Du kan få ersättning för dolda fel i ditt hus

Vardagen kan lätt förvandlas till en mardröm om du hittar dolda fel i ett hus du nyligen har köpt. Men det finns ersättning att utkräva om så är fallet.

Det är viktigt att veta att du har undersökningsplikt när du köper hus. Det innebär att du måste undersöka hur huset mår innan du genomför affären. På så sätt ska du undvika otrevliga överraskningar som förvandlar husägandet till en mardröm.

Ofta sker undersökningen i form av en professionell besiktning. Men problemet är att även den mest skickliga besiktningsman kan begå avgörande misstag. Det kan mycket väl hända att du upptäcker ett stort fel flera månader efter att du har flyttat in – utan att det noterades i besiktningen. Sådana fel kan gå under begreppet “dolt fel”.

Oenigheter om dolda fel i hus

Ett dolt fel är med andra ord precis vad det låter som. Det är ett fel på huset som det inte kan ha begärts att du skulle ha hittat under den undersökning som du skulle ha gjort innan du tog över nycklarna. Uppstår en sådan situation så kan du eventuellt ha rätt till ersättning för dolda fel på ert nya hus.

Däremot bör du nog förvänta dig att de förra ägarna, som är de som i så fall kommer att krävas på ansvar, kommer att bestrida upptäckten. Han eller hon kommer sannolikt hävda att du borde ha upptäckt felet själv med tanke på din undersökningsplikt. Då kan du behöva ringa en advokat för att få ytterligare hjälp.

30 May 2023