Blogg

Att arbeta som snickare

17 aug 2018

Att arbeta som snickare är ett kreativt och praktiskt yrke. Den som är intresserad av att arbeta med sina händer som främsta verktyg bör utbilda sig till snickare. Även om man har andra redskap till sin hjälp i arbetet är det ändå främst det du gör med sina händer som avgör hur duktig du kommer att bli som snickare. Här tänker vi på att vara noggrann i utförandet, oberoende vad det är du arbetar med för tillfället.

Ska man kapa av en list, gäller det att mäta noggrannt och såga precis där man själv har mätt ut märket för kapningen, till exempel. Att jobba som snickare innebär många olika arbetsuppgifter. Ena dagen kan det handla om att montera en köksinredning med köksskåp, stenskivor, den andra kan du bygga en altan. Ibland kanske du behöver måla, tapetsera och kakla in ett badrum. 

Arbeta som trä

Som snickare kan man även arbeta med möbeltillverkning. Det innebär att man som snickare måste kunna möbeltillverkning, vilket kan innebär att du bör vidareutbilda dig som snickare, eller om du är läraktig kan du lära dig på det företag där du arbetar, som en del i en internutbildning. Som snickare kan man även lägga trägolv. Även här bör du vidareutbilda dig inom golvläggning för att kunna arbeta som golvläggning. Då kan man lära sig olika träsorter, hur de fungerar, hur man ska behanda dem med olika träbehandlingar. Du kan även lära dig hur du kan slipa trägolv.

Arbeta med sten

Som snickare kan man även använda stenmaterial till inredning. Här är det även viktigt med kunskapen, hur du som snickare ska hantera stensorterna. Då kan du komma att arbeta på ett företag som handlar med stenmaterial. Stenmaterial brukar användas till inredning, antingen som material till bänkar; disk- och arbetsbänkar. Man kan använda stenmaterialen i våtutrymmen och då måste man lära sig byggregler för våtutrymmen i kök eller badrum. 

Stenmaterial för stenskivor

Här finns olika stenmaterial för stenskivor, som har olika funktion och egenskaper. Marmor är kanske den mest kända stensorten. De flesta har en bild av hur marmor ser ut och den har en mycket vacker yta. Granit är vår mest vanliga stensort. Alla har säkerligen sett den utan att tänka på vad det är för slags sten. Den har nyanser allt från ljust till mörkt grått och rosa. Kompositsten är en blandning av olika stensorter och därför ingen naturlig stensort. Kalksten är en vit stensort och vanlig, bland annat på Gotland.

 

Undvik kringflackande takläggare i sommar

12 aug 2018

Sommaren är den tid så vi renoverar som allra mest i Sverige - åtminstone om man ser till fasaden på hus och villor. På insidan av huset kan man renovera året om, fasaden är lite mer väderberoende och därför är sommaren och våren också de bästa årstiderna. Ser man till renoveringar i det stora hela så kan man välja att göra det på egen hand eller välja att ta hjälp. Det är ganska jämnt fördelat, men med en liten övervikt för det professionella alternativet.

I föregående mening fanns ett nyckelord som vi ska titta närmare på och hur mycket det betyder - professionell. För: man måste se till att alltid anlita professionella yrkesmän. Något som kan vara svårt att veta på förhand och vi ska ge ett exempel på något som är att räkna som en riktig farsot under sommaren: takläggare och asfaltsläggare som knackar dörr.

Det kommer nästan alltid nya historier om svenskar som blivit lurade av takläggare som knackar på under sommaren. De kommer ofta från Irland och de har satt i system att besöka ensamma personer. En äldre kvinna som äger ett hus i Stockholm kan plötsligt höra ringklockan, öppna dörren och mötas av ett gäng killar som säger sig vilja inspektera hennes tak. En inspektion som sedan genomförs utan att kvinnan i fråga sagt vare sig ja eller nej.

Anlita alltid professionella takläggare i Stockholm

Dessa takläggare kommer sedan att hitta massor av fel och de kommer att erbjuda sig att korrigera dessa - till ett ganska saftigt överpris. Inte sällan så finns det en hotfull stämning i luften och offren ser inga andra utvägar än att betala. Det innebär konkret två saker: man betalar väldigt mycket pengar för takläggare och man får ett katastrofalt jobb utfört. Taket i fråga kanske inte ens är i behov av renovering; men det kommer definitivt att vara det efteråt.

Vi har all förståelse för att en äldre, ensam kvinna kan blir lurad av dessa takläggare - i synnerhet om det känns hotfullt. Men, att andra personer blir det - det är både oförståeligt och oförlåtligt.

Där gör man det nämligen inte för att man känner sig hotad - man gör det för att spara pengar. Man hör en summa som låter billig och man tror sig göra ett riktigt klipp då dessa utländska takläggare sätter igång. Allting svart naturligtvis. Egentligen så förtjänar man att bli lurad vid ett sådant läge. Men, vi ska inte vara så elaka. Det vi ska göra är att fortsätta vår varning.

Skulle det dyka upp några takläggare - eller asfaltsläggare - utanför ditt hus i sommar så tacka nej direkt. Känner du att det skulle vara skönt med en asfalterad uppfart eller ett renoverat tak så bör du ringa efter professionella takläggare i Stockholm med F-skattsedel. Finns en sådan så kan du nämligen använda dig av en annan sak i syfte att sänka priset - ditt rot-avdrag. Du kan alltså välja att få ett riktigt fint, professionellt arbete utfört och komma billigt undan på ett lagligt sätt. Med Rot-avdraget kan du dra av 30% av den totala arbetskostnaden för exempelvis en takläggare.

Så skyddar du dig på taket

31 jul 2018

När du ska arbeta på höga höjder, högre än två meter över marken, bör du alltid ha hjälm. Enligt lagen ska du ha en byggndsställning till din hjälp när det är dags för arbete på högre höjder än 2 meter ovan markytan. Då bör du ha en byggnadsställning till sin hjälp. Ska du upp på taket är det förstås en otrolig hjälp att ha en byggnadsställning till ditt förfogande när du ska upp på taket. Nu är det inte alltid som man behöver en hel byggnadsställning till sitt förfogande när man ska arbeta uppe på taket. Däremot behöver man alltid en säkerhetssele och en lina som är fäst vid en ankarpunkt uppe på taket och en hjälm på huvudet.

Dessa saker bör finnas på tak för säkerhets skull

Det bör finnas en ankarpunkt någonstans på taket för att du ska kunna fästa säkerhetslina fast på taket. Skulle du förlora balansen och ramla, ser linan till att du inte ramlar av taket. Ska du vara riktigt trygg på taket, bör man montera fast följande saker på taket;

1. Nockräcke – detta är bättre än en ankarpunkt, en ankarpunkt är endast en punkt där man kan fästa säkerhetslinan. Har man i stället ett nockräcke, kan du röra dig i sidled men utan att behöva fästa säkerhetslinan på annat ställe. Har du ett nockräcke är du säker var du än rör dig på taket.

2. Glidskydd – ett glidskydd monteras fast i nedre delen av taket i höjd med hängrännan. Den är till för att om du lägger en stege på taket så du kan röra dig upp och ner på taket. Då ser glidskyddet till att stegen står kvar där du lade den.

3. Skyddsräcke – ett skyddsräcke placeras i höjd med hängrännan och ska ta emot allt som ramlar neråt och ser till att det inte fortsätter ramla av taket. Skulle du själv glida nerför taket, tar skyddsräcket emot.

4. Bärläktssteg – detta är till för att den som behövr komma upp på skorstenen ska få steg för att ta sig upp på den.

5. Takstege – en takstege är bland det allra bästa du kan ha på ett tak. Den är till för att du lättare ska kunna ta dig upp och ner för ett brant tak. Det är inte bara branta tak som behöver en takstege, alla tak borde ha denna säkerhetsanordning, anser vi.

6. Gångbrygga – även en gångbrygga på ett tak är till för att du ska kunna röra dig på taket på ett säkert sätt.

7. Säkerhetssteg – även detta steg är till för den som ska ta sig upp och nerför en skorsten.

8. Snörasskydd – är det mycket snö på taket bör ett snörasskydd se till att allt det inte faller ner från taket. De som är fastighetsägare har ansvaret för att snö och is inte ramlar ner på gående under taket. Särskilt vid entreer måste ett snörasskydd finnas för förbipasserandes säkerhet.

Här kan du läsa mer om du vill veta om taksäkerhet i Stockholm fungerar.

Hur är jobbet som takläggare?

25 jul 2018

Jobbet som takläggare är ett jobb med variation. Ena dagen kanske du renoverar ett säteritak i Bromma, medan du lägger ett klassiskt sadeltak i Södertälje den andra dagen. I Bromma kanske du jobbar med tegel, medan du sysslar med skiffer på det andra jobbet. Som takläggare får man vara beredd på att det kanske inte är särskilt mycket jobb under stora delar av året. Det är inte ovanligt att man arbetar väldigt mycket på sommaren, för att sedan ta ut semestern när det börjar bli lite kallare. 

Jobbar i ur och skur

Något annat man bör vara beredd på är att stå ut med olika typer av väder. Som nämnt ovan blir det normalt inte särskilt mycket arbete på vintern, men under sommaren arbetar man i ur och skur. Visst, är det mycket starka vindar eller om regnet står som spön i backen, får arbetet vila. Värt att tänka på är att det kan bli riktigt varmt vissa dager under sommaren, inte minst om man befinner sig på ett mörkt plåttak exempelvis. 

Noggrannhet – en nyckel

Som takläggare är det viktigt att man är noggrann. Säg att du ska renovera en gammal byggnad med säteritak i Bromma. Inte bara gäller då att du ska göra ett arbete som går upp till kundens önskemål – utan det blir också lite kulturhistoria inblandat. 

Att vara noggrann är en nyckel för att frodas inom yrket. Inte bara vad gäller det faktiska arbetet – utan också ens säkerhet. Fallolyckor är sällsynta – men det har hänt och lär hända igen, varför det är mycket viktigt att man känner till regler, bestämmelser och lagar kring taksäkerhet. 

God arbetsmarknad

När man väl har skaffat sig de erfarenheter som krävs för att få en anställning, är möjligheterna mycket goda för just det. I dagsläget finns ungefär 3 700 anställda takläggare i Sverige runt om i landet, och konkurrensen om jobben är liten. Exakt hur liten konkurrens är beror lite på var i Sverige man befinner sig. I till exempel Bromma bedöms den vara ”mycket liten”, medan konkurrensen i exempelvis Kiruna anses vara endast ”liten”. I så gott som hela Syd- och Mellansverige är konkurrensen just mycket liten (inte bara i Bromma, alltså). Ett undantag är Gotland där arbetsmarknaden faktiskt anses vara i balans. 

De goda anställningsmöjligheterna gäller främst på ett års sikt, men även på fem års sikt tror Arbetsförmedlingen att takläggare inte kommer ha några problem att hitta en anställning. Funderar man på att jobba med detta behöver man således inte oroa sig just för arbetsmarknaden särskilt mycket. Läs mer här om hur det är att arbeta som takläggare i Bromma.

Bra lön som elektriker

17 jul 2018

Det lönar sig verkligen att bli elektriker. Det är en relativt kort utbildning; gymnasieutbildning. Efter en gymnasieutbildning på tre år, kan du sedan kvalificera dig genom att kvalificera dig inom någon specialisering osm elektriker. Snittlönen för elektriker ligger på hela 32.000 kronor i månadens, innan skatt.  Att arbeta som elektriker innebär ett relativt varierat liv beroende på var du jobbar. En del elektriker arbetar inom industrin och jobbar då inriktat på industrelektricitet och arbetar mest som övervakare över elsystemet. 

Variationsrikt arbete som elektriker

Arbetar du på företag, kan du arbeta med alla möjliga olika uppdrag. Vissa arbetar med egna företag och tar då olika sorters uppdrag. Då kan det inbegripa allt från att dra elen för nya vägguttag, till komplicerade elinstallationer i stora nybyggen, elskåpsplanering. Den ena dagen är knappast den andra lik, samtidigt som du får nya utmaningar och nya problem att lösa. 

Allt viktigare att inte slösa med energi 

Då kan du ge goda råd om eldragningar, lösningar som gör att kunden kan spara el och energi. Det kommer att bli allt viktigare i framtiden att alla sparar på energin. Den varma sommaren och höjningen på jordens medeltemperatur som forskarna tror kommer att gå mot 3 grader gör att alltfler kommer att vilja dra sitt strå till stacken. Då kan man som konsument välja olika inredning till både kök och badrum, tlll exempel som kan spara energi, såsom kranar och blandare, belysning och så vidare.

Miljömedvetenhet mer än en trend

Vi tror att miljömedvetna vla kommer att bli mer än en trend. Vi ser redan nu alltfler maskiner som kommer att drivas av el. Därför kommer efterfrågan på hållbara ellösningar att bli allt viktigare. Som elektriker med kunskap om vad man kan göra med el, hur man kan lösa efterfrågan på el och kan man som elektriker göra ett allt viktigare arbete. 

Gott om arbeten för elektriker i storstadsregionen

Bor man i Uppsala, till exempel kan man mer eller mindre räkna med att få gott om arbete. Arbeten i både Stockholm och Uppsala lär inte minska den närmaste tiden för elektriker och konkurrensen är inte stor när det kommer till denna typ av jobb. Satsar man på elektrikeryrket behöver man inte vara orolig för arbetslöshet eller att få låg lön. Som elektriker kan man komma att arbeta bland annat med elinstallationer, reparationer och udnerhåll av elcentraler, belysningar, golvvärme eller med stamrenoveringar. Läs mer om vilka ma kan tänkas få som elektriker i Uppsala på: elektrikeruppsala.nu.

Att jobba som borrare för bergvärme

27 jun 2018

Bergvärme håller på att bli det populäraste uppvärmningssystemet för nybyggda hus och det är också vanligt att husägare som tidigare haft fjärrvärme eller värmepanna väljer att byta upp sig till bergvärme.  Bergvärme är dyrt att installera, men blir billigt i längden eftersom de löpande energikostnaderna blir så låga. Upp till 80% kan man spara in på sina energikostnader varje år, en siffra som verkligen verkar motiverande på många husägare. Men hur är det att jobba som brunnsborrare, och hur blir man det? Och – vad tjänar man?

Att utbilda sig till borrtekniker

Det finns bara en utbildning för den som vill ägna sig åt att borra energibrunnar, som det kallas. Den finns i Malmö och ges av branschföretaget Geotec. För att bli antagen till utbildningen krävs att man har erfarenhet av något liknande arbete med maskiner eller inom bygg- och anläggning, gruv-, skogs- , lantbruks- eller sjöfartsarbete. Det är inte alla som jobbar med att borra brunnar som har gått utbildningen och blivit certifierade. Dock har du långt större chans att bli anställd och få gott om uppdrag om du genomgått utbildningen och blivit certifierad.

På utbildningen varvas teori och praktik och man får praktisera hos företag och prova på brunnsborrning under utbildningen, vilket gör det lättare att sedan komma in i yrket när man är färdig med sin utbildning. I utbildningen ingår kurser i heta arbeten, arbete på väg, elektrosvets och dessutom en körkortsutbildning för lastbil med släp.

Högst lön för bergvärme i Stockholm

Medellönen för en utbildad brunnsborrare för bergvärme i Sverige ligger på strax över 31 000:-  månaden. I Stockholm är det dock inte ovanligt att man tjänar betydligt bättre än så, eftersom priserna generellt är högre här. Med tanke på att det blir allt populärare att installera bergvärme i Stockholm (och i resten av landet), får framtidsutsikterna för en utbildad brunnsborrare ses som mycket goda.

Ett varierat yrke som innebär stort ansvar

För en privatperson är det dyrt att installera bergvärme och det är framför allt borrningen som kostar pengar. Som brunnsborrare har man ett stort ansvar gentemot kunden att se till att borrningen blir lyckad. I det ingår att kunna analysera marken redan innan man börjar borra och sedan anpassa borrningen efter det. Man sätter inte bara ner borren och ser vad som händer utan hela borrningen är planerad i förväg.

För att man ska kunna ta upp värme ur berget krävs att man borrar sig ner en bit i berggrunden, som kan ligga väldigt djupt ner i marken. Hur långt ner i berget man måste borra beror på hur stor yta som ska värmas upp. Detta måste man som brunnsborrare ha koll på och kunna räkna ut. Den del som inte är berggrund måste dessutom fodras hela vägen ner för att inte jordmassorna ska rasa in. Fodret måste även följa med en bit ner i berggrunden.

Vill du borra efter bergvärme?

Som brunnsborrare har man ansvar för en borrigg som väger flera ton. Den ska forslas till borrplatsen och in på ibland ganska små tomter och sedan opereras utan att göra alltför stor åverkan på marken runtomkring. Det är inte vem som helst som har både den ansvarskänsla, kunskap och styrka som krävs av en brunnsborrare, men om du tror att det är ett yrke som skulle kunna passa dig ska du söka utbildningen. Du får en kompetens som redan är väldigt eftersökt och kommer att förbli så under en lång tid.

Att jobba som takläggare i Stockholm

22 jun 2018

Att vara takläggare i Stockholm, låter inte det som rena drömyrket? Förutom att vara den vackraste staden i världen, med hisnande utsikt från alla vackra gamla plåt- och tegeltak, är Stockholm även en stad där det aldrig saknas jobb för en takläggare. Här finns hundratusentals tak som med jämna mellanrum är i behov av renovering  och omläggning, för att inte tala om alla de nya stadsdelar och bostadsområden som är under produktion. Vare sig du trivs med att jobba småskaligt med villatak, eller som en del i ett större maskineri vid en stor byggproduktion, finns det alltid behov och plats för en duktigt takläggare i Stockholm.

Hur blir man takläggare?

Takläggare blir man genom att gå bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet, eller motsvarande yrkesutbildning för vuxna. Därefter följer en lärlingsperiod på drygt 3000timmar, varefter du anses färdigutbildad som takläggare. Takmontörbranschen är en bransch med mycket goda framtidsutsikter och du kommer garanterat att få jobb efter avslutad utbildning. Oavsett vad man vill göra i livet är det alltid bra att ha en hantverksutbildning i grunden, eftersom det alltid kommer att var något man kan falla tillbaka på, och att det vanligtvis är bra betalt.

Vad tjänar en takläggare?

Medellönen för en utbildad takläggare i Stockholm är ungefär 30 000:- i månaden. Riktigt bra för ett varierat yrke med relativt kort utbildningstid. Som hantverkare finns naturligtvis också möjligheten att starta eget och anställa andra, varpå inkomsterna kan stiga betydligt, dock med åtföljande ansvar naturligtvis. Många takläggare jobbar åt en firma i några år innan de bestämmer sig för om det är en bra idé att starta eget eller inte. Det är inte för alla, men drivs du av utmaningar och hårt arbete kan det kanske vara något för dig?

Du bör ha bra fysik och tåla väder och vind

Takläggaryrket är slitigt ibland, och du får absolut inte lida av höjdskräck. Yrket omges av många säkerhetsregler och det är av yttersta vikt att du respekterar dem, både för dig själv och dina kollegors skull. Med detta sagt är takläggare ett säkert yrke, och det sker ytterst sällan några olyckor med takläggare i Stockholm.

Vädret är såklart ett kapitel för sig. Man ska naturligtvis uppskatta att befinna sig utomhus på hög höjd. Det blåser på tak, och solen gassar när regnet inte öser ner. Men rätt klädd och med rätt humör övervinner man det mesta. Oftast är det med en känsla av frihet man klättrar upp till ett arbetspass.

Underbara utsikter

Den främsta fördelen med att vara takläggare i Stockholm är nog just känslan av frihet man känner när man står och blickar ut från sin arbetsplats en vårdag i maj. Visst kan det kännas motigt en kall och blåsig vinterdag, då man önskar att man kunde ligga hemma med täcket uppdraget till öronen, men den känslan slås ändå av den lycko- och frihetskänsla man emellanåt kan känna som takläggare. Att stå på toppen av världen och hjälpa till att bygga någonting, det är takläggarens främsta drivkraft.

Mer info om takläggare på denna sida: http://www.stockholmtakläggare.se.

Stockholm och Uppsala – Hur ser lönerna ut?

15 jun 2018

Det är inte ovanligt att man pendlar mellan Uppsala och Stockholm för ett jobb. I första hand är det nog inte för lönerna, utan helt enkelt för anställningsmöjligheterna inom vissa branscher. Det bör inte skilja sig alltför mycket i löneläge – men vissa skillnader kan märkas. I den här texten tittar vi på antal olika yrken och tittar på om det finns några skillnader i löneläge. 

Takläggare

Enligt källan vi använder oss av tjänar en takläggare i Stockholm ca 24 200 kronor i månaden. En takläggare i Uppsala däremot, tjänar 24 600 kronor i snitt. En skillnad mellan städerna är medelåldern – i Uppsala är den 34 år, medan den är 30 år i Stockholm. Ålder har som bekant en påverkan på lönen. Samtidigt är skillnaderna så små att det är svårt att dra några större slutsatser, inte minst med tanke på att underlaget är ganska litet. Endast ett tiotal referenser finns för de båda städerna. 

Bibliotekarie

I likhet med takläggare anger källan att lönerna är något högre i Uppsala än i Stockholm även för bibliotekarier. I Uppsala är lönen ungefär 28 600 kronor, medan den ligger på 27 100 kronor i Stockholm. Även här är referenserna inte särskilt många, vilket gör att det är svårt att dra några slutsatser. Snitterfarenhet och ålder skiljer sig dessutom lite grann åt. Medelåldern i Stockholm är 41 år och erfarenheten 11 år, medan motsvarande siffror för Uppsala är 46 och 9 år. 

Advokat

För advokater skiljer sig lönerna rejält mellan de båda städerna. I Stockholm ligger medellönen på nästan 49 000 kronor, medan det är ungefär 10 000 kronor mindre i landets fjärde största stad. Än större skillnader blir det när man tittar på erfarenhet och ålder. Advokaterna i Stockholm är både yngre och mindre erfarna, men tjänar alltså mer. Kanske kan det här bero på att de största advokatbyråerna i landet finns i Stockholm. Det kan också handla om ett fåtal advokater som tjänar mycket bra, vilket drar upp medeltalet. 

Frisör

Frisörerna i Uppsala och Stockholm tjänar ungefär lika mycket enligt källan. I det förstnämnda länet ligger medellönen på 19 385 kronor, medan den ligger på 19 318 kronor i Stockholm. Även medelålder och erfarenhet ser ganska lika ut. I Stockholm är medelåldern 28 år och erfarenhet 6 år, medan motsvarande siffror lite längre norröver är 31 och 8 år. Inga väsentliga skillnader, alltså. 

Brandman

För den som arbetar som brandman tycks lönerna vara något göra i Stockholm än vad de är i Uppsala. Varken åldern eller snitterfarenheten skiljer sig särskilt mycket bland referenserna. Faktum är att snitterfarenheten är densamma (5 år) och att referenserna i Stockholm i snitt bara är ett år äldre. En brandman i Uppsala tjänar enligt källan strax över 22 000 kronor i månaden. En brandman i Stockholm däremot, tjänar nästan 24 500 kronor. En skillnad på ca 2 500 kronor, alltså. Det här är ett par tusen mindre än vad exempelvis en takläggare tjänar. 

”Lokala sökningar” skapar möjlighet för småföretagen att synas

12 jun 2018

De flesta företag kämpar med att hitta de mest lönsamma vägarna att marknadsföra sig mot sina kunder. Det kan handla om allt från broschyrer och annonser i papperstidningar till att köpa annonser på Google eller Facebook. En väg är att jobba med SEO (att synas på Google) och när Google uppdaterade sina algoritmer till att utgå från var personen befinner sig gavs möjligheter att snabbt få höga positioner. 

Lokal sökordsanalys är grunden

Om exempelvis en butik i Stockholm säljer arbetskläder både online och i butik så kan SEO vara en väg att få fler kunder. Genomförs en sökordsanalys kan det visa sig att det är mycket svårt att klättra högt på ordet ”Arbetskläder”. Men felet många gör är att då jämföra nationellt. Man har verktyg som visar var företagets hemsida hamnar på Google vid en genomsnittlig nationell sökning. 

Dessa analyser passar utmärkt att använda när en E-butik enbart vänder sig mot den nationella marknaden. Men företag som även har butik bör samtidigt göra en lokal sökordsanalys. I detta fall är frågan var på Google butiken syns när en sökning sker just från Stockholm. Till stor sannolikhet kommer butiken betydligt högre upp. Motstånden är ju självklart mindre när Google anser att en lokal sökning skett och konkurrensen enbart handlar om företag inom detta område

I vissa fall är det så få konkurrenter att man hamnar på första sidan bara genom att optimera sidan för just lokala sökningar. Gällande arbetskläder i butik i Stockholm är det betydligt fler än bara tio butiker som kämpar om toppen men jämfört mot hur många E-butiker det finns i Sverige blir ju konkurrensen extremt mycket mindre. 

Vad är lokal sökning?

En lokal sökning är en sökning på Google där Google anser att personen söker något inom ett begränsat område. En enkel riktlinje är att Google Maps presenteras högt upp i sökresultatet. En karta över det område man befinner sig i och som presenterar företag som matchar sökningen. 

När en sökning sker på arbetskläder i Stockholm presenteras därmed först ett par företag synligt på Google Maps men det är även möjligt att zooma in på kartan eller se fler företag listade. 

Överlag visar Google resultat för lokala sökningar när detta är relevant. Men det finns undantag. Inom vissa branscher finns inte lokal sökning och ibland visas det trots att man vill söka nationellt. 

Som företagare är det alltså viktigt att se om Google visar företagen som lokala när sökning sker. I så fall finns en betydligt kortare väg upp till toppen av sökresultaten. 

Vad tjänar en asfaltsläggare?

8 jun 2018

Vill du börja jobba med asfalt? Arbetsmarknaden är relativt god, och det finns potentiellt goda chanser till att du kan hitta ett jobb och en arbetsplats du är nöjd med. Särskilt i storstäder som Stockholm och Göteborg är konkurrensen om jobben ganska liten. Men det är inte bara en god arbetsmarknad som är fördelen med att jobba med att lägga asfalt – lönen är inget att skoja bort heller.

Stark löneutveckling

Enligt en källa vi använder oss av ser vi att lönerna har ökat avsevärt under tioårsperiod. 2005, det första året det finns information om, tjänade en beläggningsarbetare ungefär 22 500 kronor i månaden. Det här har ökat stadigt (med undantag för 2010 och 2016, då mindre dippar kunde noteras). 2016 ligger medellönen på 30 800 kronor, vilket kan anses vara ganska högt för ett yrke som inte kräver någon längre utbildning. 

Skillnader mellan privat och offentlig sektor

Som i de allra flesta yrken finns vissa skillnader i lön, beroende på om man arbetar i offentligt eller privat sektor. Lägst är den i kommunal och statlig sektor, med en medellön på 26 900 som gäller båda sektorerna. I privat sektor är medellönen betydligt högre, på 31 600 kronor. Den som vill jobba med asfalt framöver, och fäster hög vikt vid lönen, bör således söka sig till en privat arbetsgivare. I Stockholm är urvalet av dessa företag ganska stort, men de finns givetvis över hela landet. 

Naturligtvis är lönen inte den enda faktorn i valet av arbetsplats. Har man flera jobberbjudanden att välja mellan lär man se till hela uppdraget samt arbetsplatsen i sig – inte bara hur många kronor som kommer i lönekuvertet. 

Arbetsuppgifter

Som beläggningsarbete jobbar man i huvudsak med att lägga asfalt, men det kan även förkomma att man lägger betong, på såväl vägar som broar. När man lägger asfalt är det givetvis vanligt att man gör det på större och mindre bilvägar. I Stockholm, där byggtakten varit mycket hög under lång tid, kan en del av jobben dessutom gå ut på att lägga asfalt i nya bostadsområden. Det här gäller givetvis inte enbart i Stockholm, men troligen har förekomsten av dessa jobb varit, och kanske är, särskilt hög här. 

Med det sagt finns det flera roller man kan inneha som beläggningsarbetare. Till exempel sysslar förjusteraren med att förbereda vägen, bland annat genom att rengöra den och lägga klister så att asfalten ska fästa ordentligt. En annan roll är läggarmaskinisten, som till största del kanske är det som gemene man förknippar med beläggningsarbetare och asfaltsläggare. 

Så är det att jobba som snickare

7 jun 2018

Har du utbildat dig till snickare, eller funderar du på att bli snickare? Snickare är numer ett brett yrke som innebär att du kommer att få jobba med helt olika saker. Det kan vara allt från att spika lister, till att montera köksinredningar, slipa golv eller tillverka möbler. Du kan även bygga båtar eller renovera gamla hus.

Vad du arbetar med senare beror på vilken inriktning som du väljer att specialisera dig på. Förut, för många år sedan, tänkte man sig att snickrarna ägnade sig åt snickerier och arbetade med trä. Förut kallade man även snickare för timmermän, något som lever kvar i Finland och de timmermännen ägnar sig alltså åt att timra hus, alltså byggnadssnickare som vi kallar det här i Sverige.

Olika inriktningar för snickare

Finsnickare – som tillverkar möbler och utför intarsia. Om du inte vet vad intarsia är, är du inte ensam om det. Det är en konstnär som ägnar sig åt konst i trä. Man hugger ut små figuer i en träplatta och ersätter de uthuggna delarna med andra träslag som skiftar i färg och form.

Maskinsnickare – som tillverkar till exempel fönster, dörrar, trappor och köksinredningar

Byggnadsträarbetare eller byggnadssnickare – som bygger hus eller monterar ihop modulhus. De bygger allt i huset, från fasad till inredning och golv.

Båtbyggare – då man tillverkar båtar och inreder dem. Många utför reparationer av båtar, eller så kan man arbeta på ett båtvarv.

Många som tänker på snickare, tänker förmodligen på möbelsnickare eller på sådana som arbetar med träplankor och som mest använder hammare och spik. Numera arbetar många i industrier medan andra bygger på företag som monterar och installerar till exempel garageportar i Göteborg.

Kort utbildning och (nästan) garanterat jobb

Snickare har en kort utbildning, oftast genomgår man en sådan på gymnasiets byggprogram. Efter det kan man sedan antingen arbeta som lärling och lära sig under den tiden det som behövs som snickare med olika inriktning. Man kan även vidareutbilda sig genom att gå olika kurser efter gymnsiet. Konkurrensen om jobben är liten och framtiden ser ljus ut för snickare i allmänhet. Efter utbildningen är det meningen att man ska arbeta som lärling. Dessutom får man en hel del praktik under utbildningens gång.

Eftersom jobbet som snickare är ett ganska krävande fysiskt jobb, är det bra om man har en stark fysik. Den som tränar på fritiden kan undvika skador relaterade till jobbet. Man får bära en hel del både tungt byggmaterial och tunga arbetsredskap som snickare.

Jobba som golvläggare i Stockholm?

19 maj 2018

Som inom de flesta yrken inom byggbranschen så har det under en längre tid funnits ett stort behov av golvläggare. Två faktorer ligger som grund till det ökade behovet.

Nummer ett: Bostadskrisen.

I större städer och med Stockholm som det tydligaste exemplet så råder det en bostadskris. Man har en gigantisk inflyttning och man har under flera års tid ignorerat detta faktum från politiskt håll. Det har gjort att man ligger efter och även om man nu bygger frenetiskt så har man många års jobb framför sig innan en balans är hittad. Byggarbetare av alla sorter behövs och golvläggare är definitivt inget undantag.

Nummer två: Rot-avdraget De flesta byggnationer som sker i hem över hela Sverige gör så av ett specifikt syfte - att det ska se bättre ut. Det handlar alltså om renoveringar och dessa har kommit att öka markant i och med att Rot-avdraget finns möjligt att använda. Konkret så kan en privatperson anlita en golvläggare och dra av 30 % av den totala arbetskostnaden på sin deklaration. Ett belopp som ofta är draget redan på fakturan och där det årliga taket som gäller och som man måste förhålla sig till är på 50.000 kr. Att man anlitar en golvläggare är naturligt sett till att just golvet är ett enkelt sätt att skapa en stor förändring. Genom exempelvis en golvslipning så kan man - för en ringa summa - skapa ett helt nytt rum.

Så, frågan är som följer: finns det något värde i att utbilda sig till en golvläggare eller att som utbildad sådan söka sig till Stockholm? Ja, det finns det definitivt.

Golvläggare har goda framtidsprognoser

Det som talar för att en golvläggare skulle ha en god framtid även om en lågkonjunktur skulle segla in över Sverige är det faktum att det råder brist på yrkesmän. Som så många andra branscher så har man ett timglas som mall för hur åldern ser ut.

Det vill säga: man har många som är i - eller närmar sig pensionsåldern och man har en generation bakom som, på många sätt, saknas. Det fanns en tid då yrket var oattraktivt och det får branschen lida för idag. Utbildar man sig så finns det goda möjligheter till full sysselsättning inom yrket och detta även sett på en längre sikt. I mindre städer så har man ännu bättre prognoser så en flytt till Stockholm behöver inte vara nödvändig just i det avseendet.

Hur mycket tjänar en golvläggare i Stockholm?

Att arbeta som golvläggare ger en skaplig lön. I medelsnitt i Stockholm så tjäna en golvläggare 30.800 kronor/månad. Det är dock en siffra som, baserat påd et vi nämnde i form av efterfrågan och behov, ser ut att bli högre.

Man kan även vidareutbilda sig och arbeta med plattsättning i exempelvis våtrum - något som ytterligare kan ge lite extra klirr i kassan. Som inom alla yrken så kan lönen påverkas av för vilket företag man arbetar också. ombyte kan definitivt vara en förnöjelse sett till lönekuvertets tjocklek.

Så hittar du rätt takläggare

15 maj 2018

Behöver du en takläggare? Har du behov av ett helt nytt tak, eller bara någon som kontrollerar takets hållbarhet? Även om taket håller tätt kan det vara bra att se över takstolarna efter 20, 30 år. Dessutom kan man gott och väl se över de enskilda delarna om de behöver brytas ut. Att anlita en hantverkare är som att hitta en nål i en höstack; det finns bra hantverkare och så finns det de som är mindre bra. Särskilt när det kommer till takläggning är noggrannhet av största vikt. En hantverkare som fuskar vill man inte ska lägga ens tak. Det är ju ändå ett av de viktigaste med ditt hus; att taket fungerar som det ska.

Välj rätt byggmaterial till taket

Vilket material ska du ha på ditt tak? Här finns det olika material att välja mellan. Det mest klassiska är tegeltak. Det ser vi på de flesta hus i Sverige, oavsett om det är ett rakt, eller ett brutet tak. Det är de taken vi förknippar med gamla trähus i faluröd färg och vita knutar. Den senaste tiden har alltfler byggt med plåttak. Särskilt alla platta tak brukar ha papptak. Här har du olika kostnader på taken och därför går vi här igenom de olika kostnaderna med olika byggmaterial och vad det kan innebära för dig som husägare. Billigast är det ju att göra det själv. Dock ska man inte ge sig upp på taket om man inte har gjort det förut. Här är säkerheten viktigast. Man får inte ge sig upp på tak utan en säkerhetslina och hjälm. Allra säkrast är det om du hyr en lift och slipper bära upp allt material upp för en stege. Har du en lift kan du bara stiga av och på liften.

Så mycket kostar de olika byggmaterialen

Inte helt oväntat är tegeltak det som kostar mest; cirka 200-250 kronor per kvadratmeter får du räkna med. Shingeltak kostar cirka 170-230 kronor kvadratmetern, beroende på vilken shingel du väljer. Plåttak kostar mellan 150-200 kronor kvadratmetern, betongtak mellan 160-210 kronor kvadratmetern och billigaste alternativet är papptak som kostar mellan 100 och 150 kronor per kvadratmeter. När det kommer till arbetskostnaden tillkommer det. Billigaste alternativet är som bekant att göra det själv. Men här avråder vi från det, om du inte har gjort det förut och har erfarenhet av att kontrollera takets hållbarhet, takstolar och undertaket. Allra säkraste alternativet är att anlita en professionell takläggare. Går något snett och du själv har utfört renoveringen, eller lagt det nya taket själv, kan försäkringsbolaget vägra att betala ut ersättning för något som du har gjort på egen hand. 

Här hittar du rätt hantverkare för jobbet

Bor du i en mellanstor stad som till exempel Västerås finns det ett 50-tak företag som arbetar med takläggningar. Välj då det som har bäst referenser. När du ber om offert, kontrollera om de gör ett första kostnadsfritt hembesök för att kunna beräkna på arbetskostnaden rätt. Så arbetar endast seriösa hantverkare. Med ROT-avdraget kan du halvera arbetskostnaden om du inte har utnyttjat avdraget innan, förstås. Som mest kan du få ner kostnaderna med 30 procent per år, och maximalt 50.000 per person och år. Lycka till! Läs mer här om takläggare i Västerås.

Vad tjänar man som bergsprängare?

28 apr 2018

För många är bergsprängare ett yrke som lockar starkt. Förutom intresset av tekniken kring bergsprängning, lockar också relativt höga löner. Faktum är de 10 % lägst betalda som jobbar med bergsprängning, tjänar bättre än de 10 % högst betalda inom många andra yrken. Men för att komma hit krävs också en del jobb, om man ska bli kvalificerad och sedermera få jobb och lön därefter. I den är texten kan du läsa mer om lönerna. Läs mer om en firma som arbetar med bergsprängning i Stockholm på: http://www.bergsprängningstockholm.se.

Brett intervall

Givetvis finns en stor skillnad i hur lönerna för bergsprängning ser ut jämfört med andra yrken. Men det finns också relativt stora skillnader mellan olika bergsprängare. Enligt en källa vi använder oss av får 10 % av anställda bergsprängare en lön på 30 100 kronor eller mindre i månaden. Det här kan jämföras med de 10 % bäst betalda, som har en lön på 45 800 kronor eller mindre. Medianen för de som jobbar med bergsprängning är 37 100 kronor. 

Som i andra yrken finns en del skillnader mellan kommunal, statlig och privat sektor. De som jobbar inom privat sektor har en medellön på 37 600 kronor. Exakt vad den är inom kommunal eller statlig sektor framgår inte av statistiken. I många fall, och i liknande branscher, brukar dock lönerna vara lägre än i den privata sektorn.  

I Stockholm är man bäst betald

Samma källa visar relativt tydliga skillnader mellan olika städer i landet, där Stockholm utmärker sig som den bäst betalda staden – med god marginal. På hemsidan ges ett par exempel: 

  • Stockholm: 43 400 kronor
  • Gävle: 36 700 kronor
  • Linköping: 33 100 kronor
  • Umeå: 38 100 kronor
  • Sundsvall: 37 800 kronor

Som synes är det alltså en ganska stor marginal mellan lönerna i Stockholm, där man är bäst betald, och i till exempel Linköping, där medellönerna är lägst. Mer än 10 000 kronor i medellön skiljer de båda olika städerna åt. Om man jämför Stockholm med tvåan, Umeå, är marginalen ganska stor även där med över 5 000 kronors skillnad. 

Om det här beror på att byggkonjunkturen varit stark i Stockholm och att det har gått bra för många företag som sysslar med bergsprängning i regionen – eller om det är en del av de allmänna löneskillnaderna mellan större och mindre städer – låter vi vara osagt. 

Lönerna efter skatt

Lönerna som anges på hemsidan är efter arbetsgivaravgiften men innan skatten för den anställde. Som bekant beror mängden skatt man betalar på flera faktorer. För någon som bor i Stockholm, är medlem i Svenska kyrkan och har en månadslön på 43 400 kronor, lämnas 31 472 kronor kvar i plånboken. 

Arbetsgivaravgiften är då på 13 636 kronor i månaden. På de 43 400 kronor man får betalar man sedan en kommunalskatt på 7 569 kronor, får ett jobbavdrag på 2 116 kronor, landstingsskatt på 5 108 kronor och statlig skatt på 868 kronor. Vidare betalas en kyrkoavgift på 499 kronor, vilket alltså lämnar 31 473 kronor kvar i plånboken. Den totala skatten blir då 27,5 % (inte inräknat moms på köp som görs senare). Observera att siffrorna inte är konstanta och att skattesatser tenderar att förändras över tid. 

Så är det att arbeta som plattsättare

23 apr 2018

Hur är det att arbeta som plattsättare? Det är yrkesnamnet för alla som lägger kakel, klinker eller plattor utomhus. Man kan arbeta med kakel på innerväggar, golv med kakel, klinker, konstbetong och mosaik. Det är sådana plattsättarmaterial som mest används inomhus. Det är sådant som man kan sätta i allt från badrum i privata hem till stora anläggningar som simhallar. Det är givetvis inte det enda man gör, man kan även arbeta med själva underlaget , förberedelsen för att kunna lägga plattorna, kaklet eller mosaiken. Så arbetar man med allt som har med underarbetet att göra, som fuktisolering av både väggar och golv, eftersom de flesta kakelplattorna läggs i fuktiga miljöer för att skydda golv och väggar så mycket som möjligt.

Det krävs av en plattsättare

Som plattsättare kan man också jobba efter ritningar. Det är viktigt att vara noggrann då plattorna måste sitta rätt, i raka rader, diagonaler eller i särskilda mönster. Som plattsättare gäller det att ha mönstret och formen för plattorna klart för sig när man sätter igång, eftersom man inte kan ångra sig och göra om jobbet. Därför bör man ha en bild framför sig hur resultatet ska se ut. Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts lim och fogarna ska härdas på rätt sätt. Det gäller att du som plattsättare har rätta kunskaperna för det. Många som arbetar med plattsättning har jobbat som murare. Tyvärr har den typen av arbeten minskat drastiskt, eftersom vi inte längre har den typen av murar längre inomhus. Vi murar alltför lite för att murarna ska ha full sysselsättning. Det är synd då murande är ett av mänsklighetens äldsta yrke. De flesta plattsättarna jobbar två och två, eller flera i ett arbetslag.

Så utbildar du dig till plattsättare

Många, eller del flesta som idag arbetar som plattsättare har gått bygg- eller anläggningsprogrammet på gymnasiet. Då kan de ha gått med inriktning på husbyggnad. Efter gymnasiestudierna går man sedan färdigt och avslutar sin utbildning på ett företag. Sedan bör du få en anställning på ett företag som arbetar mes bygg. Det innebär att du arbetar som lärling den första tiden. När du har arbetat hela 4.800 timmar som plattsättare eller som murare, eller andra sysslor på ett byggföretag, får du sedan ett yrkesbevis. Även på gymnasiet varvas utbildningen med teoretisk och praktisk utbildningen.

Så mycket tjänar plattsättare

Medellönen för en plattsättare ligger någonstans mellan 28.000 och 30.000 kronor i månaden. Förutsatt att man arbetar inom privat sektor eller som privatanställd plattsättare. Jobbare inom statlig eller kommunal sektor  tjänar något mindre. Rörmokare, golvläggare och plattsättare är de hantverkare som tjänar mest. Sämst tjänar glasmästare, arbetar som arbetar med pappläggning och med ställningsbyggnader.

← Äldre inlägg