När du funderar på arbete som målare

Om det är så att du funderar på att utbilda dig till hantverkare, är det bra att känna till att du kan arbeta med olika slags hantverk om det är så att du funderar på att utbilda dig till hantverkare inom byggprogrammet på gymnasiet. Om du går byggprogrammet kommer du antagligen inte att sakna arbetstillfällen om du bestämmer dig för att arbeta som målare, tapetserare, snickare eller du kanske vill arbeta med VVS? 

Stor efterfrågan på flest hantverksjobb

Det är mycekt stor efterfrågan på de flesta slags hantverksjobb, framför allt i storstäderna. På landsbygden finns det redan så många som är någotsånär praktiskt lagd och många lär sig av sina föräldrar hur de ska renovera på egen hand, snickra ihop en möbel. Och är man inte sp duktig på det, frågar man någon bekant, släkting eller vän om hjälp. I storstäderna samlas ofta de tjänstemän som inte är så praktiskt lagda. De har inte så många som de kan fråga om hjälp med de renoveringar som de kanske behöver göra. Därav växer efterfrågan på hantverkare i storstäderna. Dessutom vill många renovera sina bostäder i storstäderna.

Renovera bostaden är populärt

Det krävs ju en hel del resurser att renovera bostaden, en badrumsrenovering, kan ju med allt byggmaterial och arbetskostnad, gå på mellan 50.000-100.000 kronor. Det är en hel del kapital som man antingen lånar sig till, eller sparar till. Att man då eftefrågar de bästa hantverkarna på det jobbet, är ju då inte så konstigt.

Duktiga hantverkare mest eftefrågade

En duktig målare kan få mellan 30.000-35.000 kronor i månadslön innan skatt. Det beror på vilekt företag du bestämmer dig för att arbeta på, eller om du väljer att bli egen företagare. Som egen företagare är det viktigt att ha en bra kundstock. Då kan det vara bäst, när man kommer ut som ny hantverkare att kanske jobba med det ett tag, som anställd innan man kan sätta igång med ett nytt företag och börja med kunder från noll till så många som krävs för att försörja sig på det. Man behöver också erfarenhet som till exempel målare innan man kan börja ta uppdrag självständigt.

Störst efterfrågan i Stockholm

Helt oväntat är det inte att den största efterfrågan finns i Stockholm. Beslutar dig för att flytta till huvudstaden lär du få arbete så fort du själv vill det. Bästa sättet är att välja att börja arbeta på något företag och kanske ta sitt gesällbrev (om du nu behöver det) på ett företag. Då får du in en fot och de lär känna dig. Sedan är det bara att fortsätta och lära dig av de andra på företaget.  Vill du veta mer, läs vidare här.

12 Nov 2018