Överlåtelsebesiktning för ett tryggt husköp

Att köpa bostad är en stor investering och därmed av största vikt att man har koll på fastigheten. Med en överlåtelsebesiktning kan eventuella brister hittas.

Att köpa ett hus är ett stort steg i livet och förmodligen en av de största investeringarna man kommer att göra i livet. När man hittat sitt drömhus är det lätt att bli blind av kärlek och missa skador och brister. Plötsligt blir husköpet mycket dyrare än man tänkt sig då fel efter fel upptäcks och måste repareras.

Genom att som köpare eller säljare genomföra en överlåtelsebesiktning, blir husaffären tryggare. En överlåtelsebesiktning tar 2-5 timmar och efter utfärdad kontroll får man reda på fel och brister samt eventuella framtida risker. Med facit i hand kan fastigheten sedan bedömas som mer eller mindre värd och köparen kan ta ett säkrare beslut om affären.

Överlåt överlåtelsebesiktning till proffsen

I en överlåtelsebesiktning ingår kontroll av fasad, tak, källare, våtutrymmen samt vindsutrymmen. Däremot kontrolleras inte uppvärmning, skorsten och el med mera. Dessa aspekter av besiktningen kräver en besiktningsman med särskild behörighet och det ansvarar köparen för.

Det är lätt att förhasta sig och själv tro att man har öga nog för att detektera problem men sedan förgå ett flertal brister. En besiktningsman har nämligen kunskap om felaktigheter man inte kan se med blotta ögat. Så sammanfattningsvis är en överlåtelsebesiktning väl värd besväret om man vill försäkra sig om ett tryggt bostadsköp. Därtill kan det ge en förhandlingsutrymme om priset om besiktningen skulle visa stora brister.

16 Nov 2022