Har du utbildat dig till snickare, eller funderar du på att bli snickare? Snickare är numer ett brett yrke som innebär att du kommer att få jobba med helt olika saker. Det kan vara allt från att spika lister, till att montera köksinredningar, slipa golv eller tillverka möbler. Du kan även bygga båtar eller renovera gamla hus.
Vad du arbetar med senare beror på vilken inriktning som du väljer att specialisera dig på. Förut, för många år sedan, tänkte man sig att snickrarna ägnade sig åt snickerier och arbetade med trä. Förut kallade man även snickare för timmermän, något som lever kvar i Finland och de timmermännen ägnar sig alltså åt att timra hus, alltså byggnadssnickare som vi kallar det här i Sverige.
Olika inriktningar för snickare
Finsnickare – som tillverkar möbler och utför intarsia. Om du inte vet vad intarsia är, är du inte ensam om det. Det är en konstnär som ägnar sig åt konst i trä. Man hugger ut små figuer i en träplatta och ersätter de uthuggna delarna med andra träslag som skiftar i färg och form.
Maskinsnickare – som tillverkar till exempel fönster, dörrar, trappor och köksinredningar
Byggnadsträarbetare eller byggnadssnickare – som bygger hus eller monterar ihop modulhus. De bygger allt i huset, från fasad till inredning och golv.
Båtbyggare – då man tillverkar båtar och inreder dem. Många utför reparationer av båtar, eller så kan man arbeta på ett båtvarv.
Många som tänker på snickare, tänker förmodligen på möbelsnickare eller på sådana som arbetar med träplankor och som mest använder hammare och spik. Numera arbetar många i industrier medan andra bygger på företag som monterar och installerar till exempel garageportar i Göteborg.
Kort utbildning och (nästan) garanterat jobb
Snickare har en kort utbildning, oftast genomgår man en sådan på gymnasiets byggprogram. Efter det kan man sedan antingen arbeta som lärling och lära sig under den tiden det som behövs som snickare med olika inriktning. Man kan även vidareutbilda sig genom att gå olika kurser efter gymnsiet. Konkurrensen om jobben är liten och framtiden ser ljus ut för snickare i allmänhet. Efter utbildningen är det meningen att man ska arbeta som lärling. Dessutom får man en hel del praktik under utbildningens gång.
Eftersom jobbet som snickare är ett ganska krävande fysiskt jobb, är det bra om man har en stark fysik. Den som tränar på fritiden kan undvika skador relaterade till jobbet. Man får bära en hel del både tungt byggmaterial och tunga arbetsredskap som snickare.
Andra inlägg
- VVS i Malmö – fackmässiga installationer
- hantverkarlöner.se/effektiv-teknisk-forvaltning-av-fastigheten-ger-langsiktig-hallbarhet
- Dränering i Västerås – ett uppdrag för experter
- Fastighetsförvaltning och underhållsplaner i Stockholm
- Sälja lastpall: En viktig del av logistikkedjan
- Markentreprenad i Stockholm – för en spännande utemiljö
- Solcellernas roll för industri och bostadssektorn
- Effektiv värmelösning med moderna värmepumpar i Stockholm
- Asbestsanering – en nödvändig åtgärd för säkra byggnader i Stockholm
- Lackering i Stockholm för ett glänsande hem