Att jobba som målare låter ju som ett jobb som (nästan) vem som helst skulle kunna klara av. Många tänker att det inte är särskilt svårt att föra en pensel upp och ner och fram och tillbaka. Saken är den att det innebär mer att jobba som målare. Som målare gäller det att arbeta med underlaget till det som ska målas. Som målare kan du komma att behöva ersätta slitet byggmaterial med nytt och fräscht. Du kommer både att få snickra (spika upp nytt material), spackla och slipa innan det är dags att måla om med flera lager grundfärg och målarfärg. Många målare arbetar även med att montera in ny inredning, bygga inbyggda möbler och mycket annat. Många målare arbetar även med att tapetsera väggar. Oftast arbetar man med hela inredningar och renovera till exempel fönster, arbetar med fasader och renoveringar inomhus och mycket annat.
Kunskap om målarfärg och byggmaterial
Det är ju sällan som man kan måla med samma slags målarfärg på olika ytor. Man måste för det mesta anpassa målarfärgen till det material som man målar. Målar man metall, till exempel, krävs det specialfärg för att den ska fästa på metallen och måste innehålla rostskyddsmedel. Trä kan målas i olika målarfärg med mattt eller blankt utseende. Puts måste målas i en anna slags målarfärg för att inte färgen ska flagna av senare. Dessutom kan målarfärgen innehåll fel nyans. När man väl har sett hur olika färger ser ut på olika material lär man sig vilka nyanser som är bäst på olika underlag. Man kan alltså måla med matt, blank eller metallicfärger. Och färgerna kan bete sig helt olika på olika material och underlag.
Vara sin egen eller jobba på ett företag?
Många målare är sina egna. Det innebär att du tar all vinst, men skattar också för dig själv, plus att du betalar för dina egna sociala avgifter som sjukersättning, arbetsgivaravgifter och pensioner. Du redovisar och för bokföring för alla utgifter och inkomster, och gör egna balansberäkningar. Det slipper du om du arbetar för ett företag, som då drar din skatt och betalar för dina sociala avgifter. Det enda du behöver bekymra dig för är att du får in din lön i slutet av månaden och sköter dina åtaganden. Man kan vidareutbilda sig och ta olika certifikat som visar på att du har särskilda kompetenser och är ambitiös. Är du duktig och får in många kunder kan du kanske till sist anställa någon mer än dig själv.
Andra inlägg
- Solceller - dags att ta steget?
- Sanering Stockholm - frågor och svar
- Snickare med gedigen erfarenhet i Åre
- Bra tips när du ska anlita snickare i Västerås
- Solfilm i Göteborg ger ett svalkande skyddslager
- Med fastighetsskötsel i Stockholm behåller byggnader sitt värde
- Viktigt med regelbunden golvslipning på Kungsholmen
- Golvslipning ger nytt liv åt Lidingös trägolv
- Rörmokare Huddinge - när du behöver professionell hjälp
- Hyra maskiner i Göteborg till små och stora projekt