Passande material till tanken

Plasttank, plåttank eltankler rostfri tank - det gäller att anpassa materialvalet efter det tilltänka innehållet. Inom industri och produktion är det vanligt förekommande med specialbeställda behållare, exempelvis rostfria tankar, för att på bästa sätt förvara innehållet på ett säkert sätt. I vissa branscher förekommer även höga krav på till exempel hygien och då kan det vara nödvändigt med noggrant utformade tankar. Handlar det om enklare frakt eller förvaring som exempelvis till campingsemestern räcker det gott och väl med en tank, till exempel i plast, som går att hitta i en vanlig livsmedelsaffär.

Höga krav på hygien

Produktion av exempelvis livsmedel eller farmaceutiska produkter har höga hygienkrav. Rostfritt stål är i sig redan ett väldigt hygieniskt material och är därför är rostfria tankar perfekt för produktion av dessa varor.

En av de främsta positiva egenskaperna med rostfritt stål är just att de inte rostar, samt att ytan inte avger ämnen till de material den kommer i kontakt med. Detta är en klar fördel när man arbetar med produktion med krav på hygien. Rostfria tankar tas ofta fram efter kundens önskemål och används oftast inom industri och produktion och kan därför vara väldigt kostsamma.    

Frakta och förvara vätskor

Till skillnad från rostfria tankar så är tankar i plast betydligt mycket billigare och enklare att få tag på. Mindre plasttankar går att hitta i nästan vilken affär som helst och lämpar sig för förvaring av färskvatten till exempelvis båten eller husvagnen. Egentligen går det att frakta och förvara vilken sorts vätska som helst i en sådan tank, det enda man bör tänka på är att innehållet inte är frätande eller allt för varmt så att plasten riskerar att smälta.

Bränsleförvaring

För frakt och förvaring av bensin och dieselolja fungerar en plasttank även om det kan vara lite riskabelt. En tank i rostfritt stål är inte nödvändig för sådana vätskor utan vanligtvis används plåttankar för ändamålet. Många bränsletankar är gjorda i just plåt. Fördelen är att de har en bättre hållbarhet än plast men istället kan rost förekomma. Priset ligger någonstans mittemellan plast- och rostfria tankar.

Det finns tankar att välja i många olika material och det första man bör ta hänsyn till om man ska köpa en tank är vad som är tänkt att ha i den. För produktion är rostfria tankar att rekommendera. Plåt är bra för bränsle och oljor och plast är perfekt när det handlar om att förvara färskvatten eller andra enkla vätskor. Tätsvets är en ledande svensk leverantör av rostfria tankar. 

10 Jun 2019