Vad kan tillkomma kostnadsmässigt vid en byggnation?

Oavsett om man väljer att bygga på egen hand eller väljer att anlita professionella fackmän för uppgiften så kan kostnader tillkomma. Eller snarare - de kommer att göra så. Om du inte skriver in allting i avtalet så kan du nästan räkna med att du kommer att få betala mer än vad du räknat med. Detta kan förklaras av resor, av materialkostnader och av ren väntan. Det senare kan förklaras av en sådan enkel sak som väder. Om det skulle spöregna så kan man heller inte bygga och då står företaget du anlitat sysslolös; alltmedan notan för dig tickar vidare.

Vi ska prata mer om väder senare, men innan dess så ska vi även slå ett slag för följande: se alltid till att skriva ett avtal och att så mycket som möjligt finns inskrivet i detta. Genom detta kan du ge dig själv bättre chanser att slippa stå där med extremt mycket högre kostnad än vad som ni - muntligt - kommit överens om.

En annan viktig sak gällande betalningen handlar om att aldrig betala i förskott. Betalning sker då jobbet är gjort och då det är besiktigat. Många blir lurade av detta och tror att betalningen ska ske innan eller då företaget ber om det. Något som alltså inte stämmer: man betalar då tjänsten är levererad - på samma sätt som då du är och handlar i en livsmedelsbutik. Du skulle aldrig köpa ett kilo räkor up-front på måndagen om du ska äta dem på lördagen, eller hur?

Låt inte vädret påverka - hyr ett väderskydd

Vädret är en faktor att ta på allvar vid byggprojekt. I Sverige finns inga garantier för att solen ska skina. Tvärtom: det kan regna, blåsa och - beroende på årstid - även snöa. Om du anlitat ett företag som ska hjälpa dig att bygga exempelvis ett Attefallshus eller ett uterum så kommer vädret att påverka byggnationens tempo. Det kan skapa panik. Du tittar upp mot himlen, ser molnen hopa sig och där regnet sedan börjar forsa ned - allt medan företaget du anlitat står overksamma och kostar pengar.

Lösningen? Att koppla vädret ur spel och hyra ett väderskydd. Ett väderskydd går att hyra för en blygsam kostnad som kan visa sig vara den bästa investeringen sett till att arbetet kan förflyta utan avbrott. Även ur ett annat perspektiv så är ett väderskydd bra - detta sett till material, utrustning och maskiner skyddas från naturliga attacker.

Väderskydd finns i alla tänkbara storlekar och därmed också i olika prisklasser. En viktig sak är att välja ett väderskydd som passar för det man ska bygga - rent storleksmässigt. Du kan med fördel ta hjälp av det företag du anlitat för byggnation och låta detta sköta all kommunikation med den uthyrare av väderskydd som du får tag på. Genom det så säkerställer du att ingenting tar skada, att skyddet är tillräckligt stort och att det - vid behov - är isolerat.

Klicka här om du är intresserad av att läsa mer om väderskydd.

2 Sep 2018