Så skyddar du dig på taket

När du ska arbeta på höga höjder, högre än två meter över marken, bör du alltid ha hjälm. Enligt lagen ska du ha en byggndsställning till din hjälp när det är dags för arbete på högre höjder än 2 meter ovan markytan. Då bör du ha en byggnadsställning till sin hjälp. Ska du upp på taket är det förstås en otrolig hjälp att ha en byggnadsställning till ditt förfogande när du ska upp på taket. Nu är det inte alltid som man behöver en hel byggnadsställning till sitt förfogande när man ska arbeta uppe på taket. Däremot behöver man alltid en säkerhetssele och en lina som är fäst vid en ankarpunkt uppe på taket och en hjälm på huvudet.

Dessa saker bör finnas på tak för säkerhets skull

Det bör finnas en ankarpunkt någonstans på taket för att du ska kunna fästa säkerhetslina fast på taket. Skulle du förlora balansen och ramla, ser linan till att du inte ramlar av taket. Ska du vara riktigt trygg på taket, bör man montera fast följande saker på taket;

1. Nockräcke – detta är bättre än en ankarpunkt, en ankarpunkt är endast en punkt där man kan fästa säkerhetslinan. Har man i stället ett nockräcke, kan du röra dig i sidled men utan att behöva fästa säkerhetslinan på annat ställe. Har du ett nockräcke är du säker var du än rör dig på taket.

2. Glidskydd – ett glidskydd monteras fast i nedre delen av taket i höjd med hängrännan. Den är till för att om du lägger en stege på taket så du kan röra dig upp och ner på taket. Då ser glidskyddet till att stegen står kvar där du lade den.

3. Skyddsräcke – ett skyddsräcke placeras i höjd med hängrännan och ska ta emot allt som ramlar neråt och ser till att det inte fortsätter ramla av taket. Skulle du själv glida nerför taket, tar skyddsräcket emot.

4. Bärläktssteg – detta är till för att den som behövr komma upp på skorstenen ska få steg för att ta sig upp på den.

5. Takstege – en takstege är bland det allra bästa du kan ha på ett tak. Den är till för att du lättare ska kunna ta dig upp och ner för ett brant tak. Det är inte bara branta tak som behöver en takstege, alla tak borde ha denna säkerhetsanordning, anser vi.

6. Gångbrygga – även en gångbrygga på ett tak är till för att du ska kunna röra dig på taket på ett säkert sätt.

7. Säkerhetssteg – även detta steg är till för den som ska ta sig upp och nerför en skorsten.

8. Snörasskydd – är det mycket snö på taket bör ett snörasskydd se till att allt det inte faller ner från taket. De som är fastighetsägare har ansvaret för att snö och is inte ramlar ner på gående under taket. Särskilt vid entreer måste ett snörasskydd finnas för förbipasserandes säkerhet.

Här kan du läsa mer om du vill veta om taksäkerhet i Stockholm fungerar.

31 Jul 2018