Blogg

Varför bli rörmokare?

23 nov 2017

Det finns flera anledningar till att man kan vilja arbeta som rörmokare. En anledning är till exempel att den starka byggkonjunkturen och höga efterfrågan har drivit upp lönerna en del.

Samtidigt är det många som uppskattar att arbeta med både kropp och knopp. Fysiska delar av arbetet håller kroppen i trim, samtidigt som långa och många uträkningar blir till regelbunden hjärngympa. En annan fördel är flexibiliteten – med den höga efterfrågan kan rörmokare i hög grad välja var de vill bo, om det så är på Värmdö, i Örebro eller i Kalmar.

Eget ansvar

Arbetet som rörmokare har utvecklats en hel del och så har även arbetsrollen. Idag har yrket kommit att förknippas med stort eget ansvar, där en rörmokare ibland kan ansvara för projektering och utförande såväl som betalning helt på egen hand. Även det här kan vara en faktor i att lönerna för rörmokare har kommit att stiga, och att utövare inom yrket ofta har en bra lön i dagsläget.

Flexibilitet och oberoende

Yrket som rörmokare kommer både med flexibilitet och oberoende. En duktig rörmokare kan till exempel välja att bosätta sig nästan var som helst i landet – säg till exempel Värmdö – och inte ha några större problem med att hitta en anställning. Den rådande efterfrågan är hög och arbetsgivare runt om i landet skriker efter erfarenhet och kompetens.

För en duktig rörmokare finns också alltid möjligheten att starta upp sin egen firma. Det här är inget ovanligt och bjuder på än mer frihet vad gäller ort och arbetstider. Oavsett om man vill bo lite lantligare (till exempel långt ute på Värmdö) eller mer centralt bör båda arbetsformerna fungera bra.

Löner

Det finns potential att erhålla en bra lön som rörmokare. Enligt en sida som samlar lönestatistik är medellönen kring 26 000 kronor – dock med många som uppger att de tjänar mycket bättre (eller sämre) än så. Till exempel svarar nästan en av sex att de har lön som överstiger 33 000 kronor i månaden. Nästan en tredjedel har en lön som är högre än 30 000 kronor i månaden. Enstaka har uppgett att de har en lön kring 50 000 kronor eller mer.

Det ska också påpekas att resten har en lägre lön än så. Många ligger kring 24 000 – 29 000 i månaden. Sidan visar även dem som har uppgett att de ligger mellan 10 000 – 14 000 kronor, vilket möjligtvis kan handla om lärlingslöner (eller kanske rörmokare som inte arbetar heltid). I till exempel Stockholm finns 98 referenser och en medellön på 27 000 kronor ungefär. Det står inte vilka kommuner referenserna arbetar i, och om lönen skiljer sig mellan till exempel Järfälla och Värmdö.

Läs mer om rörmokare och VVS-service.

Det här kan du göra för att öka dina chanser till befordran

3 nov 2017

En ledarskapsutbildning, en vilja att hålla sig framme och att dokumentera sina framgångar noggrant kan alla vara vägar som slutligen leder till en befordran. För att komma dit på snabbaste vis bör man göra så mycket som möjligt. Gör du samtliga av tipsen nedan kan du sannolikt öka dina chanser till befordran en hel del.

Dokumentera det du åstadkommer

Förbered dig väl inför ditt lönesamtal genom att, under hela året, dokumentera dina framgångar. Notera inte bara mål som uppnåtts, utan även kompetens som utvecklats. Fördelarna med detta är många, men framförallt kan du framhäva prestationer som din chef kanske inte ens har noterat. Det fungerar inte bara väl inför lönesamtalet, utan även inför diskussioner som rör en befordran. Kort sagt kan dokumentationen av dina prestationer vara ett gott redskap på vägen till en högre position i företaget.

Gå en ledarskapsutbildning

En chef förväntas ofta till exempel kunna hantera konflikter på ett bra sätt samt ha en god förmåga att leda projekt, ofta med många medarbetare involverade. Om du inte har nämnvärd erfarenhet av detta kan du öka dina chanser till en befordran med en ledarskapsutbildning. Dessa finns det många av i Stockholm, men en hel del finns även på distans. Distansutbildningarna är lätta att kombinera med arbetet och du begränsas inte rent geografiskt. Det spelar alltså ingen roll om du så bor i Stockholm, Göteborg eller ute på glesbygden – så länge du har tillgång till dator och internet.

Ledarskapsutbildning finns i många olika inriktningar. Vissa är mer omfattande och går igenom olika områden, medan andra specialiserar sig på exempelvis konflikthantering eller projektledning. Det finns kurser i både privat och statlig regi.

https://www.kontura.se/ kan du läsa mer om ledarskapsutbildningar.

Behöver du flytta på dig?

Kanske har du redan gjort ovanstående och bedömt att du sannolikt har låga chanser till befordran. Om du känner dig fast kan det vara läge att flytta på sig. Många som bor i mindre städer väljer att flytta till exempelvis Stockholm eller Göteborg för att öka sina möjligheter till en god karriär. Du behöver dock inte nödvändigtvis flytta till Stockholm, utan det kan räcka med att söka sig till en mindre stad i närheten av där du bor. Detta beror såklart på bransch och vilken position du eftersöker. Om det är ett ovanligt jobb och en hög position kan det såklart hända att du får söka dig till Stockholm eller annan storstad.

Sköt vila, hälsa och kost

Det här kan låta något klyschigt, men med de stora fördelar som det ger dig kan det mycket väl öka dina chanser till en befordran. Sköter du sömnen, kosten och tränar regelbundet menar många studier att du blir mer stresstålig. Stresstålighet är som bekant en mycket eftersträvansvärd – om inte helt nödvändig – egenskap för att lyckas som chef på en hög position.

Anlita en hantverkare – på rätt sätt

22 okt 2017

Den som anlitar en hantverkare till hemmet vill gärna få sina drömmar förverkligade – utan något strul. En viktig del i att lyckas med att anlita en hantverkare är att vara klar i sin kommunikation. Många konflikter och tvister mellan hantverkare och kunder grundar sig i missförstånd. Här ger vi ett antal handfasta tips som du kan använda dig av om du ska anlita en hantverkare på ett så smidigt sätt som möjligt.

1.     Begär alltid en skriftlig offert

Att alltid begära en skriftlig offert är att gardera sig för missförstånd. I offerten bör det stå, exakt beskrivet, vad det är som ska göras. Ifall det ändå skulle bli en tvist, fungerar en skriftlig offert som ett gott bevis.

I offerten bör momsen vara inräknad i priset. Om du får ett ungefärligt pris ska summan, som regel, inte bli mer än 15 procent högre än det som angavs. För att lyckas med det här bäst finns det formulär på nätet du kan ladda ner. Dessa fungerar oavsett om du ska anlita hantverkare för en badrumsrenovering i Sollentuna eller en flyttstädning i Eskilstuna. De är standardiserade och i de fall formuläret inte exakt möter det som behöver anges kan du enkelt lägga till detta för hand eller i ett program på datorn.

2.     Är det formella i sin ordning?

Innan du bestämmer dig för att anlita en hantverkare bör du kontrollera det formella. Till exempel bör du säkerställa att den som du pratar med har F-skattebevis. Vidare är det bra att titta på om hantverkaren är branschansluten och auktoriserad. Det senarenämnda kan vara mer eller mindre viktigt beroende på vilket jobb det är du ska få utfört. Ska du till exempel anlita hantverkare för en badrumsrenovering är det viktigt att behörighet finns om rör- eller elarbeten ska ske.

3.     Hur hitta hantverkaren?

De två tipsen ovan kan användas när du väl har hittat en hantverkare du funderar på att anlita. Att få ett urval av hantverkare att välja mellan är enkelt. Snabbast går kanske att helt enkelt söka på valfri sökmotor i stil med ”badrumsrenovering Sollentuna hantverkare”, om det är just en badrumsrenovering i Sollentuna du vill ha utfört.

När du söker på städer som just Sollentuna eller Stockholm kommer du säkerligen att få ett ganska stort urval av hantverkare att välja mellan. Har du en mindre stad i sökfrasen är urvalet inte lika stort. Oavsett hur många träffar du får bör du applicera tipsen ovan för att få en säker och trygg process.

Finns det risker att arbeta med relining?

17 okt 2017

Allt som finns i hus och i fastigheter har en begränsad livslängd. Detta gäller taket, det gäller golven och det gäller allt som döljer sig bakom väggarna. Rör och ledningar måste även de repareras och byts ut - gör man inte det så kommer man att få stora problem på halsen; kostsamma sådana i form av vattenskador. Det som dock gör att många skjuter upp denna nödvändiga process är att det brukar ta ganska lång tid och att livssituationen sätts på sin spets då ett stambyte sker.

Ett stambyte är den vanliga metoden som används och där man går in genom väggarna i badrummen och därifrån byter ut alla stammar (rören och ledningarna). Att detta påverkar är naturligt; man kan inte gå på toaletten, man kan inte duscha och man tvingas använda provisoriska lösningar under tiden stambytet äger rum. Därför så är det välkommet att alternativ kommit fram på slutet och där man som hus- fastighetsägare kan överväga andra metoder snarare än det rena stambytet. Relining är ett sådant alternativ och det ska vi titta närmare på här

Relining innebär - förenklat här - att man sätter in plast i de befintliga rören; plast som härdar och som sedermera fungerar som “nya rör”. Man sprutar alltså in plast som därefter härdas och expanderas i rören och därmed så får man nya - utan att vare sig riva upp badrummet eller att det tar en evighet att utföra. Det är fortfarande lite för tidigt att säga att relining är en självklar ersättare till stambytet - men att det är ett väldigt bra komplement; det råder det inga som helst tvivel om. Det tar kortare tid, det ger inte lika stor påverkan på vardagen hos de boende och det kostar inte lika mycket. Dock; relining är en relativt ny metod och det är lite för tidigt att säga vare sig bu eller bä - tiden måste vara måttstock i detta och även om allt ser bra ut hittills så bör man vara lite försiktig med att säga att en relining är det bästa alternativet gällande renovering/byte av stammar.

En annan sak som visat sig vara mer än oroande i takt med att fler väljer relining är de anställdas säkerhet. I och med att fler företag erbjuder tjänsten så har också fler och fler börjat fuska med riskerna som finns. Det här är oroande och i och med att man i många fall använder sig av epoxiplast - härdad sådan - så måste man använda rätt skydd. Där har många företag fallerat - något som drabbat de anställda hårt.

Företag måste erbjuda rätt skyddsutrustning

Det är inte ovanligt att epoxi ger ganska svåra allergier och att det ger svåra eksem på de kroppsdelar som kommit i kontakt med plasten. Primärt alltså på händer och underarmar. Innan plasten har härdats så är ämnet farligt; och det är där bristerna visat sig - främst hos nya företag inom relining. De anställda blir inte informerade om riskerna och använder inte den skyddsutrustning som måste bäras.

Om företagen i fråga låtit bli att informera som en följd av okunskap eller av andra skäl låter vi vara osagt: klart står att att flera personer drabbats och att det är ett stort problem inom branschen. Här måste en rejäl uppryckning ske. De anställda måste få rätt säkerhetsutrustning, information kring riskerna och möjligheter till att tvätta av både sig själva och de verktyg som kommit i kontakt med epoxiplasten. Som kund kan det vara av värde att kolla upp vilka rutiner företaget man står inför att anlita för en reiling har och välja ett som som sätter säkerheten i första rummet.

Läs mer om reling på denna sida: http://www.reliningstockholm.biz/.

 

Värt att veta om golvslipning

10 sep 2017

Ett golv som används dagligen kommer att bli slitet förr eller senare – det är oundvikligt. Lacken blir matt och repigt och golvet får fula märken från klackar och annat påverkan. Fläckar som tränger ned under lacken kan göra ett golv fulare.

Ett syntetiskt golv är svårt att rädda när förfallet har satt in – därför är det en stor fördel med ett kvalitativt trägolv – det går att ge en rejäl ansiktslyftning. En golvslipning och en efterbehandling (lack, olja eller betsning) kan göra ett trägolv som nytt igen.

Inte lätt att slipa ett golv helt själv

Men det är inte alltid helt lätt att slipa ett trägolv på egen hand. Faktorer som påverkar svårighetsgraden och vilket resultatet blir är graden av slitenhet, vilket träslag det handlar om och vilket mönster det har. Känner du dig minsta osäker på att du klarar av det, kontakta en firma som behärskar golvslipning.

Innan man inleder en golvslipning måste man genomföra vissa förberedelser.  Tänk igenom hur du ska placera större möbler för att bostaden fortfarande ska fungera väl. Städa golvet noggrant och slå ner alla spikar som sticker upp ur golvet. Avlägsna dessutom fläckar med milt diskmedel, typ Yes. Svårare fläckar tar du bort med tvättnafta eller varför inte T-sprit.

Effektiva och starka maskiner

Dagens effektiva och starka slipmaskiner gör att en golvslipning kan utföras på kort tid, utan att man för den skull riskerar ett dåligt resultat. En eller två dagars arbete bör i de flesta fall räcka för att slipa ett normalstort vardagsrumsgolv i trä.

Hur hårt bör man slipa ett trägolv beror förstås på flera olika faktorer. Är det bara lacken som är sliten så kan man ställa in slipmaskinen på en lättare slipning, det kommer att räcka. Men slarva inte, man måste slipa bort all lack så att träytan träder fram helt och hållet. Ska du slipa ett parkettgolv som har bonats en eller flera gånger? Se till att allt gammalt bonvax tvättas bort innan du sätter igång slipningen, annars kan vaxet sätta sig på slippapperet och slipningen försvåras. Ett tjockt gammalt trägolv kan slipas ett flertal gånger, så man kan förlänga livslängden på det på ett suveränt sätt.

När slipningen är klar är det dags att efterbehandla golvet. Den vanligaste metoden är att lackera golvet. Se till att välja rätt lack. Till parkettgolv finns det hårda lacker som tål hårt slitage. Har du et mjukare trägolv så bör du välja en softare lack, annars kan lacken spricka upp när golvet rör på sig.

Vill du veta mer? Vi rekommenderar att du kontaktar en kompetent firma som utför golvslipning i Göteborg.

Hitta rätt byggföretag

6 sep 2017

Vad gör ett byggföretag? Vad finns det för fördelar med att anlita ett byggföretag och när i byggprocessen ska man ta kontakt?. Att göra allt själv när det gäller husbyggande kan vi inte rekommendera någon, det är helt enkelt inte möjligt att inom rimlig tid ta ett så stort projekt genom alla steg för egen maskin. Men när i processen ska man då koppla in ett byggföretag? Så tidigt som möjligt, är vårt svar. Ett bra byggföretag lyssnar på vad vad du har för drömmar och idéer och hjälper dig att hitta bästa vägarna för ditt husbygge. Det finns många kontraktörer i Stockholm som är beredda att hjälpa dig.

Typ av hus

Du kanske har hittat din drömtomt i Stockholmstrakten och ser framför dig härliga dagar i trädgården, middagar i det nya köket och vackra solnedgångar från verandan. Men vad finns det för möjligheter med den nya tomten, och vad kan man stöta på för svårigheter? Här kan ett byggföretag hjälpa dig med rekommendationer avseende planlösning med tanke på väderstreck, hur tomten kan optimeras osv. De kan även göra en bedömning av tomtgrunden och utifrån det ge rekommendationer på byggtekniker som passar. De ser dessutom till att ta fram den smidigaste lösningen för vatten och el om det inte finns framdraget.

Ritningar och bygglov

Ett bra byggföretag har ett stort sortiment av arkitektritade hus som passar alla typer av tomter. Trä eller sten? Plåt- eller tegeltak? På hemsidan eller i katalogen kan du i lugn och ro titta igenom och välja ut de hustyper och planlösningar som passar dig och dina behov. När du valt en grunddesign går det alltid att göra tillval och ändringar i samråd med firman och tillsammans kommer ni fram till en helhetsbild du är nöjd med.

När det dags att ansöka om bygglov hjälper ett byggföretag till med att ställa alla papper i ordning på ett korrekt sätt, vilket gör handläggningsförfarandet så smidigt som möjligt för kommunen.

Lokal förankring

Att välja ett lokalt företag har stora fördelar. Ett bra byggföretag som gjort många projekt i trakten har förtroende hos kommun och granar. Man kan trakten och har god kännedom om områdets historia och karaktär. Vid ett nytt husbygge gör man alltid klokt i att se till omgivningen, en lokal entreprenör hjälper dig att hitta en bra balans mellan traktens förutsättningar och dina önskemål.

Det du ska fokusera på är att hitta en plats som passar dig och din familjs drömmar. Det ett bra byggföretag fokuserar på är att hjälpa dig göra de drömmarna till verklighet.

Du hittar mer information på http://www.byggföretagstockholm.com.

Vill du jobba med markiser?

11 aug 2017

Det finns många markis- och solskyddsföretag runtom i landet som har ett brett urval av bland annat markiser och persienner. Markiser och persienner är något som kan vara svårt för kunderna att sätta upp på egen hand, och därför söks det regelbundet montörer som kan hjälpa till med detta runt om i landet. Oavsett om du bor i Norrtälje, Malmö eller Umeå kan det finnas möjligheter för dig att börja arbeta med detta.

Förmågor

Vissa förmågor är bra att ha, och om man ännu inte har dem, är det bra att utveckla dem innan man börjar med yrket. Till exempel är det bra att vara noggrann, händig och att ha god social förmåga.

 • Att vara noggrann är viktigt i ett dylikt jobb. Kanske har du fått en uppgift att åka från Norrtälje, flera mil bort, för att sätta upp markiser? Om det inte görs rätt på en gång kan hela den resan behöva göras igen. Den största fördelen med noggrannhet i yrket är just att man slipper återvända och göra om halvdant utförda arbeten.
 • Social förmåga. Som markismontör kommer du, oavsett om det sker i Norrtälje, Malmö eller Umeå, ha en förhållandevis tät kundkontakt. En stor del av jobbet kommer troligtvis handla om att åka hem till privatpersoner och sätta upp markiser som de köpt. Visserligen kan du också sätta upp markiser hos företag, men även där krävs förmodligen mycket kontakt med kunder.
 • Du är händig. Att ha en fallenhet för hantverk och att vara allmänhändig är en stor fördel i yrket. Om du stöter på oväntade, och kanske något orelaterade, problem har du kapacitet att hitta en lösning och slutföra jobbet ändå.
 • Du kan arbeta självständigt. Många markisföretag behöver personal som kan arbeta självständigt. Det innebär att du kan lösa problem, ta ansvar och fatta beslut på egen hand. Åker du ut för att montera upp en markis hos en privatkund är det sannolikt att du ofta gör det på egen hand.

Det här krävs eller är meriterande

Visserligen ser alla jobbannonser olika ut, men många av arbetsgivarna anser att det här är meriterande, eller ett krav:

 • B-körkort. Att den som ansöker om jobbet innehar ett b-körkort är ett krav som många arbetsgivare ställer. Utan det blir möjligheterna att arbeta självständigt väldigt små. Möjligtvis kan många av företagen anställa sommarjobbare under kortare perioder som inte innehar B-körkort. För en lång anställning är det dock något som krävs i de flesta fall. Företaget kanske är baserat i exempelvis Norrtälje, men har kunder mil bort.
 • För de flesta av arbetena som utförs är en byggutbildning förmodligen inte ett krav. Dock är det något som många arbetsgivare vara meriterande. Det visar på att du har ett intresse för dylika arbeten och att du sannolikt har en fallenhet för hantverk överlag. Läs mer!

Vanliga nischer inom personaluthyrning

7 aug 2017

I många yrken idag råder en stor brist på personal. Exempel på detta är exempelvis inom vården och bygg, där det inte är ovanligt att personal hyrs in tillfälligt av sjukhus och byggaktörer. Det finns många fördelar med detta, men framförallt blir det enklare för aktörer att få tag på personal – kanske kortsiktigt – utan att behöva gå igenom hela rekryteringsprocessen som det innebär med att anställa någon. Dessutom innebär det givetvis mindre risk för aktörerna att hyra än att anställa någon. Att anställa någon, trots att företaget vet att de endast behöver extra personalstyrka i till exempel ett år, är givetvis inte heller hållbart.

Bygg

Enligt Arbetsförmedlingen råder en stor efterfrågan på arbetskraft inom bygg. Ledare och arbetsgivare i hela landet uppger att det inte finns kompetent personal att fylla de positioner som de erbjuder. Vid sådana lägen är det många aktörer som använder sig av personaluthyrning för att fylla en plats på byggarbetsplatsen snabbt.

Kanske drar byggföretagen även stor nytta av fördelarna nämnt i inledningen. Byggkonjunkturen är visserligen mycket stark för tillfället, inte minst i Stockholm, men det är svårt att säga om hur det kommer att se ut om ett par år. Det kan alltså förefalla vara mindre riskfyllt för ett företag inom bygg att helt enkelt vända sig till företag som sysslar med personaluthyrning, än att faktiskt anställa i mängder.

Vården

Även vården är ett område där det råder arbetskraftsbrist på många plan. Många sjukhus eller vårdinstanser av andra slag är inte bra bemannade, och kan ofta behöva hyra in en vikarie under perioder. För sådana tillfällen är det vanligt att man vänder sig till ett företag som erbjuder personaluthyrning. Det är helt enkelt kanske inte lönt att anställa någon ny för den korta perioden som en ordinarie medarbetare kanske är frånvarande.

Kanske är dylik personaluthyrning mest förekommande i Stockholm. Givetvis har det mycket med att göra att Stockholm är landets största stad och att personalomsättningen överlag därför är högre totalt sett.

Transport

Även transport är ett område där personaluthyrning är vanligt från bemanningsföretagens sida. Här behövs ibland vikarier och folk som kan fylla mer tillfälliga positioner. Överlag i branschen brukar det dock inte finnas någon större brist på fasta anställningar, men ibland är det helt enkelt inte aktuell för åkerierna att anställa någon. En stor del av transporterna utgår från Stockholm, men det är också vanligt att man arbetar på mindre orter, till exempel nära vattnet eller helt enkelt närmre kontinenten.

Gamla anor lever kvar inom glasmästeriet

2 jul 2017

Glasmästare har funnits länge och sysslar med ett delikat hantverksjobb som handlar om allt som har med glas att göra. De vanligaste uppgifterna för en glasmästare är att montera och installera glas i fönster, dörrar och fordon. Men det finns även andra specialiseringar inom yrket.

Specialkompetens utanför yrkesområdet

Bland glasmästare i Stockholm och andra storstäder finns det fler specialiserade glasmästare, men de flesta har ändå bred kompetens idag, exempelvis inom polyurethanlimningar, vilket är det vanligaste sättet att montera fordonsglas på idag. Dessutom är många även utbildade inom svetsning eftersom det ofta ingår att kapa och svetsa ihop stommar och aluminiumpartier som ska passa kundens önskemål.

Delikat och mångfacetterat jobb

Att kapa glas kan tyckas vara en hyfsat lätt sak att göra själv. Det som behövs är en glasskärare och en försiktig hand med det ömtåliga materialet. Sanningen är dock att det är svårare än en kan tro. När det finns utbildade yrkesmän, varför inte ta hjälp av en? Har du exempelvis problem med en fönsterruta i ett fönster som har markis kommer det vara väldigt svårt att ta sig an uppgiften själv. En glasmästare som är specialiserad på just hus kan hjälpa till med både av- och ominstallering av markisen, samt med att reparera det trasiga fönstret.

Andra åtgärder som är husrelaterade är att ljudisolera och brandsäkra fönster. Även detta kan en glasmästare hjälpa till med.

Förutom specialkompetens inom bostäder kan en glasmästare även rikta in sig på andra saker som har med glas att göra. Sådana saker kan vara att tona bilrutor eller att laga stenskott snabbt och smidigt. Även specialtillverkade glasprodukter och speglar går bra att beställa från ett glasmästeri.

Ta hjälp av din dator

För att hitta bra glasmästare är det en bra idé att börja letandet på internet. Där finns mång listor över glasmästerier i de större svenska städerna. Exempelvis är det lätt att hitta många glasmästare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det kan vara en bra idé att jämföra flera olika glasmästerier i exempelvis Stockholm innan ett definitivt val görs. Det finns, även i den här branschen, skillnader i både pris och i kvalitet.

Nästa naturliga steg är att besöka glasmästeriet som känns mest aktuellt. Här kommer du som eventuell framtida kund ombes att lämna en förfrågan eller begära en offert för det arbete som önskas av glasmästeriet. Ofta kommer ett svar eller en prisuppskattning att lämnas inom ett par dagar.

Modern teknik kan vara överflödigt

Att hantera glas är ett delikat handarbete och glasmästarbranschen är även fylld av stolthet över sitt ursprung. Idag har vi väl utvecklad och framtagen teknik som kan appliceras även på denna yrkesgrupp, men trots detta görs det mesta av arbetet för hand. Varför använda en laserskärare för att manipulera glaset till den form som önskas, när en diamantborr eller såg istället kan användas?

Glasmästeri är ett precisionsarbete som kräver både utbildning, erfarenhet och finkänslighet. Det är, med andra ord, inte ett yrke för alla. Detta bör lekmän ha respekt för. Så nästa gång ett glasproblem uppstår, undvik att fixa det själv, ta istället hjälp av en yrkesperson.

Så blir du målare i Stockholm

29 jun 2017

Är du kreativ och tycker om att arbeta praktiskt? Kanske kan målaryrket vara något för dig!

Det finns flera vägar att gå för den som vill utbilda sig till målare i Stockholm. Vilken väg som passar dig beror främst på din ålder men även vilken tidigare utbildning du har.

Hantverksprogrammet – Gymnasiet

Det finns fler gymnasium i Stockholm som erbjuder byggprogram. Dessa linjer blir allt mer populära vilket gör att det i vissa fall kan krävas ganska höga betyg från grundskolan för att få en plats på gymnasieutbildningen. Så länge som du är maximalt 18 år kan du söka till gymnasieutbildning.

När du väll kommit in på programmet väljer du inriktning på hantverket. Det kan exempelvis vara murare eller just målare. Efter avslutat gymnasietid har du kompetensen för att direkt börja jobba. De flesta gymnasium ger även den teoretiska bas som behövs för att sedan kunna söka till högskoleutbildning.

Gå som lärling

Är du 19 år finns inte möjligheten längre att påbörja ett gymnasieprogram. Då kan du istället välja att gå en lärlingsutbildning. Du får då själv kontakta ett måleri som accepterar att du får vara lärling hos dem. För att de ska kunna erbjuda detta krävs det att de har ansökt om att få ha lärling hos Måleribranschens Yrkesnämnd. Det är inte i närheten av alla målare i Stockholm som erbjuder lärlingsplatser vilket beror på att det krävs en hel del av företaget gällande tid och administration. Samtidigt är det ett sätt för dem att få utbildad personal. Att ringa runt till olika måleriföretag är en väg att gå men hör även med vänner om det finns en målare i din bekantskapskrets. Känner målaren dig sedan tidigare är chansen betydligt större att du kan få vara lärling.

Lärling finns på två nivåer, Gymnasielärling och Individuell lärling. Med gymnasielärling menas att du går på gymnasiet och genomför lärlingstiden inom studietiden. Med individuell lärling menas att du själv kontaktar en målare i Stockholm och skapar en lösning som passar dig och målaren.

Kurser via arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen genomför löpande utbildningar mot de yrken där det finns möjlighet att få jobb. Just hantverksyrken är ofta ett bristyrke i Stockholm och därmed är det vanligt med utbildningar inom detta. Hör med din lokala arbetsförmedling om någon kurs inom målari är på gång inom den närmaste tiden och vad som krävs för att få tillgång till en plats på denna kurs.

Lön?

Enligt Måleribranschens yrkesnämd är medellönen för en målare som börjat etablera sig ca 32 500 kr. Det finns även siffror kring 27 500kr. Någonstans mellan dessa nivåer bör alltså ingångslönen vara.

Lönerna inom VVS

27 maj 2017

VVS är ett yrke med stor efterfrågan på kompetent personal. Den som är utbildad och söker anställning bör inte ha några större problem att påbörja ett arbete på en firma som sköter VVS. Det här kan leda till visst förhandlingsläge för den enskilda VVS-montören, även om det finns rätt klara mönster över hur löneläget ser ut.

Medellöner

Enligt en hemsida om löner, där läsare själva får ange vad de tjänar, ligger medianlönen för en VVS-montör på 27 500 kronor i månaden. Medellönen ligger på 27 136 kronor. De som har angett sin lön har även fått ange sin ålder och sin erfarenhet. Medelåldern hos referenserna ligger på 31,1 år, medan den snittliga erfarenheten ligger på 8,6 år.

Regionala skillnader

Det finns förhållandevis stora skillnader olika regioner emellan. De rörmokare som jobbar på Gotland är de som, enligt sajten, har lägst löner i hela landet. Det är även i Gotland som medelåldern såväl som erfarenheten bland de svarande är högst. Bäst tjänar de rörmokare som är verksamma i Östergötland, där medellönen hos de svarande ligger på 28 104 kronor. Medelåldern är 30 år medan den snittliga erfarenheten ligger på åtta år bland de svarande. Utgår man från statistiken på sajten är löneläget alltså betydligt bättre i Östergötland än vad det är på Gotland.

De fem regioner där VVS-montörerna är bäst betalda är:

 1. Östergötland
 2. Uppsala
 3. Skåne (läs mer på sidan VVS Malmö)
 4. Jämtland
 5. Stockholm

De fem regioner där rörmokarna är sämst betalda är:

 1. Gotland
 2. Kalmar
 3. Halland
 4. Norrbotten
 5. Gävleborg

Jämföra medellön eller medianlön?

I många sammanhang är snittet mer relevant än medianen. När det gäller löner kan dock båda vara talande för vilken lön man kan förvänta sig i en bransch. Om ett företag till exempel har 6 i personalstyrkan och två chefer, kan de båda cheferna möjligtvis ta ut en bra mycket högre lön än övriga personalen. Det här gör att medellönen för samtliga på det företaget höjs en bra bit.

Tar man istället medianlönen kan man, eventuellt, få en mer talande bild för vilken lön man kan förvänta sig. Det beror helt enkelt lite på hur företaget ser ut och vad det finns för löneskillnader mellan chefer och personal och personalen i sig.

 

Potential till hög lön

Lönerna i VVS ser ut, enligt sidan, snittligt ungefär så som presenterat ovan. Det finns dock närmare detaljer om vad de svarande har angett för lön. Till exempel går det att utläsa att 0,8 procent av de svarande (totalt 634 stycken) har angett en lön på 47 000 – 51 999 kronor. Det bör dock understrykas att det alltså är färre än en på 100 VVS-montörer som uppnår den här lönen. Möjligen kan det handla om chefer eller andra i arbetsledande befattning. Det bör dock påpekas att statistiken givetvis blir mer osäker ju färre det finns som har svarat.

Hur utbildar man sig till målare?

16 apr 2017

För att få kalla sig målare måste man ta en examen – detta helt enkelt för att man ska kunna påvisa för sina kunden att du är certifierad och har rätt arbeta. Detta ger både målaren och kunderna en trygghet. Målaryrket är kraftigt på frammarsch, speciellt i de större städerna som Stockholm där det hela tiden byggs nytt och där därför efterfrågan är som störst på duktiga målare. Känner du att du kört fast i ditt nuvarande yrkesliv och vill prova någonting nytt så är målare alltså ett yrke som innebär många nya utmaningar – speciellt då i Stockholm.

Det är heller inte särskilt svårt att utbilda sig till målare – i Stockholm finns flera olika alternativ där allt ifrån vuxenutbildningar anordnade av komvux till rena yrkesskolor finns. Du kan även söka som lärling, det är ett alternativ som kommit tillbaka kraftigt på slutet och som innebär att du går bredvid, utför enklare jobb samtidigt som du lär dig av en riktig målare. Lärlingsjobben stöds helhjärtat av regeringen och ses som ett lätt sätt att lära känna ett nytt yrke och se om det är något värt att satsa på. Du kan alltså söka jobb som lärling hos en målare i Stockholm och väl där hela tiden se hur de ordinarie personerna arbetar samtidigt som du även själv allteftersom får utföra mer avancerade uppgifter.

Dessutom är det positivt att du som lärling direkt får känna av atmosfären som råder inom arbetet – hos exempelvis en målare i Stockholm så kan du skaffa en uppfattning om arbetets omfattning, firmans moral och hur gruppsammanhållningen är.

Är målare i Stockholm ensamma i sitt yrke

Målaryrket varierar kraftigt – både arbetsmässigt och hur många man är som utför arbetet. Ibland kan man som målare i exempelvis Stockholm få åka ut ensam för att måla en lägenhet i innerstan likväl som att man nästa dag får åka en grupp målare för att renovera fasaden på Stockholms Stadshus. Det är det som är det fina med yrket, att man aldrig riktigt vet vad dagen innehåller.

Men även om du nu skulle få jobba ensam som målare i Stockholm så kommer du förmodligen att hela tiden ha kontakt med dina kollegor – detta i form av luncher eller en kortare samling vid arbetsdagens slut. Man är alltså aldrig riktigt ensam som målare – oavsett om man jobbar i Stockholm eller i Umeå.

Kan ett karriärbyte till målare i Stockholm bli ett lyft

Att byta karriär kan alltid vara ett lyft för en person. Nya utmaningar innebär alltid ny energi och att byta till målare är inget undantag. Som målare i exempelvis då Stockholm kommer du att möta ett yrke fyllt av utmaningar, ett relativt fritt jobb och där oftast trevliga arbetskamrater finns.

Visst är yrket fysiskt krävande och sliter på kroppen, men man ska komma ihåg att arbetsredskapen hela tiden blir bättre och mer skonsamma än de tidigare varit. Som målare kommer du att trivas och kan dessutom själv välja vart du vill jobba. Duktiga målare behövs nämligen hela vägen från Ystad, via Stockholm och upp till Kiruna.

Här kan du läsa mer om målaryrket: http://www.malarestockholm.nu/.

Behov av takläggare i Stockholm

4 apr 2017

Det finns några branscher och yrken där man ser att återväxten kontra de som närmar sig pensionsåldern inte riktigt går ihop. Menas med detta – yrken där flera personer inom kort kommer att pensioneras och där tomrummet efter dessa inte kommer att fyllas då färre personer valt att utbilda sig inom yrket i fråga. Det som fått mest uppmärksamhet i media gäller läraryrket och där tar man till alla möjliga medel för att göra yrket mer attraktivt att söka.

Senast kom bland annat ett förslag från vår statsminister att lönerna måste höjas radikalt för att locka nya sökande. Om detta är rätt väg att gå är svårt att sia om – men klart står i allafall att detta inte enbart är exkluderat till läraryrket och även om denna profession är viktig så innebär en sådan uttala löneökning att alla andra – återigen hamnar i skuggan.

Det finns nämligen andra yrken där samma akuta brist finns, men förmodligen beror det på att dessa inte ingår i den akademiska cirkeln och därför hamnar i en slags skugga från media. Exempel på ett sådant yrke är takläggare och detta kommer att synas i framtiden – särsklit då i större städer där man bygger mycket och dit vi således får räkna Stockholm som det tydligaste exemplet.

Fokus på lärare gör att andra yrken glöms bort

Att Stockholm expanderar så pass mycket som staden gör – både befolknings- och byggnadsmässigt – gör att behovet efter skickliga yrkesmän inom byggsektorn redan nu är stort och att då det gäller exempelvis takläggare kommer att bli väldigt påtaglig i framtiden. Plåtslagare är även det en yrkesgrupp vars påfyllnad underifrån är klen och på samma sätt som då det gäller takläggare så kommer detta att få stora konsekvenser då det kommer till rena nybyggnationer i Stockholm.

Det som klädsamt vore att föredra är att det någon gång kanske även kunde inkluderas andra yrken än lärare då man talar om pension och återväxt och även om läraryrket är väldigt viktigt så kan man inte säga att det är viktigare än vad något annat är. På sätt och viss så måste man även se nackdelarna som en brist på takläggare och plåtslagare för med sig och kanske även inse att alla ungdomar inte har den där akademiska ådran som trots allt krävs för att utbilda sig till lärare. Även de som är lagda mer åt det praktiska hållet ska veta att det finns en framtid inom yrkeslivet även för dem och vi hoppas att detta kan uppmärksammas mer i framtiden. Man ska här veta att fackförbund jobbar hårt med frågorna men att det fortfarande finns mer att kräva.

Nästa gång Statsministern orerar om höjda lärarlöner så kanske han även kan lägga in en liten fotnot om att det även finns andra yrken som inom kort står inför en stor kris på grund av ett högt antal av framtida pensionärer och kanske även peka på att en höjning av lönerna för exempelvis en takläggare i Stockholm även de är planerade.

Här kan du läsa mer om takläggning.

Att jobba inom bygg – olika inriktningar

29 mar 2017

Arbetar man på en byggfirma gör man jobb som består. Efter en slutförd arbetsdag ser man tydligt vad man har gjort och åstadkommit, vilket många anser vara en charm inom branschen. Efter ett slutfört projekt är den här känslan särskilt tydlig. Arbetar man på byggfirma kan bygga allt från gallerior, skolor och bostäder, till järnvägar, broar och hamnar.

Jobbar man inom bygg och anläggning finns det många olika roller man kan ha. För att ett byggprojekt ska kunna genomföras krävs det många olika människor med olika typer av kompetens. Till exempel kan det krävas kranförar, betongarbetare och brunnsborrare.

Kranförare

De flesta är nog ungefärligt bekanta med vad en kranförare gör. Bor man i en större stad där det byggs mycket, Stockholm till exempel, ser man dessutom sannolikt lyftkranar och byggarbetsplatser nästan dagligen.

Dock finns det flera olika typer av kranar, där alla har olika syften och användningsområden. En kranförare kan ofta hantera flera olika sorters maskiner och kallas även för maskinförare i vissa sammanhang. En kranförare sitter ibland uppe i krantornet i en hytt, och ibland på marken med en fjärrkontroll.

Betongarbetare

Betongarbetare är en vanlig yrkesgrupp att se hos en byggfirma. Precis som namnet antyder arbetar de med att armera, gjuta, bygga former och efterbehandla konstruktioner av betong. Vanligt är att man arbetar med bostadsbyggande, anläggning av vägar och med broar.

Betongen levereras som regel färdigblandad, i en roterande maskin, till olika byggarbetsplatser. Lastbilar som levererar detta är vanliga att stöta på i trafiken, främst i större städer med många verksamma byggfirmor (Stockholm eller Göteborg bl.a.). Det blir dock allt vanligare att färdiga betongbitar tillverkas på förhand i fabrik innan det levereras. En betongarbetares uppgift är då att montera och sätta fast dessa på sin rätta plats.

Den som vill bli betongarbetare har goda möjligheter till jobb enligt Arbetsförmedlingen. I hela landet, inkluderat Stockholm, Göteborg och Malmö, bedöms konkurrensen om jobben vara ”mycket liten”. Undantaget är Lappland, där konkurrensen istället bedöms vara ”liten”.

Brunnsborrare

Vid större projekt kan en byggfirma välja att anlita en brunnsborrare. En brunnsborrare jobbar med att borra brunnar för exempelvis dricksvatten eller utvinning av värme. Som många andra byggrelaterade jobb är det ett ganska fysiskt krävande arbete. Dock finns det många olika redskap och hjälpmedel som gör arbetet betydligt enklare än vad det hade varit utan dessa.

Som brunnsborrare gäller det att kunna fatta goda beslut. Varje enskild plats där en brunn ska sitta har sina egna förutsättningar, och det är upp till brunnsborraren att hitta lösningar som passar till olika brunnar.

Arbetsmarknaden inom bygg

Den som vill jobba på en byggfirma kan glädja sig åt en god arbetsmarknad. Som nämnt ovan, bedöms läget vara mycket gott för betongarbetare i hela landet. Betongarbetare är inte den enda yrkesgrupp som det finns en stor efterfrågan på, utan den här trenden går i princip genom hela byggbranschen. Att det finns en sådan stor efterfrågan beror inte minst på det ökade bostadsbygget (kanske framförallt i Stockholm).

Här finns ett exempel på en byggfirma som du kan höra dig för hos om ett eventuellt arbete.

Anlita rätt företag vid din badrumsrenovering

26 mar 2017

Att man kunnat se en ökning av antalet renoveringar i och med att rot-avdraget är både självklart och glädjande. Dels så har denna ökning inneburit ett stort uppsving för byggbranschen i stort och gjort att många nya företag startat och att dessa även kunnat anställa fler människor. Sett ur privatpersoners perspektiv så har rot-avdraget gjort att många ansett sig ha råd att förverkliga de drömmar de haft – men som man tidigare inte haft råd med. Rot-avdraget har alltså i och med detta enbart varit positivt och det finns inget att anmärka på vare sig från byggbranschens håll eller från de vars boenden kunnat renoveras till ett bättre pris?

Nej, tyvärr så är det inte riktigt så och för att förklara en av de största negativa följderna av rot-avdraget så måste vi se till ett tidigare problem som man ville lösa i och med införandet av denna generösa skattesubvention. Förr om åren – innan rot-avdraget – så var det nämligen vanligt att man utförde svartjobb och att detta också var något som aktivt efterfrågades hos privatpersoner och kunder.

Detta har i stort sätt upphört – men istället har man sett att svartjobben ersatts av något ännu värre: fuskjobb; fuskjobb som framförallt synts i de större städerna i Sverige. Det vill säga – en badrumsrenovering i Göteborg kan sluta upp i ren mardröm för ägaren till bostaden – trots att han anlitat en firma för ändamålet.

Det har helt enkelt visat sig att den ökade efterfrågan som kommit efter rot-avdragets införande har gjort att många aktörer åtar sig jobb som de saknar kompetens och – framförallt – utbildning för; och då det kommer till exempelvis ovan nämnda badrumsrenovering (ett projekt som visat sig vara extra populärt) så innebär detta att man riskerar kostsamma vattenskador.

Så här väljer du ett företag för din badrumsrenovering

I Göteborg, Stockholm och Malmö måste man alltså som kund vara ytterst medveten om denna problematik och här gäller lite andra metoder än i övriga Sverige om man ska anlita en firma för en badrumsrenovering och använda sitt rot-avdrag.

För att förenkla här så tänkte vi rada upp några punkter som kan vara användbara om man bor i Göteborg och står inför att anlita en firma för en badrumsrenovering. Följer man dessa så är man inte utan risk – men man minimerar åtminstone dessa väsentligt.

 • Hur har tidigare kunder upplevt detta företag i Göteborg, finns det bilder från någon tidigare utförd badrumsrenovering av företaget i fråga? Ju mer du undersöker – desto mindre blir riskerna att råka ut för ett fuskjobb.
 • Du kommer att kunna få till stånd ett billigt pris tack vare rot-avdraget. I och med detta så ska du inte lockas av att välja den absolut billigaste firman för din badrumsrenovering. Ett alltför lågt pris fungerar ofta som en indikation på vilken kvalitet som egentligen finns hos företaget.
 • Finns det rörmokare, plattsättare och elektriker hos företaget som du ska anlita för din badrumsrenovering? Se till att få se yrkesbevis och se till att du får träffa de anställda som ska genomföra jobbet innan du skriver ett kontrakt.

Här finns ett seriöst företag som erbjuder totalentreprenad vid renovering: www.badrumsrenoveringigöteborg.se.

← Äldre inlägg