Kan man bli snickare utan utbildning?

Snickare som yrkesutövare eller snickare för hemmabruk. Ja, det beror på vilken nivå du tänker på. Men visst kan man bli snickare utan utbildning. 

Snickare som yrkesutövare

Vanligaste vägen till yrket är att gå Gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram. Om du kommer på i vuxen ålder att du vill bli snickare finns andra vägar att gå. Frågan är om det går att få sitt yrkesbevis utan utbildning.

Ja, det finns en möjlig väg. Du kan gå som lärling på ett bygge och lära dig aktuella kunskaper tillsammans med dem som är utbildade inom yrket. Det är en lång väg att gå och lönen för en lärling är låg, men det är trots allt en möjlig väg,

Under lärlingstiden ska du vara noga med att få alla dina arbetade timmar registrerade. Du ska kunna styrka hur många arbetstimmar du har gjort om du vill validera dina kunskaper för att få ett yrkesbevis. Det är Byggbranschens Yrkesnämnd (BYN) som kan hjälpa till med validering. 

På BYN:s hemsida hittar du information och ansökningsformulär för att ordna med validering. Det är en kostnad på ett par tusen kronor och du har ett år på dig att prövas både teoretiskt och praktiskt och därmed visa att du har kunskaper för att få ett yrkesbevis.

Det är fullt möjligt att arbeta som snickare även utan yrkesbevis, men de flesta arbetsgivare inom branschen är noga med att den de anställer har yrkesbeviset med sig som ett kvitto på rätt kompetens.

Snickare för hemmabruk 

Vill du lära dig de mest grundläggande kunskaperna för att kunna och renovera där hemma så finns det kurser inom studieförbundet. Idag finns det också tillgång till en lång rad informativa filmer på nätet som beskriver hur du ska gå tillväga med olika moment. Det viktigaste är att du skaffar dig verktyg och redskap som är anpassade för det du ska bygga. Köp inte det allra billigaste, för kvalitetsprylar gör ofta att resultatet av ditt arbete blir bättre. Fråga om råd hos en bygghandlare både när det gäller verktygen och tips för hur arbetet ska utföras. 

Du kan även använda dina kunskaper som snickare för hemmabruk för att hjälpa grannar och vänner med olika uppdrag. Du tar då betalt via företag eller externa faktureringstjänster.

Att tänka på för en snickare utan utbildning

  • Du kan få ett yrkesbevis om du går lärlingsvägen
  • Utan yrkesbevis kan det vara svårt att få en anställning
  • Ta hjälp av fackhandlare och filmer på nätet om du vill bli en bra snickare för hemmabruk
  • Du kan ta åt dig arbeten privat men tänk på hur du ska ta betalt för att undvika svartarbete.
25 Nov 2019