Målare - ett bortglömt yrke

De allra flesta ser ett värde i att anlita yrkesmän vid olika renoveringar. Man anlitar en snickare, man låter en behörig elektriker dra el och sköta alla installationer (vilket man också måste göra), man skriver avtal med en rörmokare och man tar professionell hjälp av en takläggare då det är dags att byta tak. Det är bra, att låta en utbildad yrkesman sköta sitt jobb ger mycket valuta för pengarna och i de allra flesta fall så får man också en längre livslängd på din renovering/tillbyggnad genom detta.

I och med att man numera också kan använda en generös skatterabatt för att göra det så finns det också en ekonomisk uppsida. Behöver du byta tak på din villa i Huddinge så kan du också anlita en takläggare och få taket bytt med ett avdrag på 30% av den totala arbetskostnaden inräknat i priset. Rot-avdraget gör stor skillnad och är, naturligtvis, en förklaring till varför många väljer att ta hjälp.

Dock så finns det en sak - en renovering - där man ogärna låter proffs sköta jobbet. Det handlar om målning och där ser man att många privatpersoner gör detta på egen hand. Med, diplomatiskt uttryckt, blandade resultat. Många underskattar hur svårt det är att måla och väljer bort en målare - det kan också visa sig; men på helt fel sätt.

Ta hjälp av en målare i Huddinge

En målare ger dig ett bättre resultat, det vågar vi lova oavsett vad det är som ska målas om.

Det går att måla på egen hand, men då bör man också försöka arbeta som en målare gör. Och: man bör se till ha tid. Det är nämligen där många privatpersoner fallerar. Man tror sig kunna stöka undan ett målerijobb på någon kväll. Att måla om en vägg i vardagsrummet i Huddinge borde inte ta så lång tid och varför lägga pengar på en målare för något så simpelt som att stoppa en pensel i en färgpyts?

Sant är att själva målandet inte tar så lång tid, men lika sant är att det sammanlagda projektet gör det. Du ska dels bära ut alla möbler, du ska dels täcka golvet, du ska tejpa för alla lister, du ska skruva bort vägguttag, täcka element och du ska se till att förbereda även i övrigt. Dels så ska du också spackla, slipa och tvätta väggen. Det är något som en målare lägger ner mest tid på - själva grundjobbet kanske tar 70% av arbetstiden och 30% läggs på att applicera färgen.

Ser man hur en privatperson jobbar så är det snarare tvärtom gällande disponeringen av tid och det är också något som märks. Vårt första tips är alltså att du är mer grundlig om du nu prompt vill måla om i ditt vardagsrum i Huddinge. Stressa inte, se till att förbereda ordentligt och fuska inte med grundarbetet. Var beredd på att det tar längre tid än du räknat med och om du saknar den nödvändiga tiden: se till att anlita en målare.

Sätt upp riktmärken att följa

Att måla är givande då du hela tiden ser en tydlig förändring. Därmed dock inte sagt att det är lätt. Man kan lätt förvilla bort sig och bli färgblind; något som gör att man missar områden och målar mer på andra. För många beror detta på att man vill bli färdig så fort som möjligt och att man är otålig. Man rollar på och tänker sig att det inte kommer att synas om någon liten fläck missas - sådant går alltid att korrigera i efterhand.

Det är inte helt sant. Dels så kommer det att synas i form av fläckar, flammor och ojämnheter och dels så är det svårt att korrigera sådana i efterhand utan att det syns ännu mer. Ett bra sätt att undvika detta är att tejpa upp små riktmärken på väggen - kanske en meter i taget - och hålla sig inom dessa då man målar. Då får man också ett bättre slutresultat. Läs mer här om hur en målare gör i Huddinge: http://www.målarehuddinge.nu.

3 Nov 2018