Så jobbar glasmästare

Den som funderar på att arbeta med fönster lär gå, antingen på gymnasiet på någon byggprogramsutbildning eller får anställning som lärling som glastekniker och lär sig yrket på det sättet. Då kommer den som vill, arbeta med fönster på olika sätt. Antingen arbetar med renovering av fönster eller med att montera in nya fönster på huset. Som lärling, eller på gymnasiet, lär man sig hur man byter ut fönster, renoverar fönsterkarmar, fönsterbågar och hur man målar dem.

Arbeta med fönster är delikat

Att arbeta med fönster och fönsterglas är ett delikat arbete. Det är ett arbete som måste gå i olika steg och som hantverkare lär man sig de stegen så att det till sist går på rutin och man tänker inte på de olika momenten, utan det går av sig självt. 

Finns olika slags fönster för olika behov

1. Vill man sänka kostnaderna för uppvärmningen inomhus, kan man montera särskilda Energifönster. Det innebär att man har treglasfönster, med ädelgas i mellanfönster. Då är de väl isolerade och villaägaren som monterar sådana i sin villa, behöver inte placera element vid fönster för att hålla fönster utan imma.

2. Om man inte gillar att renovera fönster med jämna mellanrum kan man montera fönster som inte slits ner. De har då en utsida i aluminium som inte slits av väder och vind. På insidan har de träkarm som är där för att man av tradition har fönster gjorda av trä.

3. Det finns även solskyddande fönster, som inte släpper in solstrålarna, men väl dagsljuset. Det innebär att man inte behöver vara orolig för att solljuset nöter ner möblerna som är inne. Vill man kan man även montera fönster med särskilt mörknande fönster.

Så är lönen för glasmästare

Eftersom de flesta hantverkarjobb sätts individuellt varierar lönen för glasmästare, men dne brukar landa på cirka 30.000 kronor i månaden. Innan skatt. Dessutom varierar de ganska stort mellan olika städer i Sverige. Storleken på lönen beror också på hur gammal man är och hur länge som man har arbetat som det. Till exempel kan en 26-åring i Jämtland tjäna 31.000 kronor i månaden som har arbetat med detta i 7 år, en 49-åring i Norrbotten får endast 21.500 kronor som har arbetat i 30 år. Det går inte att sia om vad man kan få för lön, då de varierar så här mycket. Man kan tycka att det är orättvist, men här styr tillgång och efterfrågan.

24 Feb 2019