Varför bli rörmokare?

Det finns flera anledningar till att man kan vilja arbeta som rörmokare. En anledning är till exempel att den starka byggkonjunkturen och höga efterfrågan har drivit upp lönerna en del.

Samtidigt är det många som uppskattar att arbeta med både kropp och knopp. Fysiska delar av arbetet håller kroppen i trim, samtidigt som långa och många uträkningar blir till regelbunden hjärngympa. En annan fördel är flexibiliteten – med den höga efterfrågan kan rörmokare i hög grad välja var de vill bo, om det så är på Värmdö, i Örebro eller i Kalmar.

Eget ansvar

Arbetet som rörmokare har utvecklats en hel del och så har även arbetsrollen. Idag har yrket kommit att förknippas med stort eget ansvar, där en rörmokare ibland kan ansvara för projektering och utförande såväl som betalning helt på egen hand. Även det här kan vara en faktor i att lönerna för rörmokare har kommit att stiga, och att utövare inom yrket ofta har en bra lön i dagsläget.

Flexibilitet och oberoende

Yrket som rörmokare kommer både med flexibilitet och oberoende. En duktig rörmokare kan till exempel välja att bosätta sig nästan var som helst i landet – säg till exempel Värmdö – och inte ha några större problem med att hitta en anställning. Den rådande efterfrågan är hög och arbetsgivare runt om i landet skriker efter erfarenhet och kompetens.

För en duktig rörmokare finns också alltid möjligheten att starta upp sin egen firma. Det här är inget ovanligt och bjuder på än mer frihet vad gäller ort och arbetstider. Oavsett om man vill bo lite lantligare (till exempel långt ute på Värmdö) eller mer centralt bör båda arbetsformerna fungera bra.

Löner

Det finns potential att erhålla en bra lön som rörmokare. Enligt en sida som samlar lönestatistik är medellönen kring 26 000 kronor – dock med många som uppger att de tjänar mycket bättre (eller sämre) än så. Till exempel svarar nästan en av sex att de har lön som överstiger 33 000 kronor i månaden. Nästan en tredjedel har en lön som är högre än 30 000 kronor i månaden. Enstaka har uppgett att de har en lön kring 50 000 kronor eller mer.

Det ska också påpekas att resten har en lägre lön än så. Många ligger kring 24 000 – 29 000 i månaden. Sidan visar även dem som har uppgett att de ligger mellan 10 000 – 14 000 kronor, vilket möjligtvis kan handla om lärlingslöner (eller kanske rörmokare som inte arbetar heltid). I till exempel Stockholm finns 98 referenser och en medellön på 27 000 kronor ungefär. Det står inte vilka kommuner referenserna arbetar i, och om lönen skiljer sig mellan till exempel Järfälla och Värmdö.

Läs mer om rörmokare och VVS-service.

23 Nov 2017