Hur skyddar man bäst sitt trägolv efter en golvslipning?

Hur tar jag på bästa sätt hand om mitt trägolv efter en golvslipning? Vad bör jag göra direkt efter slipningen? Läs svaren och undvik vanliga misstag!

När ett golv är alldeles nyslipat är det som allra bäst och allra vackrast. Det spelar ingen roll om det är nyinköpt och nylagt eller om det är ett vackert gammalt golv som fått nytt liv genom en golvslipning. En av många fördelar med massiva trägolv är just att det är så oerhört hållbart. Att det efter en omslipning ser exakt lika fräscht och snyggt ut som det gjorde från början. Vare sig du själv har skött golvslipningen eller om du anlitat en golvfirma har du nu ett golv utan repor eller fläckar. Nu kommer ditt golv att hålla i tjugo år till. Nu är det också dags att passa på att ge golvet det där lilla extra i skyddsväg. Ett grundskydd ger dig nämligen en större chans att få behålla golvet i snyggt skick. Sedan finns det också en del åtgärder för att det ska hålla emot repor och liknande permanenta skador.

Passa på att skydda i samband med golvslipningen

När golvet är nyslipat bör det också lackas. Det är något som den golvfirma du anlitat kan hjälpa till med. Man lägger på ett lager lack, låter det torka, och sedan ett nytt lager. Efter det ska golvet torka minst en dag. Nu har golvet ett skydd mot vätskor och blir lättstädat. Ett annat alternativ är att olja golvet. Olja tränger in i träet och framhäver träets struktur och fungerar som vattenavvisande. Ett tredje alternativ är att använda såpa. Såpan arbetas då in i lager. Det används sedan kontinuerligt med vatten för att skydda golvet. Utan något slags skydd blir ditt golv alldeles för känsligt för vassa föremål och vätskor. Därför bör du använda något av alternativen.

Ta hand om ditt golv i vardagen!

För att golvet inte ska få repor och fläckar alltför snabbt igen finns det en rad åtgärder du kan ta till. Till att börja med är en dörrmatta att rekommendera. Det kan låta simpelt, men en dörrmatta tar emot mycket grus och annan smuts som annars skulle hamnat på golven. När golven ska städas ska du vara mycket sparsam med vatten. För mycket av den varan kan få golvet att svälla. Torka upp spilld vätska snabbt! Använd inte allrengöring eller liknande utan medel avsedda för just trägolv. Sätt skydd under dina tyngre möbler så de inte repar golvet. Se till att hålla klorna på husdjuren klippta. De mattor du har bör inte ha gummerad undersida utan kunna släppa igenom luft. Rätt behandling ger hållbara golv!

14 Feb 2020