Hitta rätt stenskiva till köket i Göteborg

En vacker stenskiva kan bli lite som kronan på verket i ett nyrenoverat kök i Göteborg. Men olika typer av sten har olika egenskaper, och därför kan det ibland vara svårt att välja stenskiva.

Stenskivor finns i såväl granit, kalksten som marmor, men även i extra tåligt kompositmaterial som exempelvis silestone. Det som gör en stenskiva så vacker är dess skiftande, unika yta, och ingen stenskiva är den andra lik. Men vissa stenskivor är mer porösa och känsliga för spill än andra, och det är viktigt att tänka på detta då man väljer ny stenskiva till köket. Vit marmor får exempelvis lätt fläckar av citron. Också ljus granit kan lätt bli fläckig eftersom den är mer porös och lättare absorberar spill och vätska. Men ska stenskivan mest fungera som avlastningsyta och inte kommer att utsättas för spill spelar detta mindre roll.

Så rengör man bäst en stenskiva

När man väljer stenskiva till köket ska den helst passa ihop med både köksinredningen, golvet och färgen på väggarna. De flesta stenskivor går att få i olika färger och med små eller stora mönster i stenen. Men om man lagar mycket mat kan det också löna sig att satsa på en mer tålig stenskiva som exempelvis silestone. Då får man en stenskiva som håller sig snygg länge. Fast alla stenskivor måste rengöras på rätt sätt för att hålla länge. Bäst är att använda ofärgad mild såpa som skyddar ytan, och inte diskmedel som torkar ut stenskivan och gör den mer porös. Läs mer om stenskivor på denna sida: stenskivagöteborg.se 

13 Sep 2021