Tips för den som ska anlägga en eller flera bryggor

Funderar ni på att skaffa en egen brygga till båten? Det finns flera olika typer av bryggor och det kan därför vara klokt att ta hjälp av en bryggspecialist.

En egen brygga till båten kan vara praktiskt att ha men det gäller att tänka på placeringen och hur bryggan eventuellt kan påverka växter och djur. Bästa tiden att bygga en brygga är på hösten och fram till tidig vår innan fåglarna börjar häcka. Det allra bästa är om man slipper muddra eftersom muddring har negativ påverkan på växter och vattendjur.

Vid muddringen kan det även frigöras gifter som finns lagrade i bottensedementet. Det gäller att planera byggandet av bryggan eller bryggorna i god tid. Detta eftersom det ibland kan behövas bygglov och dispens från strandskyddet. Men generellt brukar man få uppföra en enskild brygga utan bygglov så länge den inte är tänkt för mer än tio båtar.

Företag specialiserat på olika typer av bryggor

Det finns flera olika typer av bryggor och det kan vara klokt att ta hjälp av en bryggexpert för att välja rätt. Det finns företag som är specialiserade på slitstarka bryggor avsedda för nordiskt klimat. Genom att välja en brygga av bra kvalitet slipper man underhåll och får en brygga som håller i många år.

En riktigt bra brygga kan kosta en hel del men det är också en investering som bidrar till att höja livskvaliteten och också fastighetsvärdet. Fast det kan löna sig att jämföra priser mellan olika tillverkare av bryggor genom att ta in flera offerter. Men glöm då inte bort att också titta på kvalitet och underhåll.

22 Aug 2022