Hur går gesällprovet till?

Sugen att omskola dig? Eller kanske jobbar du redan inom ett hantverksyrke och vill göra prover för att bli godkänd genom yrkestekniska prov? Hur det går till kan du läsa mer i den här texten.

Funderar du på att omskola dig till målare eller går du redan idag som målarelev och är beredd att ta steget till att utföra ditt gesällprov? Som målarlärling har du både en rättighet och en skyldighet att utföra ett gesällprov. Det består av ett teoriprov och ett yrkestekniskt prov, ungefär som när du tar körkort. Det teoretiska provet pluggar du till först och genomför själv online. När du klarat detta kan din arbetsgivare anmäla dig till Måleribranschens Yrkesnämnd för att göra det yrkestekniska provet för målare. Det är ju en klar fördel för arbetsgivaren att kunna stoltsera med att de anställda har utfört proven och fått yrkesbevis. Dessutom har du chansen att få vara med och tävla i Måleri-SM när du utför ditt gesällprov. Är det kanske din tur nästa år?

De tekniska delarna

Det är arbetsgivaren som plockar fram ett lämpligt objekt till lärlingen för att kunna utföra provet. Objektet ska förbesiktigas och godkännas innan målareleven utför provet. I det yrkestekniska provet ska målaren utföra ett antal förutbestämda moment som därefter granskas och poängsätts. De olika moment som ska utföras är:

  • underbehandling av snickerier
  • färdigbehandling av snickerier
  • underbehandling för målning av tak och vägg
  • målning av tak och vägg.
  • underbehandling för tapetsering
  • vävsättning på vägg
  • tapetsering och vävsättning

Och slutligen bedöms använd arbetstid. Studerar du till målare så kan du avlägga din examen först och därefter utföra gesällprov när du är på plats hos en arbetsgivare.

Bedömning och resultat

Målarens gesällprov granskas av speciella granskningsmän som är utsedda av Måleribranschens Yrkesnämnd, något som målar elevens arbetsgivare får betala för. När proven är genomförda och godkända så får målaren ett gesällbrev samt ett yrkesbevis, vilket kostar cirka 700 kr och utfärdas av Sveriges Hantverksråd. Att bli målare är inte helt enkelt som du förstår, det krävs en del. Men är du en skicklig målare eller önskar att bli kommer du säkert genomföra proven galant eftersom det man brinner för är man bra på. Hantverksyrken främjas av de regler kring ROT-avdrag vi har idag och det är en klok investering att lära sig yrket från grunden om man älskar att jobba och skapa med färg, mönster och har ett öga för estetik.

7 Apr 2020