När används en teleskoplastare?

En teleskoplastare är en mångsidig maskin som skapar ett mervärde i form av att den kan användas även vid lastning på en högre höjd. Teleskoparmen gör att man som användare kan arbeta högre upp och det är den stora fördelen med en teleskoplastare; man slipper helt enkelt de bekymmer som högre höjder kan för med sig. Gällande teleskoparmen så är denna även användbar rent horisontellt.

Mångsidigheten gör att teleskoplastare används inom olika branscher till vilka vi kan nämna industri, byggnads, trädgårdsanläggning, jordbruk och även Försvaret. Den stora styrkan och förklaringen till varför en teleskoplastare är så pass efterfrågad och populär ligger i denna mångsidighet.

Du kan använda den som en vanlig hjullastare - skotta snö, forsla bort saker, flytta jord från punkt a till punkt b och för att plana ut marken; men samtidigt så kan du alltså lyfta upp saker på en högre höjd genom att veckla ut teleskoparmen.

Olika modeller och storlekar

Det finns många olika modeller och storlekar på teleskoplastare. Vissa är utrustade med trepunktslyft och kraftuttag - det är något som gör dem användbara inom exempelvis jordbruket och där man antingen kan se maskinen som ett komplement eller som en ren ersättare till maskiner som normalt används.

För ökad stabilitet så är vissa modeller även utrustade med stöd längs sidorna. Ska du lyfta någonting tungt till en högre höjd så fäller du ut stabila stödben som gör att din teleskoplastare står stadig kvar - oavsett hur högt armen går.

Köpa eller hyra en teleskoplastare?

En teleskoplastare är dyr och den höga kostnaden får många att välja bort alternativet. Det kan man förstå; handlar det om att man driver ett mindre jordbruk så finns andra, billigare - men inte lika smidiga - alternativ.

Vi skulle dock även vilja tipsa om att det finns en relativt stor marknad för begagnade maskiner där priserna är mer humana. Det kommer fortfarande att handla om ganska mycket pengar, men i jämförelse med en ny maskin så finns en markant skillnad.

Behöver du en teleskoplastare någon enstaka gång och kanske enbart för att lyfta något till en högre höjd? Då är det läge att hyra en sådan. Det är den absolut bästa lösningen. Se över vilka priser som finns, kolla vilka uthyrare som erbjuder teleskoplastare och se till att det finns en chaufför inkluderad om du saknar behörighet på ditt körkort. En teleskoplastare gör skillnad, men inte till vilket pris som helst. I vissa fall är det avsevärt mycket bättre att hyra en sådan maskin snarare än att köpa.

26 Jun 2019