Det viktiga hantverket

Att måla ett hus är inget man gör på en förmiddag. Husets storlek spelar roll men det är jobbet som man inte tänker på som tar tid. Ett korrekt förarbete ger ett perfekt slutresultat.

Att måla professionellt är något helt annat än att skvätta lite färg på några brädor. En fasadmålning kräver eftertanke och planering. För den som tror något annat kan det vänta otrevliga överraskningar i form av färg som inte fäster, fel val av nyans eller typ av färg.

En fasadmålning bör alltid starta med en kontroll hos kommunen – behövs det tillstånd? Vill man byta färg är det en bra idé att kolla det först så man slipper göra om hela proceduren. När den biten är avklarad kan man lämpligen ta kontakt med en bra målarfirma som har erfarenhet.

Mycket att tänka på

En fasadmålning kräver bra väder och gärna ett minimum av vind som gör att det fastnar frön och blad i den nya färgen. Det behöver också vara rätt temperatur ute. Det behövs en byggnadsställning om huset inte är väldigt lågt. Det behövs förstås färg och redskap. Med andra ord behövs det hjälp av en professionell målare.

Att välja rätt typ av färg är viktigt. Färgen ska fungera med underlaget – trä, betong eller annat – den ska dessutom vara miljövänlig och av god kvalitet. Ett hus ska inte behöva ommålning vartannat år. En målerifirma har koll och känner till utbudet på marknaden.

Skillnaden en fasadmålning gör är ofta drastisk och till det bättre. Dessutom höjer det husets marknadsvärde. Läs vidare om målning på denna sajt: https://www.målaresundbyberg.nu/

22 Mar 2021