Utbilda dig till glasmästare på Fredrika Bremer gymnasiet

Fredrika Bremer gymnasiet ligger i Haninge kommun och erbjuder ett brett utbud av gymnasieprogram. Ett av de mer populära är Bygg- och anläggningsprogrammet som årligen har ett stort antal sökande. För de som bor i Haninge är det hit man ska söka sig om man vill bli glasmästare. Det är nämligen en av de inriktningar som erbjuds inom detta program. Däremot bör man alltid höra efter vilka inriktningar som finns innan man söker sig hit då detta eventuellt kan ändras över tid. 

Första året – grundläggande kunskap

Första året på utbildning är relativt lika för alla elever. Detta oavsett om man har som mål att bli målare, murare, glasmästare eller annat. Under detta år ges grundläggande kunskap men det är även nu man ska göra inriktningsbeslut till kommande år. Man kan säga att första året handlar om att lära sig byggteknik och att andra året ger yrkesbevis. 

Andra året – Yrkesbevis och mer praktiskt

Generellt har byggprogrammet många praktiska moment och detta ökar även ju längre man kommer i utbildningen. Du kommer att vid flera tillfällen få vara på praktik hos glasmästare för att se hur yrket utövas. I första hand söker skolan glasmästare i Haninge men om man önskar går det även att få praktik i andra stadsdelar eller andra städer. Det är mycket vanligt att man i detta fall får kontakter som leder till feriejobb och kanske anställning efter avslutad skola. 

Ute på arbetsmarknaden

Efter de tre gymnasieåren väntar en tid för färdigutbildning på en arbetsplats. Du kan alltså söka jobb som glasmästare men under ungefär två år ges lägre lön. Det blir en slags lärlingsplats där företaget utbildar dig i ungefär två år och du under denna tid succesivt får högre lön. Har du inte en komplett gymnasieutbildning går det även i vissa fall att genomföra komplett lärlingsutbildning för att bli glasmästare. Hör i så fall med Arbetsförmedlingen om de kan förmedla denna utbildningsväg. 

Flytta hit för att läsa?

Generellt är det de som bor i Haninge, och omgivande område, som främst söker sig till skolan för att få den efterlängtade utbildningen. Men man kan även söka sig hit om man bor i andra delar av landet. Detta inte minst om byggprogram saknas på den ort man bor i. Vill du flytta till Haninge för att läsa här istället för i din kommun kan du prata med din studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa till genom att kontakta de olika skolorna och förklara hur det går till. 

20 Mar 2018