Att vara smed i Stockholm kan betyda att man arbetar med en rad olika sorters smidesjobb. Men en sak har alla smeder gemensamt - de är hantverkare i dess rätta betydelse!
“Att förstå hur metall fungerar och kunna räkna ut en hur en kurva ska formas fram kräver en alldeles särskild kompetens”
En smed kan till exempel vara inriktad på konsthantverk vilket kräver stor kreativ förmåga och stark känsla för färg och form. Det gäller att kunna ta fram en idé i huvudet och sedan forma metallen utifrån den vision man har.
Metall för både nytta och nöje
Som konsthantverkare kan man tillverka rena konstföremål, till exempel skulpturer i offentliga lokaler. Det kan också handla om att göra smycken. Men även konsthantverkare tillverkar rena nyttoföremål. Ibland kan smeden arbeta med en kombination av nytta och utsmyckning, alltså metallföremål som både ska gå att använda och fungera som utsmyckning.
En smed som arbetar med konstsmide behärskar i regel olika metaller men är ofta inriktad på ett område, till exempel knivar eller silversmycken. Den senare kallas då i regel silversmed.
Konstsmeden är en tusenkonstnär
En smed som tillverkar olika sorters smidesdetaljer kallas ibland kort och gott för konstsmed. En sådan kan ha ett brett spektra av kunskap och arbeta i många olika sorters metaller för att skapa och restaurera bland annat grindar, gamla lås, gångjärn, skyltar, skulpturer, lampor och andra detaljer på inredningsområdet.
Förr i tiden var det vanligt att man gick till “byns smed” för att få hjälp med allt från att laga verktyg till att sätta skor på hästen. Smeden med sina speciella verktyg fungerade alltså också som hovslagare. Redan då var smeden en sorts tusenkonstnär och det är konstsmeder även i dag. Att förstå hur metall fungerar och kunna räkna ut hur man tar fram en kurvas böljande form kräver en särskild kompetens.
Vanligt att jobba i verkstad
En vanlig arbetsplats för en smed är att ha anställning på en av Stockholms smidesverkstäder. Då handlar det om en helt annan typ av smidesjobb. Inte små smycken eller konstföremål utan betydligt större konstruktioner.
Det kan till exempel röra sig om tillverkning av smidesdelar till olika industrier eller att göra jobb för olika byggen. Smidesjobben i en sådan verkstad går ofta ut på att tillverka delar eller detaljer i olika sorters metaller. Sådana metaller kan vara aluminium, järn eller rostfritt stål.
Smeder som utför den typen av jobb kallas i regel för stålbyggare. Det finns också smeder som arbetar på plåtslageri.
Välutbildad för hantverksjobb
För att arbeta som smed inom industrin finns yrkesinriktade program på gymnasiet, det industritekniska programmet. En annan väg att gå är genom hantverksprogrammet på gymnasienivå. Det finns också kortare utbildningar för den som blivit vuxen, det kan till exempel gå att skola sig till smed via folkhögskola eller andra kortare utbildningar.
Det viktigaste för en smed är erfarenhet. De flesta hittar sin första arbetsplats genom att prova sina kunskaper från utbildningen som lärling på ett företag där smeder arbetar med smide. Det finns självklart möjlighet att också vara lärling som stålbyggare.
I dag är det viktigt att som smed skaffa sig en europeisk licens för svetsjobb, en europalicens.
Andra inlägg
- Finsnickeri Stockholm - funktion och estetik i ett
- VVS i Malmö – fackmässiga installationer
- hantverkarlöner.se/effektiv-teknisk-forvaltning-av-fastigheten-ger-langsiktig-hallbarhet
- Dränering i Västerås – ett uppdrag för experter
- Fastighetsförvaltning och underhållsplaner i Stockholm
- Sälja lastpall: En viktig del av logistikkedjan
- Markentreprenad i Stockholm – för en spännande utemiljö
- Solcellernas roll för industri och bostadssektorn
- Effektiv värmelösning med moderna värmepumpar i Stockholm
- Asbestsanering – en nödvändig åtgärd för säkra byggnader i Stockholm