Så arbetar du med badrumsrenoveringar

En VVS-montör kan mycket väl utföra hela badrumsinstallationer. Det innebär i så fall att man gör mycket mer än bara lägger rör för handfat, dusch och badkar. Är man riktigt händig kan man även lägga våtutrymmen, och lär man sig grunderna i kakling. Ju mer du kan göra själv desto bättre för dig att göra hela badrumsgolvet åt dina kunder. För kunden är då det viktiga, dels att det blir snyggt, men dels också att lutningen på badrumsgolvet blir det rätta. Sådant är svårt för en lekman att göra.

Göra efterkontroller

Som hantverkare som arbetar med allt som har med värme, ventilationer och sanitet innebär det att du som VVS-montör även måste gör efterkontroller att ventileringen fungerar så som du har installerat det. Här kan kunden välja mellan mekanisk till- och frånluftsventlier, eller maskinell sådan. Sedan kommer det till att installera en duschkabin – om kunden vill det – och badkar.

Särskilt när det kommer till duschen är det viktiga med våtrumshanteringen. Här gäller det att du som hantverkare är noggrann för att huset inte ska få någon framtida vattenskada. Här kommer några punkter att tänka på:

Vattenskada

Det är viktigt för dig som VVS hantverkare att du har en uppdaterad (och aktuell) ansvarsförsäkring. Går något fel ska det inte belasta dina kostnader. Du måste alltid se till att du är fullt ut försäkrad ifall något går som du inte har tänkt dig. Det är ett ansvar och en garanti för dina kunder att du har alla försäkringar som du behöver. Ibland kan du behöva ge garantier på ditt jobb och att då inte ha försäkringar på det du gör, kan skada ditt rykte som hantverkare.

Boverkets regler

Alla våtutrymmen måste byggas enligt reglerna. Även om du vill tillmötesgå din kund, är det vissa saker du ändå inte kan göra. Alla gamla våtrumsmattor, golvbrunnar och kranar som är gamla, måste bytas ut. Blir det något fel med återanvända och för gamla detaljer, är det dig det faller på. Det är du om är kunnig i dessa frågor, inte kunden. Det är på så sätt viktigt att du använder rätt material för badrumsrenoveringen. Till exempel får du inte använda material i golvbrunnen som är äldre än från år 1991. De gamla golvbrunnarna uppfyller inte dagens krav. Alla borrhål och pluggar måste tätas med våtrumssilikon. Till sist bör du se till att dina kunder känner till var huvudkranen sitter.

Dokumentation och intyg

Kunderna måste få all dokumentation som du kan ge dem. Glöm inte att ge garantier skriftligen, våtrumsgarantier, till exempel, och intyg som talar om att badrumsrenoveringen är gjord helt enligt branschreglerna. Till sist bör du som hantverkare göra en efterkontroll eftersom allt ansvar kommer att falla tillbaka på dig som gjort renoveringen.

13 Feb 2018