Ett renoverat trägolv kan lyfta ett helt rum

Golvet är en av de saker som syns mest i ett rum. Att därför även se över och slipa trägolven vid en renovering är viktigt. Ett trägolv kan också få ett helt nytt utseende med en annan ytbehandling.

Ett golv av trä som blir slitet och repigt kan enkelt bli som nytt igen genom att slipas, och man slipper då lägga in ett helt nytt golv. Har man trägolv ska man därför vara noga med att sköta om dem efter konstens alla regler. Ett trägolv rengörs bäst med en lätt fuktad trasa. Vill man så kan man även använda lite såpa, men inga andra rengöringsmedel behövs. Har man oljade trägolv ska man även vara noga med att genast torka upp om man spiller något på det; annars riskerar man att få envisa fläckar. Ett trägolv slits också av naturliga orsaker eftersom man går på det. Efter en tid måste alla trägolv därför slipas. Hur många gånger man kan slipa ett golv beror givetvis på hur tjockt det är och hur många gånger man tidigare slipat det.

De flesta trägolv går att slipa

De flesta trägolv går att slipa många gånger och det är inte ovanligt med golv som är över hundra år gamla. En professionell golvslipningsfirma kan hjälpa till och bedöma om golvet går att slipa. De kan även hjälpa till med att renovera golv och byta ut eventuella skadade parkettstavar eller plankor. Naturligtvis ersätts det skadade träet med nytt som har samma nyans och som passar ihop med det övriga golvet. En golvslipningsfirma kan även komma med rekommendationer på hur man bäst efterbehandlar golvet. Idag kan man påverka golvets utseende med olika ytbehandlingar. Ett parkettgolv kan exempelvis färgas in mörkt eller ljust efter vad som passar bäst med inredningen. Det kan lackas blankt eller matt, vaxas eller oljas. Också plankgolv och tarkett kan få ett nytt utseende med en annan efterbehandling.

Anlita en professionell golvfirma

Det finns många fördelar med att anlita en golvslipningsfirma framför att utföra arbetet själv. Resultatet blir bättre, man spar tid och har snabbt ett golv som ser nytt ut. Man slipper dessutom städa. Idag kan man även nyttja ROT-avdraget då man tar hjälp med golvrenoveringen. Priserna kan skilja en hel del mellan de olika firmorna. Begär därför in offerter från ett par olika aktörer och jämför sedan priserna. Kanske finns det någon granne i huset som nyligen har slipat sina golv och kan rekommendera någon?

10 Aug 2020