Utbilda sig till målare i Danderyd

Bor du i Danderyd och funderar på att bli målare? En väg som många har gått är att man går Bygg- och anläggningsprogrammet redan på gymnasiet. Om man får bra betyg, låg frånvaro och sommarjobbar som målare kan man sedan snabbt få en bra lön som målare, i tidiga 20-årsåldern. 

Men det är inte alla som vet redan i tonåren att det är måleri de vill jobba med. Det är således inte ovanligt att man som vuxen ombildar sig och tillskansar sig kunskaper i yrket. Även som vuxen krävs givetvis lärlingstid och hårt arbete innan man får sig en bra lön. En bra början, för den som är vuxen och bor i Danderyd, är att gå en YH-utbildning. 

Vuxenutbildningen

När man går in på sidan för utbildningen står det klart att den utförs i flera orter, förutom Danderyd även ett 20-tal orter till, bland annat Nacka, Nykvarn, Robertsfors och Sorsele. Utbildningen går att söka från norr till söder, och för många krävs nog knappast särskilt lång pendling. I beskrivningen står det att målet med utbildningen är att studenten ska kunna bli ”specialist på behandling av ytor”. Förutom målning kommer man även att få lära sig tapetsering, spackling, grundning, marmorering och dekoration. 

En fördel med utbildningen är att en stor del av den är förlagd ute hos en målerifirma. Här ges man möjlighet att lära sig genom att göra, samt få en god inblick i hur det faktiskt är att jobba som målare. 

Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet

På gymnasial nivå finns det inget alternativ inom kommunens gränser. Däremot ligger Danderyd relativt nära Stockholm, och med kollektivtrafiken är det enkelt att ta sig till angränsande områden. I Stockholms län finns det flertalet gymnasium som har Bygg- och anläggningsprogrammet (med inriktning måleri). På norra sidan av staden finns programmet i kommuner som Järfälla och Sollentuna. 

Om man tidigt vet att målare är det yrke man vill jobba med, får man sig en mycket bra grund att stå på genom att gå Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet, med inriktning måleri. Som nämnt i inledningen kan man få en snabb start i arbetslivet om man också ser till att ha låg frånvaro och godkända betyg. Om man dessutom sommarjobbar som målare under loven, kan man ganska snabbt få en hög lön. Det här kan jämföras med en del kamrater som kanske ska utbilda sig ett antal år efter gymnasiet, vilket både innebär missad arbetsinkomst samt sannolikt en hel del studieskulder. 

Vad tjänar man?

Det varierar naturligtvis en del. För en färdigutbildad målare med ett antal års erfarenhet i yrket ligger snittlönen kring 33 000 kronor. Man får dock lön under den två-åriga lärlingsperioden, där genomsnittet är ungefär 20 000 kronor. Det här är högre än vad till exempel VVS-lärlingar tjänar under sina träningsperioder. Snittlönen förutsätter dock att man har minimal frånvaro och godkända betyg i alla ämnen.

Läs mer om hur det kan vara att arbeta som målare i Danderyd på: http://www.målaredanderyd.se.

28 Nov 2018