Bli stuckatör via Hantverksakademin

Har du en konstnärlig ådra och tycker om att jobba med gips som huvudsakligt material? Då bör jobbet som stuckatör vara passande. Utbildningen finns bland annat på Hantverksakademin i Stockholm.

Utbildningen

Hantverksakademin i Stockholm arbetar främst mot yrken där det finns ett behov av hantverkskunskap. Genom att kombinera teoretisk och praktisk utbildning ges en grundlig utbildning som öppnar upp för att bli eftertraktad på arbetsmarknaden.

Totalt är det 80% arbetsplatsförlagd praktik vilket därmed innebär att man får följa med en stuckatör under fyra av veckans fem dagar. Den femte dagen är därmed teori. Skolan har valt att fokusera på en rad olika hantverksyrken där just praktisk kunskap är grunden. Här finns bland annat guldsmed, möbelsnickare, riggare och pralinör.

Behörighet för att kunna bli antagen

Skolan tar emot ansökningar av personer som har ”grundläggande behörighet till högskolestudier”. Vid frågor om behörighet kan skolan kontaktas.

Examen

Samtliga utbildningar hos skolan är på två år. Det motsvarar därmed totalt 400 Yrkeshögskolepoäng. När man genomfört hela utbildningen med godkänt resultat ges en examen som påvisar att man har den kunskap som krävs för att jobba som stuckatör. I vissa fall finns även möjligheten att göra gesällprov. Det kan däremot krävas viss erfarenhet från branschen innan detta får erläggas. Det finns idag ett flertal välrenommerade företag där du kan lära dig stuckaturyrket från grunden, ett exempel på detta är stuckaturstockholm.se/

Avgifter

Att läsa till stuckatör är gratis och man kan söka studiemedel under studietiden. På hemsidan anges även att den mesta av kurslitteraturen är gratis då skolan själv skapat det material som används. Däremot krävs det att man har en dator eller läsplatta för att klara av de teoretiska uppgifterna.

Om du inte bor i Stockholm får du även räkna med pendlingskostnader och eventuella boendekostnader.

Arbetsområde

En stuckatör arbetar med stuckatur vilket är samlingsnamnet för det arbete som sker med gipsdegen för att skapa detaljer och utsmyckningar. De jobbar med en gips som är formbar och som har en lång torktid. Därmed kan de skapa stuckatur genom att gjuta, skulptera och forma utifrån kundens önskemål. En fördel med just gips är att det är betydligt mer lättarbetat än annat material och att det skapas stor flexibilitet. Visserligen kan stuckatur bli ömtåligt i förhållande till annat material men för att stärka det förstärks det på olika sätt, bland annat metalltråd.

Smal kundkrets

Det är ytterst få privatpersoner som beställer stuckatur till sitt hem – även om det förekommer. Kundkretsen är därmed väldigt begränsad. Man kan jobba med renovering av äldre stuckatur men även skapa nya konstverk. På grund av den smala marknaden hittas främst stuckatörer i just Stockholm eller Göteborg. I Stockholm finns även ett flertal äldre byggnader med vacker stuckatur som när de ska renoveras behöver proffs för hantering av dessa.

24 May 2019