Linjemålning är mycket mer än en vit linje på gatan

Linjemålning som vi känner den är vita linjer i gatan som strukturerar trafik och vägar. Det kan även vara andra avgränsningar och markeringar som vi behöver.

Men är det allt? Vilka möjligheter finns det inte med målade linjer. De som minns Linus på linjen vet hur fantasieggande en enda liten linje kan vara. För de som inte minns Linus så var det en tecknad serie som gått på SVT i omgångar. Det säregna med filmerna var att allt var ritat med en enda linje. Ur linjen uppstod karaktären Linus samt olika föremål som tecknaren skapade åt honom.

Den koleriske och emotionelle Linus hade konstant kontakt med tecknaren vars händer och penna ständigt kom in i bild och gjorde om linjen enligt Linus önskemål. Givetvis gick det galet gång på gång – men många gånger också bra. Kontentant var att det var roligt och fantasieggande och gjort med endast en linje.

Linjemålning för säkerhet och nöje

Vanligen ser vi linjemålning i form av vita streck på gator, vägar, parkeringar osv. De skapar gränser i det gränslösa och strukturerar tillvaron så den blir begriplig. Något skapar dessa linjer med stor skicklighet och exakthet. Likt Linus tecknare.

Detta är en resurs som kan användas mer i samhället. Som att – likt på ett sjukhus – måla linjer i olika färger genom stan för att i det fallet hjälpa turister att hitta rätt. Eller varför inte ha olika färger på linjer på vägarna, för att visa i vilken stadsdel man befinner sig?

28 Apr 2022