Oanade möjligheter för en kättingtelfer

En kättingtelfer kan användas i både industriell och hantverksmässig produktion. Oavsett vilken så rationaliserar den arbetet och minskar slitage på kroppen.

Det finns många områden där en kättingtelfer kan vara till nytta. Kanske vet du inte att en sån skulle kunna hjälpa dig i ditt företag. Eller så vet du inte vad en kättingtelfer är för något. Jo, det är en slags modern lyftutrustning som arbetar med elektrisk motor. Man kan säga att den ersätter gamla tiders block och talja.

På senare år har det blivit populärt att åter ta upp gamla hantverkstraditioner. Till skillnad från industriell produktion så innebär hantverk att handen och ögat är med i varje steg av tillverkningen. Det kan till exempel handla om snickeri, möbeltapetsering eller gravyrarbeten. Andra områden ligger inom mathantverk, såsom hantverksmässig korvtillverkning eller ystning.

Modern utrustning med kättingtelfer i gammaldags hantverk

Även om du arbetar enligt gamla ideal och till stor del med äldre metoder, så betyder det inte att du inte kan använda dig av modern teknik. Faktum är att för att kunna driva ett företag med lönsamhet idag så behövs vissa rationaliseringar jämfört med hur arbetet gjordes förr i tiden.

Med hjälp av en kättingtelfer kan man till exempel lyfta upp ett helt ystkar när ostmassa ska fördelas i ostformar. Ostkornen som simmar i vassle kan då tömmas ut genom en slang nedtill på karet. Förr i tiden fick mejeristen istället stå böjd och skopa upp många kilo ostmassa. Med ny teknik blir det därmed mindre slitage på kroppen. Och på osten märks ingen skillnad.

30 May 2022