Friggebod eller attefall

Bygg en komplementbostad på din tomt, så får du möjligheter som du kan göra vad du vill med. Kanske vill du ha en ateljé, en verkstad, ett gym eller ett gästhus där dina vänner och släkt kan sova.

Vad är egentligen ett attefallshus? Kanske har du hört talas om friggeboden? Det där lilla huset som du plötsligt fick bygga utan att söka om bygglov. Med upp till femton kvadratmeter blev det en möjlighet för många husägare att hitta på något extra, som att skapa ett utrymme för sina intressen eller inreda en gäststuga. Med attefallshuset steg plötsligt det bygglovsfria utrymmet till hela tjugofem kvadratmeter och plötsligt kunde du få en hel bostad som komplement. Ett attefallshus kan du vara smart och inreda med badrum, kök och vardagsrum på nedervåningen, samt ett loft som sovrum. Då får du en bostad som du till och med kan hyra ut på helårsbasis.

Komplement till en huvudbyggnad

För att ett attefallshus ska kallas för det, och dessutom vara en komplementbostad, så är det inte bara storleken på huset som avgör. Det måste även finnas en huvudbyggnad på fastigheten, för annars är det attefallsbostaden som blir huvudbyggnaden. Men där gör du precis hur du vill. För det är många som köper tomter och sätter en attefallsbostad som den enda byggnaden. Eller så får attefallsbostaden en dag en kompis i form av en bodlundare på trettio kvadrat eller den mindre kompisen i form av friggeboden. Kanske blir det till och med både och.

20 Jun 2021