Plåtslagare - en man som bearbetar plåt

Vad betyder egentligen ordet plåtslagare och vad gör en sådan egentligen? Inom vilka områden arbetar en plåtslagare i Täby? I den här artikeln reder vi ut begreppen.

Plåtslagare är en man som slår och formar plåt, enkelt beskrivet. Idag finns förstås även plåtslagarinnor och faktiskt är många plåtslagare just kvinnor. Det är ett av de hantverkaryrken, vid sidan om målare, där det råder stor jämlikhet mellan könen. Att bearbeta plåt betyder att man formar plåt och det kan man göra på många olika sätt, både genom värme och mekanisk bearbetning. Ett plåtslageri är ett företag som för-bearbetar plåt och ofta har stora pressar som tvingar plåt till en speciell form medans en plåtslagare är en hantverkare som precisions-bearbetar plåt för att den ska passa perfekt på en speciell plats.

Vad gör en plåtslagare?

Om man ser sig omkring så kan man upptäcka hur mycket plåt som finns i vår omgivning. Precis som med ett isberg är det dessutom bara en del som man kan se, mer finns under ytan. En plåtslagare i Täby arbetar oftast med olika typer av skydd för att täcka andra känsligare material som trä eller gips. Om man besöker en byggmarknad kan man hitta mycket plåt av olika slag som redan är behandlat och färdigt att montera. Men så enkelt är det sällan. För att få perfekt passform så krävs det att man kapar eller böjer plåten. Kanske behöver man till och med svetsa. Det är där en plåtslagare kommer in i bilden. De har kunskapen, verktygen och handlaget för att kunna forma och placera plåtar på ett sådant sätt så inget vatten eller någon rök kan komma förbi det hinder som de bygger upp.

Olika typer av plåtslagare.

När man tänker på plåtslagare så tänker man oftast på de som arbetar med beklädnad av hus, eller byggnadsplåtslagare som det heter. Det kan vara skydd vid skorstenen, vindskivorna, fönsterbleck, hängrännor eller hela plåttak av olika slag som de jobbar med. Men det finns fler sorters plåtslagare som man kan specialisera sig till att bli. Det finns grovplåtslagare som arbetar med tyngre plåtar och konstruktioner. Till exempel båtar, på industri och byggnation med balkar. Dessa plåtslagare använder ofta även svets i sitt arbete. Slutligen finns det också ventilationsplåtslagare. Dessa arbetar med ventilationstrummor och rör som används i hus, lokaler och industrier. Precis som läkare så har alla dessa tre utbildningar samma grund men man väljer sedan vilken gren som man vill arbeta med.

8 Jan 2020