Vill du jobba med markiser?

Det finns många markis- och solskyddsföretag runtom i landet som har ett brett urval av bland annat markiser och persienner. Markiser och persienner är något som kan vara svårt för kunderna att sätta upp på egen hand, och därför söks det regelbundet montörer som kan hjälpa till med detta runt om i landet. Oavsett om du bor i Norrtälje, Malmö eller Umeå kan det finnas möjligheter för dig att börja arbeta med detta.

Förmågor

Vissa förmågor är bra att ha, och om man ännu inte har dem, är det bra att utveckla dem innan man börjar med yrket. Till exempel är det bra att vara noggrann, händig och att ha god social förmåga.

  • Att vara noggrann är viktigt i ett dylikt jobb. Kanske har du fått en uppgift att åka från Norrtälje, flera mil bort, för att sätta upp markiser? Om det inte görs rätt på en gång kan hela den resan behöva göras igen. Den största fördelen med noggrannhet i yrket är just att man slipper återvända och göra om halvdant utförda arbeten.
  • Social förmåga. Som markismontör kommer du, oavsett om det sker i Norrtälje, Malmö eller Umeå, ha en förhållandevis tät kundkontakt. En stor del av jobbet kommer troligtvis handla om att åka hem till privatpersoner och sätta upp markiser som de köpt. Visserligen kan du också sätta upp markiser hos företag, men även där krävs förmodligen mycket kontakt med kunder.
  • Du är händig. Att ha en fallenhet för hantverk och att vara allmänhändig är en stor fördel i yrket. Om du stöter på oväntade, och kanske något orelaterade, problem har du kapacitet att hitta en lösning och slutföra jobbet ändå.
  • Du kan arbeta självständigt. Många markisföretag behöver personal som kan arbeta självständigt. Det innebär att du kan lösa problem, ta ansvar och fatta beslut på egen hand. Åker du ut för att montera upp en markis hos en privatkund är det sannolikt att du ofta gör det på egen hand.

Det här krävs eller är meriterande

Visserligen ser alla jobbannonser olika ut, men många av arbetsgivarna anser att det här är meriterande, eller ett krav:

  • B-körkort. Att den som ansöker om jobbet innehar ett b-körkort är ett krav som många arbetsgivare ställer. Utan det blir möjligheterna att arbeta självständigt väldigt små. Möjligtvis kan många av företagen anställa sommarjobbare under kortare perioder som inte innehar B-körkort. För en lång anställning är det dock något som krävs i de flesta fall. Företaget kanske är baserat i exempelvis Norrtälje, men har kunder mil bort.
  • För de flesta av arbetena som utförs är en byggutbildning förmodligen inte ett krav. Dock är det något som många arbetsgivare vara meriterande. Det visar på att du har ett intresse för dylika arbeten och att du sannolikt har en fallenhet för hantverk överlag. Läs mer!
11 Aug 2017