Hur utbildar man sig till målare?

För att få kalla sig målare måste man ta en examen – detta helt enkelt för att man ska kunna påvisa för sina kunden att du är certifierad och har rätt arbeta. Detta ger både målaren och kunderna en trygghet. Målaryrket är kraftigt på frammarsch, speciellt i de större städerna som Stockholm där det hela tiden byggs nytt och där därför efterfrågan är som störst på duktiga målare. Känner du att du kört fast i ditt nuvarande yrkesliv och vill prova någonting nytt så är målare alltså ett yrke som innebär många nya utmaningar – speciellt då i Stockholm.

Det är heller inte särskilt svårt att utbilda sig till målare – i Stockholm finns flera olika alternativ där allt ifrån vuxenutbildningar anordnade av komvux till rena yrkesskolor finns. Du kan även söka som lärling, det är ett alternativ som kommit tillbaka kraftigt på slutet och som innebär att du går bredvid, utför enklare jobb samtidigt som du lär dig av en riktig målare. Lärlingsjobben stöds helhjärtat av regeringen och ses som ett lätt sätt att lära känna ett nytt yrke och se om det är något värt att satsa på. Du kan alltså söka jobb som lärling hos en målare i Stockholm och väl där hela tiden se hur de ordinarie personerna arbetar samtidigt som du även själv allteftersom får utföra mer avancerade uppgifter.

Dessutom är det positivt att du som lärling direkt får känna av atmosfären som råder inom arbetet – hos exempelvis en målare i Stockholm så kan du skaffa en uppfattning om arbetets omfattning, firmans moral och hur gruppsammanhållningen är.

Är målare i Stockholm ensamma i sitt yrke

Målaryrket varierar kraftigt – både arbetsmässigt och hur många man är som utför arbetet. Ibland kan man som målare i exempelvis Stockholm få åka ut ensam för att måla en lägenhet i innerstan likväl som att man nästa dag får åka en grupp målare för att renovera fasaden på Stockholms Stadshus. Det är det som är det fina med yrket, att man aldrig riktigt vet vad dagen innehåller.

Men även om du nu skulle få jobba ensam som målare i Stockholm så kommer du förmodligen att hela tiden ha kontakt med dina kollegor – detta i form av luncher eller en kortare samling vid arbetsdagens slut. Man är alltså aldrig riktigt ensam som målare – oavsett om man jobbar i Stockholm eller i Umeå.

Kan ett karriärbyte till målare i Stockholm bli ett lyft

Att byta karriär kan alltid vara ett lyft för en person. Nya utmaningar innebär alltid ny energi och att byta till målare är inget undantag. Som målare i exempelvis då Stockholm kommer du att möta ett yrke fyllt av utmaningar, ett relativt fritt jobb och där oftast trevliga arbetskamrater finns.

Visst är yrket fysiskt krävande och sliter på kroppen, men man ska komma ihåg att arbetsredskapen hela tiden blir bättre och mer skonsamma än de tidigare varit. Som målare kommer du att trivas och kan dessutom själv välja vart du vill jobba. Duktiga målare behövs nämligen hela vägen från Ystad, via Stockholm och upp till Kiruna.

Här kan du läsa mer om målaryrket: http://www.malarestockholm.nu/.

16 Apr 2017