Så är det arbeta som stensättare

Om du funderar på att bli stensättare, får du vara beredd på att arbeta mycket utomhus, och många gånger på knäna. Om du gillar ett kreativt arbete och då det är mycket viktigt att vara noggrann, då är stensättaryrket något för dig. Som stensättare och om man får ett uppdrag att arbeta med stensättning, antingen i en offentlig park, en anläggning eller i någons privata trädgård, är det allra första som man måste göra, är att lyssna noggrant och höra sig för hur kunden eller uppdragsgivaren önskar sig stenträdgården eller trädgården med stensättning. Sedan bör kunden bestämma vilka slags stenar som de vill ha.

Arbeta med stensättning

Att arbeta med stensättning är ungefär som att arbeta med pussel. Skillnaden är den att det är du som bestämmer hur pusslet ska vara. Det är här som noggrannheten kommer in. Då är det viktigt att du får alla "pusselbitar" att passa in med varandra. Om du då har planerat noggrant hur stenarna ska sitta, så bör du anpassa dem till varandra och till omgivningen – i arbetet ingår att kunna hantera en stenskärare. Det är nämligen viktigt att kunna skära stenarna så att de passar in, ungefär som när du kaklar. Det är på många sätt liknande arbete som när du kaklar en vägg. Underlaget är lika viktigt som när du kaklar, och du kommer att behöva en "fog" för att få stenarna att ligga rätt. Dessutom är det lika viktigt hur du löser alla avvikelser i omgivningen. Med erfarenhet blir arbetet lättare. Ju mer erfarenhet som du får i arbetet, desto lättare blir det att arbeta som stensättare. Det gör att man vänjer sig vid olika sätt att lösa olika problem som man kan stöta på i sitt arbete.

stensättning

Så utbildar du dig till stensättare

Som andra hantverkare går man gymnasiets Byggprogram, eller om man så önskar, kan man även utbilda sig till detta på KomVux. Då kan man gå en inriktning som heter Mark- och anläggningsinriktning på Byggprogrammet. Dessutom kan det krävas att man har körkort för man behöver frakta tungt material (stenar) och klarar sig inte utan en bil. Sedan kan man även utbilda sig utan ett gymnasieprogram och då måste man gå som vuxenlärling hos en verksam stensättare och får under den tiden lärlingslön (brukar vara kring 17.000-19.000 kronor i månadslön). Lycka till med både utbildning och framtida arbete som stensättare. Gillar man att arbeta utomhus och gillar kreativitet då kommer du att trivas.

30 May 2019