Konst som ofta döljs

Hårt, tufft, farligt och tungt. Låter det som ett jobb du vill prova på? Då kan du bli en av landets alla smeder. Ett yrke som bland annat innebär bearbetning av material inom byggnation.

Som smed får du möjligheten att bearbeta metaller för skönhet eller funktion. Du kanske väljer att bli silversmed eller guldsmed och kan sitta vid ett bord och skapa smycken av hög skönhetsgrad. Eller så kan du välja en annan slags konstnärligt smide där du kan tillverka ljusstakar, taklampor eller andra större inredningsdetaljer till hemmet. Men den vanligaste typen av smide är av en större och grövre variant. Nämligen den som används inom byggnationer av något slag, som hus eller broar.

Dela, forma och sammanfästa

Att arbeta som smed är lite som att skapa med lera, men på ett mer krävande och hårt sätt. I de flesta städer finns det företag som arbetar inom området och som har satsat enbart på smide av stort slag. För att få kallas för expert på smide i Stockholm ska du ha en utbildning, erfarenhet och även vara kreativ och kunnig. En mycket duktig smed kan göra skapelser med metaller som är hållbara och där det oftast inte går att se var skarvarna finns. Åtminstone ska skarvarna inte vara mindre hållbara än det tidigare tillverkade materialet. Smeder inom den tyngre grenen har ett arbete som är tungt och farligt samtidigt som det kan vara ett arbete som ska ske på hög höjd eller i andra mindre bra och arbetsvänliga situationer.

17 Mar 2021