Vilka företag har renoverat köket i Stockholm?

Om vi ponerar att du är på jakt efter en bostad i Stockholm så kommer du att ha en lång resa framför dig. I många fall så handlar det om ett heltidsjobb där varje helg vigs åt att åka runt på visningar och där vardagarna antingen handlar om att delta i budgivningar eller om att söka efter nya objekt att titta på.

Det handlar ofta om väldigt snabba affärer – en lägenhet läggs ut under måndagen; visningar sker inom två veckor, budgivning äger rum och kontraktet skrivs redan veckan efter den sista visningen. I Stockholm så har konkurrensen gjort att en bostadsaffär går fortare än i övriga landet. På gott och ont.

I och med att det handlar om, i det närmaste,  absurda summor så bör man som köpare ta sig mer tid på att undersöka lägenheten innan man beslutar sig för att köpa. Som det rä idag så gör man inte det – man går på en visning och under den halvtimmen ska man hinna avgöra om bostaden i fråga håller god kvalitet. Det är omöjligt – även för en yrkesman – att göra det. Ett doftljus tar bort dålig luft av mögel, en strategisk placerad krukväxt gömmer en fuktskada och vad som finns under köksbänken har man ingen aning om.

Allt detta kan leda till stora konflikter mellan säljare och köpare – långdragna sådana som blir extremt svåra att lösa. För att undvika detta så bör man alltså ta ett steg tillbaka, fundera lite extra och se till att en besiktningsman undersöker bostaden innan köpet går igenom.

Dessutom så kan man göra sig själv lite säkrare också. Menas här: har en köksrenovering nyligen ägt rum i en lägenhet i Stockholm så är det ingen dum idé att A) fråga när denna köksrenovering skett och B) vilket företag som skött om denna.

En köksrenovering genomförs ofta privat

Om svaret på fråga A – när har denna köksrenovering skett – är att den nyligen är genomförd. Ja, då har den förmodligen inte skett för att säljaren ska trivas i det nya köket – då kan de ha skett för att få ett högre slutpris på bostaden i fråga. Det gör att nästa fråga blir avgörande.

I många fall så har nämligen en köksrenovering skett utan att professionell hjälp anlitas och detta i syfte att hålla kostnaderna nere. Och, av naturliga skäl, så bör man vara väldigt vaksam kring detta. En köksrenovering där säljaren har varit alltifrån rörmokare, snickare, golvläggare och – i extrema fall – elektriker är nästan som att tigga om bekymmer.

Där råder vi definitivt att en besiktningsman går igenom köket och i vissa fall så är rådet att man avstår och går vidare till nästa objekt. Detsamma gäller en badrumsrenovering. Köket och badrummet är känsligare sett till att vattenskador ofta uppkommer i dessa rum. Där är det därför extremt viktig att yrkesmän varit inblandade i en renovering. Kolla alltid med mäklaren innan. Den enkla frågan kan spara dig både pengar och besvär.

21 Feb 2018