktisolering av både väggar och golv, eftersom de flesta kakelplattorna läggs i fuktiga miljöer för att skydda golv och väggar så mycket som möjligt.
Det krävs av en plattsättare
Som plattsättare kan man också jobba efter ritningar. Det är viktigt att vara noggrann då plattorna måste sitta rätt, i raka rader, diagonaler eller i särskilda mönster. Som plattsättare gäller det att ha mönstret och formen för plattorna klart för sig när man sätter igång, eftersom man inte kan ångra sig och göra om jobbet. Därför bör man ha en bild framför sig hur resultatet ska se ut. Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts lim och fogarna ska härdas på rätt sätt. Det gäller att du som plattsättare har rätta kunskaperna för det. Många som arbetar med plattsättning har jobbat som murare. Tyvärr har den typen av arbeten minskat drastiskt, eftersom vi inte längre har den typen av murar längre inomhus. Vi murar alltför lite för att murarna ska ha full sysselsättning. Det är synd då murande är ett av mänsklighetens äldsta yrke. De flesta plattsättarna jobbar två och två, eller flera i ett arbetslag.
Så utbildar du dig till plattsättare
Många, eller del flesta som idag arbetar som plattsättare har gått bygg- eller anläggningsprogrammet på gymnasiet. Då kan de ha gått med inriktning på husbyggnad. Efter gymnasiestudierna går man sedan färdigt och avslutar sin utbildning på ett företag. Sedan bör du få en anställning på ett företag som arbetar mes bygg. Det innebär att du arbetar som lärling den första tiden. När du har arbetat hela 4.800 timmar som plattsättare eller som murare, eller andra sysslor på ett byggföretag, får du sedan ett yrkesbevis. Även på gymnasiet varvas utbildningen med teoretisk och praktisk utbildningen.
Så mycket tjänar plattsättare
Medellönen för en plattsättare ligger någonstans mellan 28.000 och 30.000 kronor i månaden. Förutsatt att man arbetar inom privat sektor eller som privatanställd plattsättare. Jobbare inom statlig eller kommunal sektor tjänar något mindre. Rörmokare, golvläggare och plattsättare är de hantverkare som tjänar mest. Sämst tjänar glasmästare, arbetar som arbetar med pappläggning och med ställningsbyggnader.
Andra inlägg
- VVS i Malmö – fackmässiga installationer
- hantverkarlöner.se/effektiv-teknisk-forvaltning-av-fastigheten-ger-langsiktig-hallbarhet
- Dränering i Västerås – ett uppdrag för experter
- Fastighetsförvaltning och underhållsplaner i Stockholm
- Sälja lastpall: En viktig del av logistikkedjan
- Markentreprenad i Stockholm – för en spännande utemiljö
- Solcellernas roll för industri och bostadssektorn
- Effektiv värmelösning med moderna värmepumpar i Stockholm
- Asbestsanering – en nödvändig åtgärd för säkra byggnader i Stockholm
- Lackering i Stockholm för ett glänsande hem