Olika yrken där man arbetar med sten

Sten är ett hållbart och stilfullt material som används till olika projekt i både i inom- och utomhusmiljöer. Det finns flera olika yrkesgrupper som arbetar med sten som huvudmaterial på olika sätt. Man kan jobba bland annat med stensättning, som stenhuggare eller som montör och trots att man arbetar med samma material så skiljer sig jobben åt en hel del. Några av yrkesrollerna innefattar ett grövre arbete och vid andra lägger man mer fokus på detaljer och det finstilta. Oavsett är det dock en fördel om man har en konstnärlig ådra eftersom det är ett hantverk som kräver viss känsla för finlir. 

Stensättare 

När det kommer till stensättning arbetar man ofta i grupp tillsammans med andra. Det mesta av arbetet sker utomhus i både offentliga och privata miljöer och det kan handla både om att sätta kant- eller gatsten på en parkering lika väl som att anlägga en terrass hemma hos en privatperson. Stensättning är ett fysiskt arbete som kräver att man är stark och tycker om att jobba utomhus. Det kan även vara en fördel om man är konstnärligt lagd eftersom man inte helt sällan ska lägga avancerade mönster. Man kan utbilda sig redan vid gymnasiet där man då läser ett bygg- och anläggningsprogram med inriktning mot mark och anläggning. Det finns gott om jobb i branschen idag och ser ut att förbli så även framöver. 

Stenhuggare 

Att arbeta som stenhuggare kan ha flera olika innebörder. Vissa arbetar till exempel enbart med att designa och ta fram gravstenar medans andra jobbar åt större företag och är mer mångsidiga. Även inom den här yrkesgruppen förekommer stensättning med gat-, kant- och marksten samt anläggning av stentrappor och murar. Man kan även jobba med att ta fram monumentstenar och liknande men det är inte lika vanligt. För den som vill arbeta som stenhuggare finns bra grundutbildningar vid gymnasiet men helt färdigutbildad blir man först via den arbetsplats man senare kommer att jobba på. 

Stenmontör

Som stenmontör utför ungefär samma sak som stensättare och även här arbetar man både inomhus och utomhus. Däremot förkommer arbeten som rör alltifrån golv och trappor till fasader. Renovering och underhåll av till exempel gamla stengolv är vanligt men man spelar även en viktig roll vid många nybyggnationer där man ofta monterar till exempel stenplattor både på väggar utomhus, samt golv och annat i dom olika inomhusmiljöerna. Man kan även arbeta med badrumsrenoveringar och andra mindre arbeten som innefattar montering av sten. 

Att jobba med sten innebär att man är en hantverkare oavsett om man hugger text och bild eller om man har stensättning som arbetsområde. För den som letar ett arbete som kräver fysisk styrka är både stensättare- och montör bra alternativ, som dessutom bidrar till varierande arbetsdagar och nya projekt löpande. Föredrar man att jobba ensam är stenhuggare kanske ett bättre alternativ men man bör ha i åtanke att det inte finns en allt för stor efterfrågan vad gäller dessa.

2 Nov 2019