Blogg

Vilka företag har renoverat köket i Stockholm?

21 feb 2018

Om vi ponerar att du är på jakt efter en bostad i Stockholm så kommer du att ha en lång resa framför dig. I många fall så handlar det om ett heltidsjobb där varje helg vigs åt att åka runt på visningar och där vardagarna antingen handlar om att delta i budgivningar eller om att söka efter nya objekt att titta på.

Det handlar ofta om väldigt snabba affärer – en lägenhet läggs ut under måndagen; visningar sker inom två veckor, budgivning äger rum och kontraktet skrivs redan veckan efter den sista visningen. I Stockholm så har konkurrensen gjort att en bostadsaffär går fortare än i övriga landet. På gott och ont.

I och med att det handlar om, i det närmaste,  absurda summor så bör man som köpare ta sig mer tid på att undersöka lägenheten innan man beslutar sig för att köpa. Som det rä idag så gör man inte det – man går på en visning och under den halvtimmen ska man hinna avgöra om bostaden i fråga håller god kvalitet. Det är omöjligt – även för en yrkesman – att göra det. Ett doftljus tar bort dålig luft av mögel, en strategisk placerad krukväxt gömmer en fuktskada och vad som finns under köksbänken har man ingen aning om.

Allt detta kan leda till stora konflikter mellan säljare och köpare – långdragna sådana som blir extremt svåra att lösa. För att undvika detta så bör man alltså ta ett steg tillbaka, fundera lite extra och se till att en besiktningsman undersöker bostaden innan köpet går igenom.

Dessutom så kan man göra sig själv lite säkrare också. Menas här: har en köksrenovering nyligen ägt rum i en lägenhet i Stockholm så är det ingen dum idé att A) fråga när denna köksrenovering skett och B) vilket företag som skött om denna.

En köksrenovering genomförs ofta privat

Om svaret på fråga A – när har denna köksrenovering skett – är att den nyligen är genomförd. Ja, då har den förmodligen inte skett för att säljaren ska trivas i det nya köket – då kan de ha skett för att få ett högre slutpris på bostaden i fråga. Det gör att nästa fråga blir avgörande.

I många fall så har nämligen en köksrenovering skett utan att professionell hjälp anlitas och detta i syfte att hålla kostnaderna nere. Och, av naturliga skäl, så bör man vara väldigt vaksam kring detta. En köksrenovering där säljaren har varit alltifrån rörmokare, snickare, golvläggare och – i extrema fall – elektriker är nästan som att tigga om bekymmer.

Där råder vi definitivt att en besiktningsman går igenom köket och i vissa fall så är rådet att man avstår och går vidare till nästa objekt. Detsamma gäller en badrumsrenovering. Köket och badrummet är känsligare sett till att vattenskador ofta uppkommer i dessa rum. Där är det därför extremt viktig att yrkesmän varit inblandade i en renovering. Kolla alltid med mäklaren innan. Den enkla frågan kan spara dig både pengar och besvär.

Så arbetar du med badrumsrenoveringar

13 feb 2018

En VVS-montör kan mycket väl utföra hela badrumsinstallationer. Det innebär i så fall att man gör mycket mer än bara lägger rör för handfat, dusch och badkar. Är man riktigt händig kan man även lägga våtutrymmen, och lär man sig grunderna i kakling. Ju mer du kan göra själv desto bättre för dig att göra hela badrumsgolvet åt dina kunder. För kunden är då det viktiga, dels att det blir snyggt, men dels också att lutningen på badrumsgolvet blir det rätta. Sådant är svårt för en lekman att göra.

Göra efterkontroller

Som hantverkare som arbetar med allt som har med värme, ventilationer och sanitet innebär det att du som VVS-montör även måste gör efterkontroller att ventileringen fungerar så som du har installerat det. Här kan kunden välja mellan mekanisk till- och frånluftsventlier, eller maskinell sådan. Sedan kommer det till att installera en duschkabin – om kunden vill det – och badkar.

Särskilt när det kommer till duschen är det viktiga med våtrumshanteringen. Här gäller det att du som hantverkare är noggrann för att huset inte ska få någon framtida vattenskada. Här kommer några punkter att tänka på:

Vattenskada

Det är viktigt för dig som VVS hantverkare att du har en uppdaterad (och aktuell) ansvarsförsäkring. Går något fel ska det inte belasta dina kostnader. Du måste alltid se till att du är fullt ut försäkrad ifall något går som du inte har tänkt dig. Det är ett ansvar och en garanti för dina kunder att du har alla försäkringar som du behöver. Ibland kan du behöva ge garantier på ditt jobb och att då inte ha försäkringar på det du gör, kan skada ditt rykte som hantverkare.

Boverkets regler

Alla våtutrymmen måste byggas enligt reglerna. Även om du vill tillmötesgå din kund, är det vissa saker du ändå inte kan göra. Alla gamla våtrumsmattor, golvbrunnar och kranar som är gamla, måste bytas ut. Blir det något fel med återanvända och för gamla detaljer, är det dig det faller på. Det är du om är kunnig i dessa frågor, inte kunden. Det är på så sätt viktigt att du använder rätt material för badrumsrenoveringen. Till exempel får du inte använda material i golvbrunnen som är äldre än från år 1991. De gamla golvbrunnarna uppfyller inte dagens krav. Alla borrhål och pluggar måste tätas med våtrumssilikon. Till sist bör du se till att dina kunder känner till var huvudkranen sitter.

Dokumentation och intyg

Kunderna måste få all dokumentation som du kan ge dem. Glöm inte att ge garantier skriftligen, våtrumsgarantier, till exempel, och intyg som talar om att badrumsrenoveringen är gjord helt enligt branschreglerna. Till sist bör du som hantverkare göra en efterkontroll eftersom allt ansvar kommer att falla tillbaka på dig som gjort renoveringen.

Tänk om vi hamnade i bondesamhället

31 jan 2018

Under gångna tider har människan alltid skapat saker, attiraljer och kläder så länge människan har funnits. Till en början var det viktigt att kunna framställa arbetsredskap; till att plöja jorden, inhägnader till djuren, egna kläder, saker att laga mat med och äta och dricka ur. I modern tid har allt sådant industrialiserats. Hantverket har på så sätt gått förlorat till viss del. I dag skulle ingen på egen hand längre kunna skapa sin egen tallrik, eller sitt eget glas, gaffel, kniv eller sked. På så sätt har vi nästan blivit handikappade och helt beroende av tillverkningsindustrin. Vi vet bara hur vi går till en affär och köper det vi behöver. Endast slöjdhantverkare vet hur man tillverkar sådana saker.

Tänk om vi hamnade tillbaka i bondesamhället?

Vissa människor leker med tanken att en stor miljökatastrof skulle tvinga oss tillbaka till bondesamhället. Då blir vi beroende av de få som kan det gamla hantverket och kunnandet både då det kommer till djurhållning, gammaldags matframställan, och slöjdhantverket. Vem skulle kunna slöjda ett matbord eller en stol i våra dagar?

Allt mer populärt med gammalt hantverk

Återgången till det gamla hantverket, både vad gäller byggnadsvård men också vad gäller inredning blir allt mer populärt. I och med det växande miljötänket blir efterfrågan större för en återgång till gammalt hantverk. De unga lär sig karda, tova ull, bland sina egna naturfärger, färga och väva. Ingen kan säga att ungdomarna numera inte bryr sig om vad äldre generationer skapade och hur de gick till väga. Det finns den del utbildningar för dem som vill lära sig det gamla hantverket att inreda i gammal stil, som Handarbetets vänner som har textilutbildning. På Skansen kan fritidshantverkare gå kurser i gammalt hantverk. Även professionella hantverkare som kan slöjda i gammal stil, kan lära sig det, även om utbildningarna inte direkt växer på träd. De flesta får helt enkelt gå en klassisk slöjdlärarutbildning, som vill utbilda sig inom gammaldags slöjdhantverk. Den generation som fortfarande kan det börjar dö ut, och det är ju inte alla som är villiga att lära sig det, men efterfrågan på kunskapen av gammaldags slöjdarbete kommer att växa. Åtminstone växer allmänhetens intresse för antika möbler och byggnadsvård.

Få utbildningar slöjdintresserade

Att återställa gamla hus enligt den tidens sätt att inreda blir allt mer populärt. För de intresserade finns en del ideella föreningar, såsom föreningen Gammeldags som startade 1999 och har vissa kurser. Där kan man lära sig fåravel, vävning, tillverkning av slöjdredskap. Många som vill lära sig slöjd enligt gamla metoder, får bereda sig att det tar tid, både att lära sig men också att tillverka slöjdprodukter. Något man inte vinnlade sig under tidigare generation, var inte att det skulle gå snabbt.

Snabbheten och att vinna tid är fortfarande en modern företeelse. Har man inte det, kan man alltid köpa gammaldags möbler, som påminner oss om äldre tider. Har man den stilen, kan det vara svårt att hitta möbler som framställdes på, säg 1800-talet och början av 1900-talet då Sverige fortfarande var ett bondesamhälle. Det var under den tiden som man tillverkade sina egna hus, möbler och köksutrustning. Idag har vi inte längre den kunskapen. Vem av oss skulle kunna tillverka sitt eget hus? Eller egna möbler? Inte ens en egen tallrik, mugg eller gafflar, knivar eller skedar skulle vi kunna göra på egen hand. Riktigt gamla träsaker hade varken spikar eller skruvar utan även dem tillverkade man av trä. Eller så slöjdade man dem så att man kunde foga ihop hörn, ben och kilar som höll ihop möblerna. Ett sant hantverk.

Är radon ett problem i Sverige?

15 jan 2018

Man räknar från Strålsäkerhetsmyndighetens sida med att det i Sverige finns ungefär 400.000 bostäder som har för höga halter av radon. Det riktmärke man ska förhålla sig till ligger på 200 bq/meter3 och allt över detta anses som farligt. Man ska dock veta att det inte är farligt att vistas en kortare period i ett hus med för höga radonhalter – det handlar om en fara att bo i ett sådant under en längre tid. Något som – tyvärr – många gör/har gjort och som kan få fruktansvärda konsekvenser. Radon är nämligen den näst största orsaken till lungcancer – efter cigaretter – och därför bör man vidta åtgärder för att se vilken status gällande radon man har i sin bostad. 

Första steget är att mäta halterna av radon; något som sker under två månader och där man via små dosor får fram ett exakt resultat. Skulle det vara för höga radonvärden så är det dags för en radonsanering 

Det man ska veta är att det går att få ner för höga värden av radon och att det heller inte behöver handla om något större ingrepp. Det första steget är att man mäter – i olika rum – om hur halterna ser ut. En mätning som ska ske under den så kallade eldningsperioden - mellan oktober och april – och där minst två månader är att rekommendera. Ju längre mätdosorna ligger kvar – desto säkrare blir också resultatet. Om det skulle vara så att ditt hus är drabbat och att du har för höga radonhalter så kommer då nästa steg: att genomföra en radonsanering

Två vanliga orsaker som kräver en radonsanering

Det finns primärt två stycken källor till att radon avges. Ett tredje handlar om vatten - men då de flesta hushåll är knutna till det kommunala vattennätet så brukar detta vara ett mindre vanligt förekommande problem. Vi ska tillägga att en radonsanering gällande vatten går ut på att man luftar vattnet med hjälp av en radonavskiljare. 

Markradon eller radon från byggmaterial – blåbetong – är vanligare och en radonsanering vid sådana läckage kan te sig lite annorlunda. Dels så måste man utgå från vilka värden som finns och dels så måste man – baserat på dessa värden – hitta en metod inom radonsanering som är effektiv – men utan att den kostar för mycket. 

Ett exempel på en prisvärd radonsanering är att måla om en vägg av blåbetong; ytbehandlingen stoppar upp läckaget och sänker halterna. Detsamma kan sägas om att montera in spaltventiler i fönsterkarmarna och därmed öka luftflödet. Ett tredje alternativ är att montera in till- och frånluftssystem i bostaden – något som är lite dyrare än de två tidigare nämnda. 

Det går att sänka radonhalterna även med mindre ingrepp. Du som husägare ska inte betala för mycket pengar i onödan. Se till att välja ett företag med stor erfarenhet av radonsanering 

I många fall så använder man dock – vid en radonsanering – en radonsug som i kombination med någon annan lösning (exempelvis till- och frånluftssystem eller genom att täta bottenplattan på huset) ger bäst effekt. Men, det blir också dyrast. Vårt råd är att man anlitar ett företag som har god vana av radonsanering och som kan prova flera alternativ innan man, så att säga, ger sig. 

Det går att få ner halterna även med mindre ingrepp och du som husägare ska inte behöva betala för mycket pengar i onödan. Undersök noggrant innan du bestämmer dig för ett företag inom radonsanering. 

Att jobba som golvslipare

2 jan 2018

Jobbet som golvslipare passar bra för den som är praktiskt lagd. Kanske har du slipat golv hemma själv och märkt att du har lätt för det? Ofta när man jobbar med golvslipning är det inte den enda arbetsuppgiften man har. Många anställda arbetar förutom med golvslipning, till exempel också med att montera kök och byta fasader. Vill man jobba som golvslipare är det bra att ha relevant erfarenhet. Vi har tittat på hur jobbannonserna ser ut.

Observera att inga företagsnamn nämns. Syftet är undersökande. Vi har tittat på två slumpmässigt utvalda företag, båda baserade i Stockholm, för att se vad de eftersöker.

Första annonsen

Första annonsen i Stockholm vi tittar på söker en mångfacetterad anställd. Förutom golvslipning vill de att den anställda ska utföra en rad olika uppgifter. Till exempel:

 • Fasadbyten
 • Fönster- och dörrinstallationer
 • Montering av fasta möbler, kök samt innerväggar.
 • Lägga parkett
 • Bygga trappor
 • Montera kaminer

Företaget ser det som starkt meriterande med en snickarutbildning, men påpekar att det viktigaste är att erfarenhet av liknande arbete finns. Arbetet ska ha varat under minst två år och ägt rum i Sverige. När det kommer till mer personliga egenskaper nämner de att de söker en anställd som vill utvecklas och växa med erfarenheten. Anställningen är i första hand under kortare tid, men möjligheter till anställning under lång tid finns.

Andra annonsen

Andra annonsen är betydligt mer kortfattad och ligger inte i någon platsbank, utan direkt på bolagets hemsida. De skriver att de söker efter snickare, golvläggare och golvslipare i Stockholm, som behöver vara driftiga, noggranna och ha en god känsla för slutproduktens finish. De påpekar att mycket kundkontakt kommer att ske i arbetet. En stor del av arbetsuppgifterna sker nämligen hemma hos privatpersoner.

De ställer också krav på körkort. De påpekar att arbetet ställer krav på att man kan vara självgående, vilket ett körkort krävs för. De specificerar inte direkt vilken erfarenhet eller utbildning som krävs för jobbet. Däremot frågar de om läsaren är en ”duktig” snickare, golvslipare eller golvläggare. Med ordvalet får man tolka författaren som att åtminstone hyfsat god erfarenhet av dylikt arbete krävs.

Utbilda dig

En bra väg att gå för att jobba med golvslipning tycks vara att utbilda sig till snickare och skaffa sig arbetslivserfarenhet, om man inte får ett jobb som innefattar golvslipning på en gång. En bra väg att gå är att gå bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Programmet finns över hela landet, så du måste inte pendla till (eller bo i) en större stad (Stockholm, Malmö, Lund till exempel) för att gå utbildningen. Om du är vuxen finns möjligheter att studera på Komvux istället.

Händelsen då ”Arga Snickaren” skapade arga miner hos grannen

29 dec 2017

Efter flera framgångsrika år med Tv-programmet ”Arga Snickaren” valde man att återigen söka upp personer som behövde hjälp med sitt hus under 2015. Ett av dessa hus stod på Tyresö och för ägarna blev det en stor hjälp då teamet, sin vana trogen, renoverade rejält. Men dess granne blev desto mindre nöjd. Detta var något som bland annat Aftonbladet rapporterade om då grannen funderade på att polisanmäla produktionsteamet. 

Fler arga än Arga snickaren

Historien tar sin början när teamet bakom Arga Snickaren anländer till huset med stort behov av renovering. För att få fram allt material körde en rad lastbilar fram till huset och enligt produktionen var det en av dessa som råkade backa på grannens lekstuga. Grannen menar att produktionen valde att flytta lekstugan med flit eftersom de lättare ville får fram lastbilen. Med tanke på hur området såg ut i Tyresö var möjligheten att komma fram med lastbilen på andra sätt något begränsat. 

Produktionen kunde däremot bevisa att förflyttnigen av lekstugan inte genomfördes med flit då det fanns filmbevis på händelsen. Åkeriet som körde lastbilen lovade även att kontakta ägaren för att hitta en lösning. Om Tyresöbon tillslut valde att polisanmäla eller inte framgick inte i Aftonbladets artikel. Inte heller om någon annan lösning hittades med åkeriföretaget. Det enda som är säkert är att när Arga snickaren var i Tyresö så var det mer än bara han som var arg…

Om programmet

 Ovan nämnda händelse utspelade sig när Arga snickaren spelade in avsnitt 8 under säsongen 2015.  Teamet åkte då ut med Arga snickaren i Tyresö där Miriam och Sten bodde. Läs mer här om du vill få tag i en bra snickare i Tyresö.

Utbildning i heta arbeten

4 dec 2017

Att arbeta med slipmaskiner, svetsning, gasolbrännare eller verktyg som avger värme, exempelvis en värmepistol, finns alltid risken för att brand uppstår. Sådana typer av arbeten kallas heta arbeten om omgärdas av ett speciellt regelverk. För att få utföra heta arbeten krävs att man går en heldagsutbildning utformad av brandskyddsmyndigheten. Brandskyddsmyndigheten har sedan 1990 arbetat aktivt för att personer som utför heta arbeten ska ha erforderliga kunskaper om och respekt för de risker som finns vid denna typ av arbete.

Många bränder

Anledningen till att brandskyddsmyndigheten startade den här satsningen var det ökande antalet bränder som uppstod under åttiotalet till följd av dålig kunskap och slarvigt utfört arbete. Det bestämdes att den om ville utföra heta arbeten skulle utbildas och lära sig om riskbedömning, handlingsförfarande inför och efter utfört arbete och annat som bedömdes nödvändigt att veta.

Resultat

Sedan satsningen startade och utbildningarna drog igång har bränderna kopplade till heta arbeten minskat med 75%. Idag är ungefär 326 000 hetarbetare certifierade. Alla försäkringsbolag i Sverige ställer krav på att heta arbeten ska utföras av personer med certifikat.Slarv med säkerhetsarbetet är dessutom förbjudet enligt lag. Certifikatet har blivit en kvalitetsstämpel och ett måste för den som vill bygga lagligt.

Säkerhetsregler

Brandskyddsnämnden har även upprättat säkerhetsregler som alltid ska checkas av inför, under och efter utfört arbete. I dessa beskrivs i detalj säkerhetsarbetet med att kontrollera material, eliminera risk för brandspridning, släcknings- och räddningsarbete osv.

För att ett hett arbete ska utföras enligt regelverket krävs ett hetarbetsteam bestående av hetarbetare, en brandvakt och en tillståndsansvarig. Den tillståndsansvarige kan vara uppdragsgivaren eller utsedd av denne. Tillståndsansvarig är den som är ansvarig för att säkerhetsreglerna hålls och att gå igenom arbetsplatsens förhållande och bedöma vilka risker som finns. Brandvakten bevakar arbetet under hela processen, även under pauser i arbetet samt minst en timme efteråt. Han är utrustad med minst två brandsläckare samt en fungerande mobiltelefon för att kunna slå larm. Slutligen hetarbetaren själv, som är den som utför arbetet och ska kunna koncentrera sig på just det.

Utbildningen och certifikatet

Utbildningen är en heldagsutbildning som erbjuds på en lång rad platser i hela Sverige. Efter genomgången utbildning erhålls et certifikat som är giltigt i fem år. Vill man förnya certifikatet efter fem år måste man gå utbildningen igen.

På utbildningen lär man sig allt om vilka risker som finns med heta arbeten och vilka lagar och regler som gäller. Man lär sig om procedurerna och hur man lägger upp arbetet på ett korrekt sätt gentemot säkerhetsreglerna. Särskild vikt läggs också vid praktiska moment som brandsläckningsarbete.

Att ha certifikat innebär en trygghet både för en själv och för kunden, som kan se att allt sker enligt regelboken och känna sig trygg med att inga olyckor kommer att inträffa. Själv känns det alltid bra att ha koll på de krafter som utvecklas under heta arbeten och veta att man kan hantera vad som än inträffar.

Besök http://www.hetaarbetenutbildning.nu/ för mer information. 

Varför bli rörmokare?

23 nov 2017

Det finns flera anledningar till att man kan vilja arbeta som rörmokare. En anledning är till exempel att den starka byggkonjunkturen och höga efterfrågan har drivit upp lönerna en del.

Samtidigt är det många som uppskattar att arbeta med både kropp och knopp. Fysiska delar av arbetet håller kroppen i trim, samtidigt som långa och många uträkningar blir till regelbunden hjärngympa. En annan fördel är flexibiliteten – med den höga efterfrågan kan rörmokare i hög grad välja var de vill bo, om det så är på Värmdö, i Örebro eller i Kalmar.

Eget ansvar

Arbetet som rörmokare har utvecklats en hel del och så har även arbetsrollen. Idag har yrket kommit att förknippas med stort eget ansvar, där en rörmokare ibland kan ansvara för projektering och utförande såväl som betalning helt på egen hand. Även det här kan vara en faktor i att lönerna för rörmokare har kommit att stiga, och att utövare inom yrket ofta har en bra lön i dagsläget.

Flexibilitet och oberoende

Yrket som rörmokare kommer både med flexibilitet och oberoende. En duktig rörmokare kan till exempel välja att bosätta sig nästan var som helst i landet – säg till exempel Värmdö – och inte ha några större problem med att hitta en anställning. Den rådande efterfrågan är hög och arbetsgivare runt om i landet skriker efter erfarenhet och kompetens.

För en duktig rörmokare finns också alltid möjligheten att starta upp sin egen firma. Det här är inget ovanligt och bjuder på än mer frihet vad gäller ort och arbetstider. Oavsett om man vill bo lite lantligare (till exempel långt ute på Värmdö) eller mer centralt bör båda arbetsformerna fungera bra.

Löner

Det finns potential att erhålla en bra lön som rörmokare. Enligt en sida som samlar lönestatistik är medellönen kring 26 000 kronor – dock med många som uppger att de tjänar mycket bättre (eller sämre) än så. Till exempel svarar nästan en av sex att de har lön som överstiger 33 000 kronor i månaden. Nästan en tredjedel har en lön som är högre än 30 000 kronor i månaden. Enstaka har uppgett att de har en lön kring 50 000 kronor eller mer.

Det ska också påpekas att resten har en lägre lön än så. Många ligger kring 24 000 – 29 000 i månaden. Sidan visar även dem som har uppgett att de ligger mellan 10 000 – 14 000 kronor, vilket möjligtvis kan handla om lärlingslöner (eller kanske rörmokare som inte arbetar heltid). I till exempel Stockholm finns 98 referenser och en medellön på 27 000 kronor ungefär. Det står inte vilka kommuner referenserna arbetar i, och om lönen skiljer sig mellan till exempel Järfälla och Värmdö.

Läs mer om rörmokare och VVS-service.

Det här kan du göra för att öka dina chanser till befordran

3 nov 2017

En ledarskapsutbildning, en vilja att hålla sig framme och att dokumentera sina framgångar noggrant kan alla vara vägar som slutligen leder till en befordran. För att komma dit på snabbaste vis bör man göra så mycket som möjligt. Gör du samtliga av tipsen nedan kan du sannolikt öka dina chanser till befordran en hel del.

Dokumentera det du åstadkommer

Förbered dig väl inför ditt lönesamtal genom att, under hela året, dokumentera dina framgångar. Notera inte bara mål som uppnåtts, utan även kompetens som utvecklats. Fördelarna med detta är många, men framförallt kan du framhäva prestationer som din chef kanske inte ens har noterat. Det fungerar inte bara väl inför lönesamtalet, utan även inför diskussioner som rör en befordran. Kort sagt kan dokumentationen av dina prestationer vara ett gott redskap på vägen till en högre position i företaget.

Gå en ledarskapsutbildning

En chef förväntas ofta till exempel kunna hantera konflikter på ett bra sätt samt ha en god förmåga att leda projekt, ofta med många medarbetare involverade. Om du inte har nämnvärd erfarenhet av detta kan du öka dina chanser till en befordran med en ledarskapsutbildning. Dessa finns det många av i Stockholm, men en hel del finns även på distans. Distansutbildningarna är lätta att kombinera med arbetet och du begränsas inte rent geografiskt. Det spelar alltså ingen roll om du så bor i Stockholm, Göteborg eller ute på glesbygden – så länge du har tillgång till dator och internet.

Ledarskapsutbildning finns i många olika inriktningar. Vissa är mer omfattande och går igenom olika områden, medan andra specialiserar sig på exempelvis konflikthantering eller projektledning. Det finns kurser i både privat och statlig regi.

https://www.kontura.se/ kan du läsa mer om ledarskapsutbildningar.

Behöver du flytta på dig?

Kanske har du redan gjort ovanstående och bedömt att du sannolikt har låga chanser till befordran. Om du känner dig fast kan det vara läge att flytta på sig. Många som bor i mindre städer väljer att flytta till exempelvis Stockholm eller Göteborg för att öka sina möjligheter till en god karriär. Du behöver dock inte nödvändigtvis flytta till Stockholm, utan det kan räcka med att söka sig till en mindre stad i närheten av där du bor. Detta beror såklart på bransch och vilken position du eftersöker. Om det är ett ovanligt jobb och en hög position kan det såklart hända att du får söka dig till Stockholm eller annan storstad.

Sköt vila, hälsa och kost

Det här kan låta något klyschigt, men med de stora fördelar som det ger dig kan det mycket väl öka dina chanser till en befordran. Sköter du sömnen, kosten och tränar regelbundet menar många studier att du blir mer stresstålig. Stresstålighet är som bekant en mycket eftersträvansvärd – om inte helt nödvändig – egenskap för att lyckas som chef på en hög position.

Anlita en hantverkare – på rätt sätt

22 okt 2017

Den som anlitar en hantverkare till hemmet vill gärna få sina drömmar förverkligade – utan något strul. En viktig del i att lyckas med att anlita en hantverkare är att vara klar i sin kommunikation. Många konflikter och tvister mellan hantverkare och kunder grundar sig i missförstånd. Här ger vi ett antal handfasta tips som du kan använda dig av om du ska anlita en hantverkare på ett så smidigt sätt som möjligt.

1.     Begär alltid en skriftlig offert

Att alltid begära en skriftlig offert är att gardera sig för missförstånd. I offerten bör det stå, exakt beskrivet, vad det är som ska göras. Ifall det ändå skulle bli en tvist, fungerar en skriftlig offert som ett gott bevis.

I offerten bör momsen vara inräknad i priset. Om du får ett ungefärligt pris ska summan, som regel, inte bli mer än 15 procent högre än det som angavs. För att lyckas med det här bäst finns det formulär på nätet du kan ladda ner. Dessa fungerar oavsett om du ska anlita hantverkare för en badrumsrenovering i Sollentuna eller en flyttstädning i Eskilstuna. De är standardiserade och i de fall formuläret inte exakt möter det som behöver anges kan du enkelt lägga till detta för hand eller i ett program på datorn.

2.     Är det formella i sin ordning?

Innan du bestämmer dig för att anlita en hantverkare bör du kontrollera det formella. Till exempel bör du säkerställa att den som du pratar med har F-skattebevis. Vidare är det bra att titta på om hantverkaren är branschansluten och auktoriserad. Det senarenämnda kan vara mer eller mindre viktigt beroende på vilket jobb det är du ska få utfört. Ska du till exempel anlita hantverkare för en badrumsrenovering är det viktigt att behörighet finns om rör- eller elarbeten ska ske.

3.     Hur hitta hantverkaren?

De två tipsen ovan kan användas när du väl har hittat en hantverkare du funderar på att anlita. Att få ett urval av hantverkare att välja mellan är enkelt. Snabbast går kanske att helt enkelt söka på valfri sökmotor i stil med ”badrumsrenovering Sollentuna hantverkare”, om det är just en badrumsrenovering i Sollentuna du vill ha utfört.

När du söker på städer som just Sollentuna eller Stockholm kommer du säkerligen att få ett ganska stort urval av hantverkare att välja mellan. Har du en mindre stad i sökfrasen är urvalet inte lika stort. Oavsett hur många träffar du får bör du applicera tipsen ovan för att få en säker och trygg process.

Finns det risker att arbeta med relining?

17 okt 2017

Allt som finns i hus och i fastigheter har en begränsad livslängd. Detta gäller taket, det gäller golven och det gäller allt som döljer sig bakom väggarna. Rör och ledningar måste även de repareras och byts ut - gör man inte det så kommer man att få stora problem på halsen; kostsamma sådana i form av vattenskador. Det som dock gör att många skjuter upp denna nödvändiga process är att det brukar ta ganska lång tid och att livssituationen sätts på sin spets då ett stambyte sker.

Ett stambyte är den vanliga metoden som används och där man går in genom väggarna i badrummen och därifrån byter ut alla stammar (rören och ledningarna). Att detta påverkar är naturligt; man kan inte gå på toaletten, man kan inte duscha och man tvingas använda provisoriska lösningar under tiden stambytet äger rum. Därför så är det välkommet att alternativ kommit fram på slutet och där man som hus- fastighetsägare kan överväga andra metoder snarare än det rena stambytet. Relining är ett sådant alternativ och det ska vi titta närmare på här

Relining innebär - förenklat här - att man sätter in plast i de befintliga rören; plast som härdar och som sedermera fungerar som “nya rör”. Man sprutar alltså in plast som därefter härdas och expanderas i rören och därmed så får man nya - utan att vare sig riva upp badrummet eller att det tar en evighet att utföra. Det är fortfarande lite för tidigt att säga att relining är en självklar ersättare till stambytet - men att det är ett väldigt bra komplement; det råder det inga som helst tvivel om. Det tar kortare tid, det ger inte lika stor påverkan på vardagen hos de boende och det kostar inte lika mycket. Dock; relining är en relativt ny metod och det är lite för tidigt att säga vare sig bu eller bä - tiden måste vara måttstock i detta och även om allt ser bra ut hittills så bör man vara lite försiktig med att säga att en relining är det bästa alternativet gällande renovering/byte av stammar.

En annan sak som visat sig vara mer än oroande i takt med att fler väljer relining är de anställdas säkerhet. I och med att fler företag erbjuder tjänsten så har också fler och fler börjat fuska med riskerna som finns. Det här är oroande och i och med att man i många fall använder sig av epoxiplast - härdad sådan - så måste man använda rätt skydd. Där har många företag fallerat - något som drabbat de anställda hårt.

Företag måste erbjuda rätt skyddsutrustning

Det är inte ovanligt att epoxi ger ganska svåra allergier och att det ger svåra eksem på de kroppsdelar som kommit i kontakt med plasten. Primärt alltså på händer och underarmar. Innan plasten har härdats så är ämnet farligt; och det är där bristerna visat sig - främst hos nya företag inom relining. De anställda blir inte informerade om riskerna och använder inte den skyddsutrustning som måste bäras.

Om företagen i fråga låtit bli att informera som en följd av okunskap eller av andra skäl låter vi vara osagt: klart står att att flera personer drabbats och att det är ett stort problem inom branschen. Här måste en rejäl uppryckning ske. De anställda måste få rätt säkerhetsutrustning, information kring riskerna och möjligheter till att tvätta av både sig själva och de verktyg som kommit i kontakt med epoxiplasten. Som kund kan det vara av värde att kolla upp vilka rutiner företaget man står inför att anlita för en reiling har och välja ett som som sätter säkerheten i första rummet.

Läs mer om reling på denna sida: http://www.reliningstockholm.biz/.

 

Värt att veta om golvslipning

10 sep 2017

Ett golv som används dagligen kommer att bli slitet förr eller senare – det är oundvikligt. Lacken blir matt och repigt och golvet får fula märken från klackar och annat påverkan. Fläckar som tränger ned under lacken kan göra ett golv fulare.

Ett syntetiskt golv är svårt att rädda när förfallet har satt in – därför är det en stor fördel med ett kvalitativt trägolv – det går att ge en rejäl ansiktslyftning. En golvslipning och en efterbehandling (lack, olja eller betsning) kan göra ett trägolv som nytt igen.

Inte lätt att slipa ett golv helt själv

Men det är inte alltid helt lätt att slipa ett trägolv på egen hand. Faktorer som påverkar svårighetsgraden och vilket resultatet blir är graden av slitenhet, vilket träslag det handlar om och vilket mönster det har. Känner du dig minsta osäker på att du klarar av det, kontakta en firma som behärskar golvslipning.

Innan man inleder en golvslipning måste man genomföra vissa förberedelser.  Tänk igenom hur du ska placera större möbler för att bostaden fortfarande ska fungera väl. Städa golvet noggrant och slå ner alla spikar som sticker upp ur golvet. Avlägsna dessutom fläckar med milt diskmedel, typ Yes. Svårare fläckar tar du bort med tvättnafta eller varför inte T-sprit.

Effektiva och starka maskiner

Dagens effektiva och starka slipmaskiner gör att en golvslipning kan utföras på kort tid, utan att man för den skull riskerar ett dåligt resultat. En eller två dagars arbete bör i de flesta fall räcka för att slipa ett normalstort vardagsrumsgolv i trä.

Hur hårt bör man slipa ett trägolv beror förstås på flera olika faktorer. Är det bara lacken som är sliten så kan man ställa in slipmaskinen på en lättare slipning, det kommer att räcka. Men slarva inte, man måste slipa bort all lack så att träytan träder fram helt och hållet. Ska du slipa ett parkettgolv som har bonats en eller flera gånger? Se till att allt gammalt bonvax tvättas bort innan du sätter igång slipningen, annars kan vaxet sätta sig på slippapperet och slipningen försvåras. Ett tjockt gammalt trägolv kan slipas ett flertal gånger, så man kan förlänga livslängden på det på ett suveränt sätt.

När slipningen är klar är det dags att efterbehandla golvet. Den vanligaste metoden är att lackera golvet. Se till att välja rätt lack. Till parkettgolv finns det hårda lacker som tål hårt slitage. Har du et mjukare trägolv så bör du välja en softare lack, annars kan lacken spricka upp när golvet rör på sig.

Vill du veta mer? Vi rekommenderar att du kontaktar en kompetent firma som utför golvslipning i Göteborg.

Hitta rätt byggföretag

6 sep 2017

Vad gör ett byggföretag? Vad finns det för fördelar med att anlita ett byggföretag och när i byggprocessen ska man ta kontakt?. Att göra allt själv när det gäller husbyggande kan vi inte rekommendera någon, det är helt enkelt inte möjligt att inom rimlig tid ta ett så stort projekt genom alla steg för egen maskin. Men när i processen ska man då koppla in ett byggföretag? Så tidigt som möjligt, är vårt svar. Ett bra byggföretag lyssnar på vad vad du har för drömmar och idéer och hjälper dig att hitta bästa vägarna för ditt husbygge. Det finns många kontraktörer i Stockholm som är beredda att hjälpa dig.

Typ av hus

Du kanske har hittat din drömtomt i Stockholmstrakten och ser framför dig härliga dagar i trädgården, middagar i det nya köket och vackra solnedgångar från verandan. Men vad finns det för möjligheter med den nya tomten, och vad kan man stöta på för svårigheter? Här kan ett byggföretag hjälpa dig med rekommendationer avseende planlösning med tanke på väderstreck, hur tomten kan optimeras osv. De kan även göra en bedömning av tomtgrunden och utifrån det ge rekommendationer på byggtekniker som passar. De ser dessutom till att ta fram den smidigaste lösningen för vatten och el om det inte finns framdraget.

Ritningar och bygglov

Ett bra byggföretag har ett stort sortiment av arkitektritade hus som passar alla typer av tomter. Trä eller sten? Plåt- eller tegeltak? På hemsidan eller i katalogen kan du i lugn och ro titta igenom och välja ut de hustyper och planlösningar som passar dig och dina behov. När du valt en grunddesign går det alltid att göra tillval och ändringar i samråd med firman och tillsammans kommer ni fram till en helhetsbild du är nöjd med.

När det dags att ansöka om bygglov hjälper ett byggföretag till med att ställa alla papper i ordning på ett korrekt sätt, vilket gör handläggningsförfarandet så smidigt som möjligt för kommunen.

Lokal förankring

Att välja ett lokalt företag har stora fördelar. Ett bra byggföretag som gjort många projekt i trakten har förtroende hos kommun och granar. Man kan trakten och har god kännedom om områdets historia och karaktär. Vid ett nytt husbygge gör man alltid klokt i att se till omgivningen, en lokal entreprenör hjälper dig att hitta en bra balans mellan traktens förutsättningar och dina önskemål.

Det du ska fokusera på är att hitta en plats som passar dig och din familjs drömmar. Det ett bra byggföretag fokuserar på är att hjälpa dig göra de drömmarna till verklighet.

Du hittar mer information på http://www.byggföretagstockholm.com.

Vill du jobba med markiser?

11 aug 2017

Det finns många markis- och solskyddsföretag runtom i landet som har ett brett urval av bland annat markiser och persienner. Markiser och persienner är något som kan vara svårt för kunderna att sätta upp på egen hand, och därför söks det regelbundet montörer som kan hjälpa till med detta runt om i landet. Oavsett om du bor i Norrtälje, Malmö eller Umeå kan det finnas möjligheter för dig att börja arbeta med detta.

Förmågor

Vissa förmågor är bra att ha, och om man ännu inte har dem, är det bra att utveckla dem innan man börjar med yrket. Till exempel är det bra att vara noggrann, händig och att ha god social förmåga.

 • Att vara noggrann är viktigt i ett dylikt jobb. Kanske har du fått en uppgift att åka från Norrtälje, flera mil bort, för att sätta upp markiser? Om det inte görs rätt på en gång kan hela den resan behöva göras igen. Den största fördelen med noggrannhet i yrket är just att man slipper återvända och göra om halvdant utförda arbeten.
 • Social förmåga. Som markismontör kommer du, oavsett om det sker i Norrtälje, Malmö eller Umeå, ha en förhållandevis tät kundkontakt. En stor del av jobbet kommer troligtvis handla om att åka hem till privatpersoner och sätta upp markiser som de köpt. Visserligen kan du också sätta upp markiser hos företag, men även där krävs förmodligen mycket kontakt med kunder.
 • Du är händig. Att ha en fallenhet för hantverk och att vara allmänhändig är en stor fördel i yrket. Om du stöter på oväntade, och kanske något orelaterade, problem har du kapacitet att hitta en lösning och slutföra jobbet ändå.
 • Du kan arbeta självständigt. Många markisföretag behöver personal som kan arbeta självständigt. Det innebär att du kan lösa problem, ta ansvar och fatta beslut på egen hand. Åker du ut för att montera upp en markis hos en privatkund är det sannolikt att du ofta gör det på egen hand.

Det här krävs eller är meriterande

Visserligen ser alla jobbannonser olika ut, men många av arbetsgivarna anser att det här är meriterande, eller ett krav:

 • B-körkort. Att den som ansöker om jobbet innehar ett b-körkort är ett krav som många arbetsgivare ställer. Utan det blir möjligheterna att arbeta självständigt väldigt små. Möjligtvis kan många av företagen anställa sommarjobbare under kortare perioder som inte innehar B-körkort. För en lång anställning är det dock något som krävs i de flesta fall. Företaget kanske är baserat i exempelvis Norrtälje, men har kunder mil bort.
 • För de flesta av arbetena som utförs är en byggutbildning förmodligen inte ett krav. Dock är det något som många arbetsgivare vara meriterande. Det visar på att du har ett intresse för dylika arbeten och att du sannolikt har en fallenhet för hantverk överlag. Läs mer!

Vanliga nischer inom personaluthyrning

7 aug 2017

I många yrken idag råder en stor brist på personal. Exempel på detta är exempelvis inom vården och bygg, där det inte är ovanligt att personal hyrs in tillfälligt av sjukhus och byggaktörer. Det finns många fördelar med detta, men framförallt blir det enklare för aktörer att få tag på personal – kanske kortsiktigt – utan att behöva gå igenom hela rekryteringsprocessen som det innebär med att anställa någon. Dessutom innebär det givetvis mindre risk för aktörerna att hyra än att anställa någon. Att anställa någon, trots att företaget vet att de endast behöver extra personalstyrka i till exempel ett år, är givetvis inte heller hållbart.

Bygg

Enligt Arbetsförmedlingen råder en stor efterfrågan på arbetskraft inom bygg. Ledare och arbetsgivare i hela landet uppger att det inte finns kompetent personal att fylla de positioner som de erbjuder. Vid sådana lägen är det många aktörer som använder sig av personaluthyrning för att fylla en plats på byggarbetsplatsen snabbt.

Kanske drar byggföretagen även stor nytta av fördelarna nämnt i inledningen. Byggkonjunkturen är visserligen mycket stark för tillfället, inte minst i Stockholm, men det är svårt att säga om hur det kommer att se ut om ett par år. Det kan alltså förefalla vara mindre riskfyllt för ett företag inom bygg att helt enkelt vända sig till företag som sysslar med personaluthyrning, än att faktiskt anställa i mängder.

Vården

Även vården är ett område där det råder arbetskraftsbrist på många plan. Många sjukhus eller vårdinstanser av andra slag är inte bra bemannade, och kan ofta behöva hyra in en vikarie under perioder. För sådana tillfällen är det vanligt att man vänder sig till ett företag som erbjuder personaluthyrning. Det är helt enkelt kanske inte lönt att anställa någon ny för den korta perioden som en ordinarie medarbetare kanske är frånvarande.

Kanske är dylik personaluthyrning mest förekommande i Stockholm. Givetvis har det mycket med att göra att Stockholm är landets största stad och att personalomsättningen överlag därför är högre totalt sett.

Transport

Även transport är ett område där personaluthyrning är vanligt från bemanningsföretagens sida. Här behövs ibland vikarier och folk som kan fylla mer tillfälliga positioner. Överlag i branschen brukar det dock inte finnas någon större brist på fasta anställningar, men ibland är det helt enkelt inte aktuell för åkerierna att anställa någon. En stor del av transporterna utgår från Stockholm, men det är också vanligt att man arbetar på mindre orter, till exempel nära vattnet eller helt enkelt närmre kontinenten.

← Äldre inlägg