Hantverkare i Stockholm – så mycket tjänar dom

Snickare i Solna eller takläggare i Djursholm. Oavsett plats i Stockholms län finns en stor efterfrågan på hantverkare, och med efterfrågan kommer även höga kostnader. Lönerna bland hantverkare är dock väldigt varierande även fast dom är verksamma inom samma län, och rykte och ort är ofta av stor betydelse. Är man duktig som hantverkare, utför bra och kvalitativa jobb och har en lång erfarenhet finns dock goda möjligheter att tjäna mer än snittet.

Snickare

Som snickare i Stockholm kan lönen variera ganska kraftigt beroende på var i länet man jobbar. Det är inte ovanligt att snickare jobbar på ackord på stora byggen och då finns chansen att tjäna betydligt mer än för den som driver en mindre firma i någon av förorterna. Det finns dessutom många olika inriktningar för den som jobbar som snickare och även det kan medföra att lönen ser annorlunda ut. Det egna ryktet är också av stor vikt för kunderna, eftersom dom flesta är noggranna med att hitta seriösa och duktiga snickare när dom vill få olika typer av jobb utförda. Enligt statistik så tjänar en snickare ungefär 32 000 kronor per månad men vissa har betydligt högre löner, upp till 50 000 kronor i månaden och ibland mer.

Takläggare

En takläggare i Djursholm jämfört med till exempel en takläggare i Farsta kan tänkas ha samma lön men så behöver det nödvändigtvis inte alltid vara. Bland annat Djursholm är en av stadens ”dyraste” orter och här är folk extra noggranna när dom anlitar takläggare men även andra hantverkare. En erfaren och erkänt duktig hantverkare kan dessutom ta ut ett högre pris per timme tack vare sitt goda rykte, utan att kunderna säger emot. En normal lön för en takläggare i Stockholmsområdet ligger dock runt ca 30 000 kr i månaden men kan alltså vara både högre och lägre beroende på var man utför sina jobb och vilket rykte man har. Läs mer om takläggare här.

Takläggarens lön

Elektriker

Även om arbetsmarknaden för elektriker ser relativt stabil ut just nu så finns alltid en efterfrågan på kunniga inom området. Många pensionsavgångar kommer ske inom dom närmsta tio åren, och om färre väljer att utbilda sig kommer det bli brist. I dagsläget tjänar dock en elektriker i Stockholmsområdet runt ca 30 000 kronor och det är ganska jämnt över hela länet, även om vissa plockar ut mer, eller i vissa fall, mindre lön än andra. Snittlönen som statistiken visar för just hantverkare är ganska jämn och ligger alltså runt ca 30 000 kronor i månaden men i vissa fall, för den som är duktig och lever upp till sitt rykte, finns ofta mer pengar att tjäna. Djursholm och några andra Stockholmorter kallas ibland för ”rikemansorter” och för den som väljer att arbeta här, med högra krav på sig själv, kan också ta ut något mer betalt än i andra områden. Det kan dock ses som ett undantag snarare än en regel och är inget man som hantverkare bör räkna med när man erbjuder sina tjänster.

20 Sep 2019