Rätt golv för rätt användning

Golvet är den yta som är utsatt för mest slitage i en byggnad. Det är också den yta som påverkar människan mest, i och med att man hela tiden är i kontakt med den, och därför är den mycket viktig.

När man väljer golv i sin bostad så är det mycket viktigt att man väljer ett golv som passar för den användning som man kommer att ha i det rummet. Det är till exempel därför man oftast använder sig av klinker i badrum och tvättstuga. Ett golv som är tåligt, lätt att torka av och mycket hållbart för slitage. Men i ett sovrum vill man hellre ha något som är mjukt och varmt för de bara fötterna, som ett plankgolv eller en heltäckningsmatta. Och så ska man även tänka när det gäller andra rum och lokaler.

Extra tåligt ytskikt

Det golv som behöver mesta möjliga tålighet är ett industrigolv. Ofta är det utsatt för hög värme, låga temperaturer, vatten, smuts, oljor och andra brandfarliga vätskor, samt maskiner i form av liftar och truckar. Därför behöver man ett ytskikt som är extra tåligt och även lätt att rengöra. Vanligaste ytskikten är betonggolv eller klinkergolv. I båda fallen är det ytskikt som tål allt det som de kan utsättas för, och de är även lätta att laga och underhålla om det behövs. Det händer även att man asfalterar inomhus, beroende på användningsområde. Men eftersom asfalt inte har en lika tät yta så brukar man ändå föredra ytor som stoppar vätskor.

10 Mar 2021