Att vara takläggare i Stockholm, låter inte det som rena drömyrket? Förutom att vara den vackraste staden i världen, med hisnande utsikt från alla vackra gamla plåt- och tegeltak, är Stockholm även en stad där det aldrig saknas jobb för en takläggare. Här finns hundratusentals tak som med jämna mellanrum är i behov av renovering och omläggning, för att inte tala om alla de nya stadsdelar och bostadsområden som är under produktion. Vare sig du trivs med att jobba småskaligt med villatak, eller som en del i ett större maskineri vid en stor byggproduktion, finns det alltid behov och plats för en duktigt takläggare i Stockholm.
Hur blir man takläggare?
Takläggare blir man genom att gå bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet, eller motsvarande yrkesutbildning för vuxna. Därefter följer en lärlingsperiod på drygt 3000timmar, varefter du anses färdigutbildad som takläggare. Takmontörbranschen är en bransch med mycket goda framtidsutsikter och du kommer garanterat att få jobb efter avslutad utbildning. Oavsett vad man vill göra i livet är det alltid bra att ha en hantverksutbildning i grunden, eftersom det alltid kommer att var något man kan falla tillbaka på, och att det vanligtvis är bra betalt.
Vad tjänar en takläggare?
Medellönen för en utbildad takläggare i Stockholm är ungefär 30 000:- i månaden. Riktigt bra för ett varierat yrke med relativt kort utbildningstid. Som hantverkare finns naturligtvis också möjligheten att starta eget och anställa andra, varpå inkomsterna kan stiga betydligt, dock med åtföljande ansvar naturligtvis. Många takläggare jobbar åt en firma i några år innan de bestämmer sig för om det är en bra idé att starta eget eller inte. Det är inte för alla, men drivs du av utmaningar och hårt arbete kan det kanske vara något för dig?
Du bör ha bra fysik och tåla väder och vind
Takläggaryrket är slitigt ibland, och du får absolut inte lida av höjdskräck. Yrket omges av många säkerhetsregler och det är av yttersta vikt att du respekterar dem, både för dig själv och dina kollegors skull. Med detta sagt är takläggare ett säkert yrke, och det sker ytterst sällan några olyckor med takläggare i Stockholm.
Vädret är såklart ett kapitel för sig. Man ska naturligtvis uppskatta att befinna sig utomhus på hög höjd. Det blåser på tak, och solen gassar när regnet inte öser ner. Men rätt klädd och med rätt humör övervinner man det mesta. Oftast är det med en känsla av frihet man klättrar upp till ett arbetspass.
Underbara utsikter
Den främsta fördelen med att vara takläggare i Stockholm är nog just känslan av frihet man känner när man står och blickar ut från sin arbetsplats en vårdag i maj. Visst kan det kännas motigt en kall och blåsig vinterdag, då man önskar att man kunde ligga hemma med täcket uppdraget till öronen, men den känslan slås ändå av den lycko- och frihetskänsla man emellanåt kan känna som takläggare. Att stå på toppen av världen och hjälpa till att bygga någonting, det är takläggarens främsta drivkraft.
Mer info om takläggare på denna sida: http://www.stockholmtakläggare.se.
Andra inlägg
- Finsnickeri Stockholm - funktion och estetik i ett
- VVS i Malmö – fackmässiga installationer
- hantverkarlöner.se/effektiv-teknisk-forvaltning-av-fastigheten-ger-langsiktig-hallbarhet
- Dränering i Västerås – ett uppdrag för experter
- Fastighetsförvaltning och underhållsplaner i Stockholm
- Sälja lastpall: En viktig del av logistikkedjan
- Markentreprenad i Stockholm – för en spännande utemiljö
- Solcellernas roll för industri och bostadssektorn
- Effektiv värmelösning med moderna värmepumpar i Stockholm
- Asbestsanering – en nödvändig åtgärd för säkra byggnader i Stockholm