Gamla anor lever kvar inom glasmästeriet

Glasmästare har funnits länge och sysslar med ett delikat hantverksjobb som handlar om allt som har med glas att göra. De vanligaste uppgifterna för en glasmästare är att montera och installera glas i fönster, dörrar och fordon. Men det finns även andra specialiseringar inom yrket.

Specialkompetens utanför yrkesområdet

Bland glasmästare i Stockholm och andra storstäder finns det fler specialiserade glasmästare, men de flesta har ändå bred kompetens idag, exempelvis inom polyurethanlimningar, vilket är det vanligaste sättet att montera fordonsglas på idag. Dessutom är många även utbildade inom svetsning eftersom det ofta ingår att kapa och svetsa ihop stommar och aluminiumpartier som ska passa kundens önskemål.

Delikat och mångfacetterat jobb

Att kapa glas kan tyckas vara en hyfsat lätt sak att göra själv. Det som behövs är en glasskärare och en försiktig hand med det ömtåliga materialet. Sanningen är dock att det är svårare än en kan tro. När det finns utbildade yrkesmän, varför inte ta hjälp av en? Har du exempelvis problem med en fönsterruta i ett fönster som har markis kommer det vara väldigt svårt att ta sig an uppgiften själv. En glasmästare som är specialiserad på just hus kan hjälpa till med både av- och ominstallering av markisen, samt med att reparera det trasiga fönstret.

Andra åtgärder som är husrelaterade är att ljudisolera och brandsäkra fönster. Även detta kan en glasmästare hjälpa till med.

Förutom specialkompetens inom bostäder kan en glasmästare även rikta in sig på andra saker som har med glas att göra. Sådana saker kan vara att tona bilrutor eller att laga stenskott snabbt och smidigt. Även specialtillverkade glasprodukter och speglar går bra att beställa från ett glasmästeri.

Ta hjälp av din dator

För att hitta bra glasmästare är det en bra idé att börja letandet på internet. Där finns mång listor över glasmästerier i de större svenska städerna. Exempelvis är det lätt att hitta många glasmästare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det kan vara en bra idé att jämföra flera olika glasmästerier i exempelvis Stockholm innan ett definitivt val görs. Det finns, även i den här branschen, skillnader i både pris och i kvalitet.

Nästa naturliga steg är att besöka glasmästeriet som känns mest aktuellt. Här kommer du som eventuell framtida kund ombes att lämna en förfrågan eller begära en offert för det arbete som önskas av glasmästeriet. Ofta kommer ett svar eller en prisuppskattning att lämnas inom ett par dagar.

Modern teknik kan vara överflödigt

Att hantera glas är ett delikat handarbete och glasmästarbranschen är även fylld av stolthet över sitt ursprung. Idag har vi väl utvecklad och framtagen teknik som kan appliceras även på denna yrkesgrupp, men trots detta görs det mesta av arbetet för hand. Varför använda en laserskärare för att manipulera glaset till den form som önskas, när en diamantborr eller såg istället kan användas?

Glasmästeri är ett precisionsarbete som kräver både utbildning, erfarenhet och finkänslighet. Det är, med andra ord, inte ett yrke för alla. Detta bör lekmän ha respekt för. Så nästa gång ett glasproblem uppstår, undvik att fixa det själv, ta istället hjälp av en yrkesperson.

2 Jul 2017