Så undviker du inbrott i en hantverkarbil

Hantverkare är utsatta när det gäller stöld och inbrott, kanske främst i sina bilar. För att skydda sig kommer här våra bästa tips – så undviker du inbrott i en hantverkarbil. 

Att bli utsatt för ett inbrott i sin bil medför inte bara att man kan förlora många saker av värde utan själva bilen kan också bli skadad. Även om man är försäkrad och inte förlorar några pengar så är det en jobbig, och framförallt onödig sak att gå igenom. Det finns många saker man kan göra för att undvika att få inbrott i sin hantverkarbil. 

Tänk på var du parkerar

Det första sättet att undvika inbrott i sin bil är att tänka på var man parkerar. Som hantverkare kanske det inte alltid är möjligt om man behöver ha närhet till arbetsplatsen men dom gånger det går ska man tänka till. Välj allra helst ett parkeringshus och i dom fall det inte finns något se till att leta efter upplysta parkeringar. Det kan också vara en idé att kolla efter parkeringar där det passerar mycket folk. Även inbrottstjuvar undviker att begå brott med vittnen rakt framför näsan.

 

Lämna inget synligt

”Töm bilen själv” är det många försäkringsbolag som rekommenderar men som hantverkare har man förmodligen många verktyg och andra hjälpmedel i bilen. Att bära med sig dessa varje gång man parkerar och lämnar bilen är kanske inget alternativ men man kan åtminstone tänka på att ta med sig GPS, bilstereo och andra små saker som många tjuvar är på jakt efter. 

Det man inte kan ta med sig ska man se till att inte lämna synligt. En desperat inbrottstjuv kan lockas av ett par solglasögon i framrutan eller ett cigarettpaket mellan framsätena så se till att hålla din hantverkarbil hyfsat ren och urplockad. Vad gäller verktyg och annat ska man se till att inte lämna dessa synliga. Har man en hantverkarbil kanske chansen är stor att det är en skåpbil – se till att utnyttja det i så fall. Det bästa i det här fallet är såklart om det är en modell utan rutor i skåpet men om man har det kan man tona dom så att det inte går att se in lika bra. 

Lås och larm

Lås och larm är såklart också två viktiga punkter att se över för att undvika inbrott i sin hantverkarbil. Har man inget larm kan det vara en god idé att skaffa ett för att vara på den säkra sidan. Vad gäller dagens stöldsäkra bilar moderna lås är det få tjuvar som faktiskt lyckas bryta sig in utan nyckel men däremot finns det dom som väntar på rätt tillfälle för att rent av kunna stjäla bilnyckeln istället. 

Kanske står du i kassan för att köpa eftermiddagskaffet medans en tjuv fiskar upp nyckeln ur din ficka. Medans du dricker ditt kaffe i godan ro har han eller hon tömt bilen på alla värdesaker. En sån enkel sak som att tänka på var och hur man bär med sig sin bilnyckel kan faktiskt göra att man minskar risken att bli utsatt. 

Har du blivit utsatt för inbrott i din transportbil och behöver lämna in den på verkstad så är lösningen att hyra en hyrbil för olika former av transporter under tiden.

10 Dec 2019