OVK är en åtgärd för renare luft

OVK betyder obligatorisk ventilationskontroll och som namnet anger är det en lagstadgad åtgärd. Du har stor nytta av att få en inspektion av ventilationen i ditt hus och få klara besked.

Det är en certifierad inspektör som kollar fläktar, rör och ventiler, så du får professionella och klara besked. Har du fukt och smuts i fläktrören, eller kanske fågelfjädrar eller döda möss? Allt som finns där, mikrober, damm och kvalster, kommer ut i den luft som vi andas. Det är viktigt att hålla rent och att hålla koll. Särskilt i skolor, offentliga lokaler och äldreboenden, där folk vistas mycket inomhus, är det tvunget att göra regelbunden OVK.

Även hyresvärdens skyldighet

Det är lika viktigt med boende och hyresgäster, och därför måste också fastighetsbolag och privata hyresvärdar se till att OVK görs. När du bygger en privat enfamiljsvilla måste du göra OVK-besiktning innan du flyttar in där. Inandningsluften är så viktig för vår hälsa att man måste kolla upp den, så att man inte får luftrörsproblem.

Det finns många ventilationsföretag som har OVK-inspektörer, och de kan också hjälpa dig att byta ut fläktar eller rör som inte fungerar. De rensar och städar, och de kollar att friskluft släpps in och dålig luft sugs ut. Ring ett ventilationsföretag om du inte har gjort det på ett tag, för ibland slutar fläktar att fungera utan att man märker det. Många fall av trötthet och huvudvärk kan bero på dålig luft inomhus. Det är lätt att kolla och går enkelt att åtgärda.

30 Jan 2022