Att jobba som borrare för bergvärme

Bergvärme håller på att bli det populäraste uppvärmningssystemet för nybyggda hus och det är också vanligt att husägare som tidigare haft fjärrvärme eller värmepanna väljer att byta upp sig till bergvärme.  Bergvärme är dyrt att installera, men blir billigt i längden eftersom de löpande energikostnaderna blir så låga. Upp till 80% kan man spara in på sina energikostnader varje år, en siffra som verkligen verkar motiverande på många husägare. Men hur är det att jobba som brunnsborrare, och hur blir man det? Och – vad tjänar man?

Att utbilda sig till borrtekniker

Det finns bara en utbildning för den som vill ägna sig åt att borra energibrunnar, som det kallas. Den finns i Malmö och ges av branschföretaget Geotec. För att bli antagen till utbildningen krävs att man har erfarenhet av något liknande arbete med maskiner eller inom bygg- och anläggning, gruv-, skogs- , lantbruks- eller sjöfartsarbete. Det är inte alla som jobbar med att borra brunnar som har gått utbildningen och blivit certifierade. Dock har du långt större chans att bli anställd och få gott om uppdrag om du genomgått utbildningen och blivit certifierad.

På utbildningen varvas teori och praktik och man får praktisera hos företag och prova på brunnsborrning under utbildningen, vilket gör det lättare att sedan komma in i yrket när man är färdig med sin utbildning. I utbildningen ingår kurser i heta arbeten, arbete på väg, elektrosvets och dessutom en körkortsutbildning för lastbil med släp.

Högst lön för bergvärme i Stockholm

Medellönen för en utbildad brunnsborrare för bergvärme i Sverige ligger på strax över 31 000:-  månaden. I Stockholm är det dock inte ovanligt att man tjänar betydligt bättre än så, eftersom priserna generellt är högre här. Med tanke på att det blir allt populärare att installera bergvärme i Stockholm (och i resten av landet), får framtidsutsikterna för en utbildad brunnsborrare ses som mycket goda.

Ett varierat yrke som innebär stort ansvar

För en privatperson är det dyrt att installera bergvärme och det är framför allt borrningen som kostar pengar. Som brunnsborrare har man ett stort ansvar gentemot kunden att se till att borrningen blir lyckad. I det ingår att kunna analysera marken redan innan man börjar borra och sedan anpassa borrningen efter det. Man sätter inte bara ner borren och ser vad som händer utan hela borrningen är planerad i förväg.

För att man ska kunna ta upp värme ur berget krävs att man borrar sig ner en bit i berggrunden, som kan ligga väldigt djupt ner i marken. Hur långt ner i berget man måste borra beror på hur stor yta som ska värmas upp. Detta måste man som brunnsborrare ha koll på och kunna räkna ut. Den del som inte är berggrund måste dessutom fodras hela vägen ner för att inte jordmassorna ska rasa in. Fodret måste även följa med en bit ner i berggrunden.

Vill du borra efter bergvärme?

Som brunnsborrare har man ansvar för en borrigg som väger flera ton. Den ska forslas till borrplatsen och in på ibland ganska små tomter och sedan opereras utan att göra alltför stor åverkan på marken runtomkring. Det är inte vem som helst som har både den ansvarskänsla, kunskap och styrka som krävs av en brunnsborrare, men om du tror att det är ett yrke som skulle kunna passa dig ska du söka utbildningen. Du får en kompetens som redan är väldigt eftersökt och kommer att förbli så under en lång tid.

borra i marken

27 Jun 2018